Wat is de beste wijn om te drinken bij kaas?

Mick Sahin
2025-07-20 16:36:10
Count answers
: 2
Het eerste waar je rekening mee houdt is de zuurgraad en het vet gehalte van de kaas. Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn. Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn.
Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas.
Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut
Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas
Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert
Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen
Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta
Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen
Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas
Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie
Ben je liefhebber van zoete en versterkte wijnen én kaas, kan kom je goed weg.
Denk bijvoorbeeld eens aan een muscat de Beaumes de Venise bij een pittige schimmelkaas.

Fiene van Ooste
2025-07-20 16:01:55
Count answers
: 2
Kaasfondue gaat het beste samen met frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais. Belegen kaas combineert goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Oude kaas gaat goed samen met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte.
Brokkelkaas combineert goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port.
Blauwaderkaas gaat het beste samen met zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry.
Brie combineert goed met frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot.
Camembert gaat goed samen met frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn.
Cheddar combineert goed met stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port.
Geitenkaas gaat goed samen met witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc.
Gruyere/Emmentaler combineert goed met volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo.
Leerdammer gaat goed samen met lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris.
Manchego combineert goed met complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Mozzarella gaat goed samen met frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto.
Parmezaanse kaas combineert goed met stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo.
Pittige kaas gaat goed samen met kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz.
In sommige gevallen past kaas uit een bepaalde streek perfect bij de wijn van die streek, zoals Chavignol met Sancerre wijnen of kaas uit Munster met Gewurztraminer. Het mondgevoel en de rijkdom van de smaak zijn belangrijk bij het combineren van kaas en wijn. Witte wijn past vaak goed bij kaas vanwege de variatie in smaak, maar ook rode wijn kan mooie combinaties opleveren, vooral bij droge en harde kazen. Port heeft een hoog smaakgehalte en een mooi rond en filmend gevoel in de mond, waardoor het vaak goed past bij de uitgesproken smaak van veel kazen.
Lees ook
- Wat past bij kaas en wijn?
- Wat is de combinatie van wijn en kaas?
- Welke wijnen combineren goed met kaas?
- Welk eten past bij wijn en kaas?
- Waarom witte wijn bij kaas?
- Welke witte wijn past goed bij kaas?
- Wat leg je op een kaasplank?
- Welke kaas is lekker bij witte wijn?
- Wat te serveren bij een kaasplankje?