:

Wat is de beste wijn om te drinken bij kaas?

Kyan Can
Kyan Can
2025-09-02 01:45:18
Count answers : 27
0
Om de juiste wijn bij kaas te kiezen, zijn er verschillende opties. Voor intense, harde kazen zoals Grana Padano, gerijpte Manchego of Pecorino, is een volle, ronde wijn zoals Cabernet Sauvignon, Shiraz of Zinfandel een goede keuze. Voor zachte kazen zoals Gruyère, Camembert of brie, zijn lichte wijnen zoals Pinot noir een betere optie. Witte wijn combineert over het algemeen gemakkelijker met kaas dan rode wijn vanwege het lagere tanninegehalte. Klassieke combinaties zijn kaasfondue met Riesling en Sauvignon Blanc met geitenkaas.
Amira Meyer
Amira Meyer
2025-08-21 03:44:57
Count answers : 28
0
Chaource met Champagne Franse geitenkaas met Sancerre Roquefort met Sauternes Oude Comté of Gouda met Saint-Emilion Een Manchego met Rioja is ook een leuke combinatie, maar je moet dan wel twee producten hebben met dezelfde sterkte. Dus geen jonge Rioja met een oude Manchego of andersom.

Lees ook

Wat past bij kaas en wijn?

Wijn en kaas combineren Kaasfondue Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele Lees meer

Wat is de combinatie van wijn en kaas?

Kaas en wijn zijn twee heerlijke culinaire genoegens die elkaar perfect aanvullen. Samen vormen ze e Lees meer

Chloé Shupe
Chloé Shupe
2025-08-21 01:59:28
Count answers : 39
0
Rode wijn past goed bij stevige kazen zoals cheddar, goudse kaas en blauwe kaas. Bij Merlot kun je het beste kiezen voor kazen die de fruitige en zachte smaak van de wijn complementeren zonder deze te overheersen, zoals brie, camembert, Goudse kaas, Edam, jonge geitenkaas, blauwe kazen. Bij Cabernet Sauvignon passen kazen met een stevige smaak en textuur, zoals cheddar, manchego, blauwe kazen, oude Goudse kaas, Parmezaanse kaas en Gruyère. Bij Pinot Noir hebben zachtere kazen de voorkeur, zoals heerlijke brie, camembert, Gruyère, Comté of Havarti. Bij Malbec passen over het algemeen kazen met een stevige smaak en textuur die de volle, fruitige en kruidige kenmerken van de wijn kunnen evenaren, zoals Manchego, Goudse kaas, cheddar, blauwe kaas en/of Comté. Witte wijn is vaak fris en fruitig, en past daarom goed bij zachtere kazen zoals brie, camembert en geitenkaas. Bij Chardonnay passen doorgaans kazen met een romige textuur en een milde tot middelsterke smaak, zoals brie, camembert, Gruyère, Harvati of geitenkaas. Bij Sauvignon Blanc past over het algemeen kaas met een even frisse en levendige smaak die de citrus- en kruidachtige tonen van de wijn aanvult, zoals geitenkaas, feta, Goudse kaas, Asiago of Manchego. Mousserende wijn, zoals champagne of prosecco, is ook een goede keuze voor bij kaas, en past goed bij zachte kazen zoals brie, maar ook bij pittige kazen zoals manchego. Rosé is vaak licht en fruitig, en past daarom goed bij milde kazen zoals mozzarella, feta en jonge kaas. Zoete wijn past goed bij blauwe kazen zoals gorgonzola, maar ook bij harde kazen zoals parmezaan. Bij kaasfondue passen verschillende soorten wijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de kaassoorten die je gebruikt in de fondue, zoals droge witte wijn, Riesling, Pinot Noir en mousserende wijn.
Maryam Elsjan of Wipper
Maryam Elsjan of Wipper
2025-08-21 01:31:32
Count answers : 30
0
Bij zachte of romige kazen serveer je best een witte wijn zoals een Pinot Gris uit de Elzas of een Italiaanse Pinot Grigio. Bij halfharde kazen hoort een lichte en fruitige rode wijn. Harde kazen verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne. Je hoeft je niet te beperken tot één wijn bij een kaasschotel. Bij een kaasschotel start je met de zachte kazen in combinatie met een witte wijn. Nadien volgt een tweede gang met hardere kazen en een stevige rode wijn. Als afsluiter serveer je blauwgeaderde kazen met een zoete witte wijn. Kies bij raclette eerder voor een frisse en levendige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Grüner Veltliner.

