:

Wat is de combinatie van wijn en kaas?

Demi van den Velde
Demi van den Velde
2025-07-20 15:53:04
Count answers : 3
0
Bij een pittige blauwader kaas zoals Stilton en Rochefort smaakt een zoete witte wijn goed. Een milde blauwader kaas vormt een goede combinatie met een rode wijn, bijvoorbeeld een Syrah, Cabernet Sauvignon of een Spätburgunder of Pinot Noir. Witte korst kaas zoals Brie en Camenbert passen goed bij een droge of halfdroge witte wijn, bijvoorbeeld een Weissburgunder. Een gewassen korst kaas gaat beter met een zoete witte wijn. Een half harde kaas is een goede keuze bij rode wijn. Oudere kaas past beter bij een krachtiger wijn. Jonge fruitige rode wijnen zijn erg lekker bij half harde roodschimmel kazen zoals Port Salut en Vacherin. Zachte roodschimmelkazen zoals Reblochon, Munster en Epoisse smaken weer beter bij krachtige, aromatische wijnen als Gewürztraminer. Witte en mousserende wijn is een goede begeleider van verse kaas. Bij geitenkaas kun je het best kiezen voor een droge witte wijn met frisse zuren zoals een Riesling en Sauvignon Blanc en Weissburgunder. Hollandse geitenkaas past bij witte frisse wijnen zoals Riesling en Grauburgunder.
Jet Scholten
Jet Scholten
2025-07-20 14:35:13
Count answers : 3
0
Kaas en wijn zijn een klassieke combinatie. Zo is een glaasje Port bij een kaasplank heel algemeen geworden. Het kan ook zeker goed werken, maar het is wel goed om rekening te houden met de smaaksterkte/intensiteit van de kazen. Bij een meer verfijnde speciailteit is Port nooit de juiste partner. Wijn is complex, net als kaas. En ja, dat kan heel goed samen. Maar niet elke wijn past bij elke kaas en andersom. Heb je een plateau met 5 kazen? Dan is het erg moeilijk om een wijn te vinden die bij elke kaas goed past. Maar serveer je één specifieke kaas? Dan kan het heel goed uitpakken. Denk maar eens aan: Chaource met Champagne Franse geitenkaas met Sancerre Roquefort met Sauternes Oude Comté of Gouda met Saint-Emilion Als je echt de perfecte match zoekt is het een kwestie van proberen. Een Manchego met Rioja is ook een leuke combinatie, maar je moet dan wel twee producten hebben met dezelfde sterkte. Dus geen jonge Rioja met een oude Manchego of andersom.
Jesper van der Velden
Jesper van der Velden
2025-07-20 14:31:27
Count answers : 1
0
Kaasfondue Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais. Belegen kaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Oude kaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Brokkelkaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port. Blauwaderkaas Zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry. Brie Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot. Camembert Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn. Cheddar Stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port. Geitenkaas Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. Gruyere/Emmentaler Volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo. Leerdammer Lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris. Manchego Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc. Mozzarella Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto. Parmezaanse kaas Stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo. Pittige kaas Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz. Kaasplankje Port.
Jonas Bos
Jonas Bos
2025-07-20 14:05:38
Count answers : 0
0
Het eerste waar je rekening mee houdt is de zuurgraad en het vet gehalte van de kaas. Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn. Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn. Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie Ben je liefhebber van zoete en versterkte wijnen én kaas, kan kom je goed weg. Denk bijvoorbeeld eens aan een muscat de Beaumes de Venise bij een pittige schimmelkaas.
Pim Yalçin
Pim Yalçin
2025-07-20 12:35:31
Count answers : 0
0
Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie! Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een droge muscat is ook een mooie combinatie, de lage zuurgraad in combinatie met de kruidige tonen gaan mooi samen. Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Een mooie combinatie tussen een droge witte wijn is camembert met een chablis. Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!
Emir Karaca
Emir Karaca
2025-07-20 10:24:01
Count answers : 2
0
Kaas en wijn zijn twee heerlijke culinaire genoegens die elkaar perfect aanvullen. Samen vormen ze een smaakvolle combinatie die al eeuwenlang wordt gewaardeerd en genoten. Over het algemeen gaan zachte kazen goed samen met lichtere wijnen, terwijl harde kazen beter samengaan met vollere, krachtigere wijnen. Een goede combinatie is bijvoorbeeld een zachte geitenkaas met een frisse Sauvignon Blanc, terwijl een rijpe Cheddar perfect samengaat met een stevige Cabernet Sauvignon. Een andere manier om een geslaagde kaas en wijn pairing te vinden, is door te kijken naar regionale combinaties. Zoals bij zoveel culinaire tradities zijn er in verschiedende regio's specifieke kazen en wijnen die perfect bij elkaar passen. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke combinatie van Franse Camembert met een glas rode Bourgogne wijn, of de Italiaanse combinatie van Parmezaanse kaas met een glas Chianti. Wijn en kaas combineren Kaasfondue Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Pinot Grigio, of soepele rode wijn, zoals een Nero D'Avola Belegen kaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte Oude kaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte Brokkelkaas Volle en stevige rode wijn, Toscane, Bordeaux en Piemonte of Porto Blauwaderkaas Zoete witte wijn, zoals Sauternes of dessertwijnen als Porto en PX sherry Brie Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot Camembert Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of een fruitige rode wijn Cheddar Stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz/ Syrah, Bordeaux of Porto Comté Kaas (gerijpt) Een Jura wijn zoals Vin Jaune of een Savagnin. Geitenkaas Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc Gruyere/Emmentaler Volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo Leerdammer Lichtere rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Grigio Manchego Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc Mozzarella Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto Parmezaanse kaas Stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo Pittige kaas Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz/ Syrah Kaasplankje Porto en Madeira