Welke wijnen combineren goed met kaas?

Chris Groenestein
2025-07-20 14:27:56
Count answers
: 4
Zo is een zachte geitenkaas een perfecte combinatie met een Sauvignon Blanc.
Een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen.
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk.
Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert.
Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië.
Ook een Riesling doet het goed.
Deze heeft vaak een klein zoetje dat juist weer hand in hand gaat met de scherpere smaak van de kaas.
Bij deze kazen kan een Brut Champagne trouwens ook goed door.
Een strakke Sauvignon Blanc, droge Riesling of Spaanse Albarinho kunnen goed met een wat hardere kaas van koemelk.
Kruidenkazen zijn gemaakt voor rosé wijnen.
Denk dat bijvoorbeeld aan kazen met tuinkruiden en knoflook.
Wat ons betreft is schimmelkaas en port een gouden combinatie.
De wat 'pittige' smaak van een stuk blauwschimmelkaas matcht perfect bij het volzoete van de port.
Onze voorkeur gaat uit naar een Lang gerijpte Vintageport.
Het ziltige en het mierzoete is namelijk een spannende combi!
Kort samengevat: pittige kazen matchen erg goed met een Port.
Een Chardonnay uit de nieuwe wereld smaakt heerlijk bij een geiten- of schapenmelkkaas.
De Chardonnay benadrukt de romige volle smaak nog eens goed.
Ook doet een Chardonnay het goed met een zachte kaassoort van koemelk.
Kies dan wel voor een Chardonnay uit de Bourgogne.
Brie en Chardonnay
Goudse kaas en Merlot
Witte Cheddar en Sauvignon Blanc
Blauwe schimmelkaas en Riesling
Ricotta en Pinot Gris
Mozzarella en Sauvignon Blanc

Mila van Henegouwen
2025-07-20 13:21:59
Count answers
: 2
Kaasfondue Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais.
Belegen kaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte.
Oude kaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte.
Brokkelkaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port.
Blauwaderkaas Zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry.
Brie Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot.
Camembert Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn.
Cheddar Stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port
Geitenkaas Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc.
Gruyere/Emmentaler Volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo.
Leerdammer Lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris.
Manchego Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc
Mozzarella Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto.
Parmezaanse kaas Stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo.
Pittige kaas Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz
Kaasplankje Port
Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen.
Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne.
Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.
Port heeft een hoog smaakgehalte en een mooi rond en filmend gevoel in de mond.
Het is juist door die hoge rijkdom wat smaak betreft dat een glas Port vaak heel goed past bij de uitgesproken smaak van veel kazen.
Strak en fris, zoals een geitenkaasje is, past heel goed bij een strakke en frisse Sauvignon Blanc.
Vaak past witte wijn beter bij kaas omdat witte wijnen in veel variaties op de markt komen.
Van strak en fris tot vol en romig, net als bij kazen.
Toch zijn er ook mooie combinaties te maken met rode wijn.
Soms kan het heel simpel zijn en past kaas uit een bepaalde streek perfect bij de wijn van de streek.
Denk bijvoorbeeld aan Chavignol.
Het geitenkaasje uit de Loire smaakt het beste bij Sancerre wijnen, zowel rood als wit.
En in de Elzas past het kaasje uit Munster perfect bij een glas Gewurztraminer.
Want vaak geldt ‘What goes together grows together’
Twee factoren zijn belangrijk wanneer het gaat om het combineren van kaas en wijn, namelijk het mondgevoel en hoe rijk de smaak is.
Die twee moeten met elkaar overeenkomen.

Quinty Yüksel
2025-07-20 13:02:50
Count answers
: 1
Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie!
Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove.
Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir.
Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese.
Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!

Sam de Ruiter
2025-07-20 12:01:47
Count answers
: 6
Om je kaasplank compleet te maken met bijpassende wijnen hebben we nog even de beste / klassieke combinaties voor je op een rij gezet:
1. Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek.
Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve.
2. Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
3. Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie Kies een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner.
4. Half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego.
Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre.
Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk.
Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken.
Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze!