Lees ook

Welke wijnen combineren goed met kaas?

Als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige w Lees meer

Welk eten past bij wijn en kaas?

Voor een succesvolle combinatie tussen kaas en wijn moet je ook rekening houden met de verschillen i Lees meer

Mustafa Huijbrechts
Mustafa Huijbrechts
2025-08-20 22:33:39
Count answers : 20
0
Om je kaasplank compleet te maken met bijpassende wijnen hebben we nog even de beste / klassieke combinaties voor je op een rij gezet: 1. Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve. 2. Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne. 3. Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie Kies een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner. 4. Half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas. 5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas. GA JE LIEVER VOOR VEILIG? Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze!
Ivan de Bruijn
Ivan de Bruijn
2025-08-17 09:20:15
Count answers : 24
0
Een zachte geitenkaas is een perfecte combinatie met een Sauvignon Blanc. Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed. Deze heeft vaak een klein zoetje dat juist weer hand in hand gaat met de scherpere smaak van de kaas. Bij deze kazen kan een Brut Champagne trouwens ook goed door. Een strakke Sauvignon Blanc, droge Riesling of Spaanse Albarinho kunnen goed met een wat hardere kaas van koemelk. Kruidenkazen zijn gemaakt voor rosé wijnen. Denk dat bijvoorbeeld aan kazen met tuinkruiden en knoflook. Wat ons betreft is schimmelkaas en port een gouden combinatie. De wat 'pittige' smaak van een stuk blauwschimmelkaas matcht perfect bij het volzoete van de port. Onze voorkeur gaat uit naar een Lang gerijpte Vintageport. Het ziltige en het mierzoete is namelijk een spannende combi! Kort samengevat: pittige kazen matchen erg goed met een Port. Een Chardonnay uit de nieuwe wereld smaakt heerlijk bij een geiten- of schapenmelkkaas. De Chardonnay benadrukt de romige volle smaak nog eens goed. Ook doet een Chardonnay het goed met een zachte kaassoort van koemelk. Kies dan wel voor een Chardonnay uit de Bourgogne. Brie en Chardonnay Goudse kaas en Merlot Witte Cheddar en Sauvignon Blanc Blauwe schimmelkaas en Riesling Ricotta en Pinot Gris Mozzarella en Sauvignon Blanc

Lees ook

Waarom witte wijn bij kaas?

Witte wijnen hebben doorgaans een hogere zuurgraad, wat helpt om de rijkdom en vettigheid van kaas t Lees meer

Welke witte wijn past goed bij kaas?

Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Gris past bij munst Lees meer

