Bij een goede pairing komen beide producten goed uit de ‘verf’. Kaas en wijn zijn een klassieke combinatie. Zo is een glaasje Port bij een kaasplank heel algemeen geworden. Het kan ook zeker goed werken, maar het is wel goed om rekening te houden met de smaaksterkte/intensiteit van de kazen. Bij een meer verfijnde speciailteit is Port nooit de juiste partner. Wijn is complex, net als kaas. En ja, dat kan heel goed samen. Maar niet elke wijn past bij elke kaas en andersom.
Heb je een plateau met 5 kazen? Dan is het erg moeilijk om een wijn te vinden die bij elke kaas goed past. Maar serveer je één specifieke kaas? Dan kan het heel goed uitpakken. Denk maar eens aan: Chaource met Champagne, Franse geitenkaas met Sancerre, Roquefort met Sauternes, Oude Comté of Gouda met Saint-Emilion.
Een Manchego met Rioja is ook een leuke combinatie, maar je moet dan wel twee producten hebben met dezelfde sterkte. Dus geen jonge Rioja met een oude Manchego of andersom.
Bier en andere dranken
De opkomst van speciaalbier geeft ook veel mogelijkheden. Het is net als wijn een complexe wereld geworden met veel verschillende smaken. Bieren laag in alcohol passen goed bij milde kazen. Meer uitgesproken, krachtige bieren passen dan weer juist bij pikante kazen. Jong belegen kaas met alcoholarme IPA, frisse, jonge geitenkaas met een middelkrachtig bier – 5 tot 7%, Hollandse geitenkaas met fenegriek met een romige tripel, Gerijpte Gruyère met een krachtig stout, Brokkelkaas met barley wine.
Naast bier en wijn is ook warme thee geschikt om bij kaas te drinken. Het bevordert de spijsvertering en bovenal zorgt de warme voor verrassende effecten. Er komen smaken vrij die je anders nooit zou ervaren.
Wijn, bier of thee
Thee is gemiddeld wat dominant en legt dus onverwachte smaken bloot. Dat maakt het een uitstekende partner voor kaas.
Brood en fruit
Als het kaasplateau een onderdeel van een maaltijd is, of een uitgebreide borrel, dan mag brood er eigenlijk niet bij ontbreken. Ook hier is het toverwoord ‘intensiteit’: serveer licht brood zoals wit stokbrood of maisbrood bij milde kazen, en donker brood met pitten en zaden bij pikantere soorten. Fruit is ook altijd een leuke toevoeging. Appels, bessen, druiven, aardbeien en zelfs kiwi en ananas: het toevoegen van fruit maakt de kaasplank veelzijdig en meer interessant. Ook vijgen en dadels zijn mooie aanvullingen, met name in combinatie met pittige kaassoorten zoals blauwaders.
Hartig
Voor liefhebbers van hartige smaken zijn er ook veel opties. Denk maar aan rauwe noten of amandelen. Of juist licht gebrand en eventueel gezouten zoals pecannoten of cashew. Noten gaan goed samen met kaas, botsen niet in smaak en neutraliseren vaak zelfs de smaak tussen de verschillende kazen door. Worst kan ook een leuke aanvulling zijn. En dan met name gedroogde of pittige worsten.
Terroir
Zo kun je er dus voor kiezen om een kaasplank geheel op te maken met producten van een specifieke streek. Dat geeft een geheel eigen karakter dat we ‘terroir’ kunnen noemen: een combinatie van natuur en menselijk handelen. Veel producten die uit dezelfde streek komen passen goed bij elkaar. Bijvoorbeeld:
Noord-Spanje: Manchego, Rioja, fuet, vijg
Oost-Frankrijk: Comté, vin jaune, saucisson sec, walnoot
Belgisch Limburg: Hervé, trappistenbier, Luikse stroop, appel
Maar door grenzen over te steken kunnen er ook hele leuke matches ontstaan. De volgende combinaties zijn ook een gegarandeerd succes!
Taleggio, puntpaprika, geroosterde amandelen, bockbier
Camembert, gedroogde (zoete) abrikoos, droge worst met venkel, Darjeeling
Oude Hollandse geitenkaas, lente-ui, truffeltapenade, Barolo
Blijf proberen! Het maken van de juiste combinaties is dus een grote ontdekkingsreis. Blijf lekker experimenteren en er gaan werelden voor je open. Het gaat allemaal om het vinden van de juiste balans. Neem geen genoegen met smaken die elkaar ‘tolereren’, maar ga voor de grote klapper! Als de som van de combinaties beter smaakt dan de losse delen zit je op de goede weg.