Dylan de Bruin
2025-07-20 11:53:44
Count answers
: 2
Als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn. Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn.
Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas.
Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut
Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas
Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert
Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen
Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta
Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen
Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas
Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie
Denk bijvoorbeeld eens aan een muscat de Beaumes de Venise bij een pittige schimmelkaas.

Nick Dogan
2025-07-20 11:33:06
Count answers
: 1
Witschimmelkazen lijken makkelijk, maar zijn door hun spannende bitters vaak lastig voor rode wijn, vooral als de wijn stevige tannines bevat. Rijk en houtgerijpt wit gaat dan beter, het liefst uit een wat warmere streek. Zwoele Chardonnay is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar ook zoete witte wijnen doen het heel goed bij witschimmelkaas. Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen. Zoete wijn kan ook: Sauternes, Monbazillac, Jurancon of versterkte Muscat-wijn.
Roodflorakazen kunnen ook heel moeilijk doen, vooral rode wijn hebben het lastig. Hoe meer zuren en bitters de wijnen hebben des te minder lekker wordt de combinatie. Wij raden rode wijnen bij roodflorakazen dan ook af. Droge witte wijn kan soms, maar pas op voor hoge zuren. Veiliger is om je heil te zoeken bij zoet wit. Dat mag lichtzoet zijn zoals rijke Gewurztraminer of Riesling Auslese, of beschaafd zoet als Coteaux du Layon, Sauternes of Monbazillac.
Geitenkazen als Sainte Maure, Pouligny St. Pierre, Valencay, Chevrotin, Crottin de Chavignol en Picodon zijn echte klassiekers. Ze worden vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc volgens het antieke en achterhaalde credo "if it grows together, it goes together". Maar deze combinatie werkt dan vaak wel weer goed. Rood kan dan werken, als het maar niet te heftig is qua alcohol en hout. Rode Bourgogne, Beaujolais of lichte Merlot kan dan een oplossing zijn. En beschaafd zoet is ook geen probleem bij geitenkaas.
Harde kazen zijn eigenlijk het makkelijkst te combineren met wijn. Ze doen het goed bij pittige rode wijnen: bitters, tannines of zuren zijn eigenlijk geen probleem. Daarnaast is zoet ook lekker en stevig wit doet gewoon mee. Harde kazen zijn samen met blauwe kazen de enige 2 soorten kaas die vaak goed gaan met Port. Goudse boerenkaas, Parmezaan, Grana Padano, Pecorino: heerlijk.
Blauwe kazen liggen bijna altijd op een kaasplankje. Blauwaderkaas als Stilton, Roquefort, Gorgonzola, Bleu d'Auvergne, Cambazola, Fourme d'Ambert en Shropshire Blue zijn duidelijk aanwezig. Vaak wordt er al snel naar de Port gegrepen en bij Stilton, Shropshire of Cambazola is dat een goed idee. Maar Port en Roquefort is gewoon niet lekker samen. Roquefort is dan weer fantastisch bij Sauternes of Monbazillac. Pas ook op met krachtige rode wijnen bij blauwaderkaas. De bitters en het hoge zoutgehalte maken harde wijnen harder. Zoek dan liever even naar een zwoele rode wijn met minder tannines en zuren: bijvoorbeeld uit Zuid-Spanje, Zuid-Italie of buiten Europa.
Lees ook
- Wat past bij kaas en wijn?
- Wat is de combinatie van wijn en kaas?
- Welk eten past bij wijn en kaas?
- Waarom witte wijn bij kaas?
- Welke witte wijn past goed bij kaas?
- Wat is de beste wijn om te drinken bij kaas?
- Wat leg je op een kaasplank?
- Welke kaas is lekker bij witte wijn?
- Wat te serveren bij een kaasplankje?