Evi Peeters
Evi Peeters
2025-08-07 15:39:23
Count answers : 30
0
Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie! Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne.
Sanne Smit
Sanne Smit
2025-07-30 19:37:59
Count answers : 23
0
Witschimmelkaas lijken makkelijk, maar zijn door hun spannende bitters vaak lastig voor rode wijn, vooral als de wijn stevige tannines bevat. Rijk en houtgerijpt wit gaat dan beter, het liefst uit een wat warmere streek. Zwoele Chardonnay is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar ook zoete witte wijnen doen het heel goed bij witschimmelkaas. Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen. Zoete wijn kan ook: Sauternes, Monbazillac, Jurancon of versterkte Muscat-wijn. Epoisses, Munster, Herve, Reblochon, Taleggio, we zijn er gek op! Maar roodflorakazen kunnen ook heel moeilijk doen, vooral rode wijn hebben het lastig. Droge witte wijn kan soms, maar pas op voor hoge zuren. Veiliger is om je heil te zoeken bij zoet wit. Dat mag lichtzoet zijn zoals rijke Gewurztraminer of Riesling Auslese, of beschaafd zoet als Coteaux du Layon, Sauternes of Monbazillac. Geitenkazen als Sainte Maure, Pouligny St. Pierre, Valencay, Chevrotin, Crottin de Chavignol en Picodon zijn echte klassiekers. Ze worden vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc volgens het antieke en achterhaalde credo "if it grows together, it goes together". Maar deze combinatie werkt dan vaak wel weer goed. Rood kan dan werken, als het maar niet te heftig is qua alcohol en hout. Rode Bourgogne, Beaujolais of lichte Merlot kan dan een oplossing zijn. En beschaafd zoet is ook geen probleem bij geitenkaas. Harde kazen zijn eigenlijk het makkelijkst te combineren met wijn. Ze doen het goed bij pittige rode wijnen: bitters, tannines of zuren zijn eigenlijk geen probleem. Goudse boerenkaas, Parmezaan, Grana Padano, Pecorino: heerlijk. Vaak wordt er al snel naar de Port gegrepen en bij Stilton, Shropshire of Cambazola is dat een goed idee. Vaak wordt er al snel naar de Port gegrepen en bij Stilton, Shropshire of Cambazola is dat een goed idee. Maar Port en Roquefort is gewoon niet lekker samen. Roquefort is dan weer fantastisch bij Sauternes of Monbazillac. Kies dan voor gewoon minder kazen (2 of 3) of meerdere kazen van 1 familie. Een plateau van geitenkaas of Goudse boerenkaas van verschillende leeftijden is vaak een hit! Meerdere wijnen serveren bij de kaas kan ook. Je kunt de wijn van het hoofdgerecht of het dessert daarbij betrekken, dat scheelt weer afwas. Of gewoon accepteren dat de wijn niet bij alle kazen past. Dat doen we immers al decennia lang. Bij allemaal verschillende kazen komen we vaak uit op Pineau de Charentes: die houdt zich vaak goed en gaat niet zo snel over de kaas hen. Zoete, onversterkte witte wijnen doen het ook goed. Rode wijn of Port doen we vaak alleen als de kazen zich ervoor lenen. Beter is het soms om eerst de wijn te halen en daarna de kazen te kopen die erbij passen. En vaak geldt: hoe minder kazen, des te beter is de wijn/kaas combinatie te vinden!

Lees ook

Wat leg je op een kaasplank?

Op een kaasplank leg je een variatie aan lekkers, waaronder kaas, vlees, dips, fruit, groenten, broo Lees meer

Welke kaas is lekker bij witte wijn?

Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Een moo Lees meer

Mick Sahin
Mick Sahin
2025-07-20 16:36:10
Count answers : 31
0
Het eerste waar je rekening mee houdt is de zuurgraad en het vet gehalte van de kaas. Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn. Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn. Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie Ben je liefhebber van zoete en versterkte wijnen én kaas, kan kom je goed weg. Denk bijvoorbeeld eens aan een muscat de Beaumes de Venise bij een pittige schimmelkaas.
Fiene van Ooste
Fiene van Ooste
2025-07-20 16:01:55
Count answers : 14
0
Kaasfondue gaat het beste samen met frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais. Belegen kaas combineert goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Oude kaas gaat goed samen met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Brokkelkaas combineert goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port. Blauwaderkaas gaat het beste samen met zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry. Brie combineert goed met frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot. Camembert gaat goed samen met frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn. Cheddar combineert goed met stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port. Geitenkaas gaat goed samen met witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. Gruyere/Emmentaler combineert goed met volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo. Leerdammer gaat goed samen met lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris. Manchego combineert goed met complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc. Mozzarella gaat goed samen met frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto. Parmezaanse kaas combineert goed met stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo. Pittige kaas gaat goed samen met kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz. In sommige gevallen past kaas uit een bepaalde streek perfect bij de wijn van die streek, zoals Chavignol met Sancerre wijnen of kaas uit Munster met Gewurztraminer. Het mondgevoel en de rijkdom van de smaak zijn belangrijk bij het combineren van kaas en wijn. Witte wijn past vaak goed bij kaas vanwege de variatie in smaak, maar ook rode wijn kan mooie combinaties opleveren, vooral bij droge en harde kazen. Port heeft een hoog smaakgehalte en een mooi rond en filmend gevoel in de mond, waardoor het vaak goed past bij de uitgesproken smaak van veel kazen.

Lees ook

Wat te serveren bij een kaasplankje?

Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte d Lees meer