:

Waarom witte wijn bij kaas?

Tobias Koçak
Tobias Koçak
2025-07-20 16:27:58
Count answers : 1
0
Witte wijn is volgens mij een toegankelijkere combinatie met kaas, denk maar aan Sauternes met bleukazen. Zeer de moeite waard is ook om frisse wijnen met een hoog zuurgehalte, zoals Sancerre of andere droge witte Loire-wijen, te combineren met zachte geitenkazen, die zelf van nature ook een markant zuur hebben. Daarom zijn witte wijnen gastronomisch beter inzetbaar en dat komt omdat ze een groter smaakprofiel hebben.
Tobias van Amstel
Tobias van Amstel
2025-07-20 11:49:11
Count answers : 2
0
Witte wijnen hebben doorgaans een hogere zuurgraad, wat helpt om de rijkdom en vettigheid van kaas te doorbreken. Ze hebben vaak fruitige en frisse smaken die goed samengaan met zowel milde als sterke kazen. Een zachte brie past bijvoorbeeld goed bij een lichte, fruitige witte wijn, terwijl een pittige blauwe kaas perfect samengaat met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes. De geur van een rijpe camembert kan bijvoorbeeld prachtig samengaan met de bloemige noten van een Chardonnay. Vooral zachter, romigere kazen zoals brie en camembert, gaan heel goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een mousserende wijn. Hoewel rode wijn traditioneel vaak wordt gecombineerd met kaas, biedt witte wijn vaak een betere balans en veelzijdigheid voor veel kazen. De zuurgraad van wijn kan de vettigheid van kaas doorbreken maar voor de rest is het puur ontdekken wat je lekker vindt.