:

Hoe maak ik geklaarde boter?

Bram van der Horst
Bram van der Horst
2025-11-21 17:00:13
Count answers : 31
0
Zelf geklaarde boter maken is tamelijk eenvoudig. Daarvoor moet u roomboter langzaam verhitten, zonder dat het bruin wordt. Dit wordt ook wel clarifiëren (oftewel klaren) genoemd. Eventueel kunt u dit doen door het au bain-marie te verwarmen, maar het kan ook gewoon in een kleine pan. Door de boter van tevoren in stukjes te snijden, smelt hij mooi gelijkmatig. Het schuim en de witte deeltjes die ontstaan moet u er met een schuimspaan of lepel vanaf scheppen. De overgebleven boter kunt u vervolgens in een pot met deksel overgieten. Onderop de pan is meestal ook een wittige massa te zien, dat zijn de overige vaste bestanddelen. Zorg ervoor dat dit in de pan achterblijft.
Jonas Bos
Jonas Bos
2025-11-14 07:12:57
Count answers : 42
0
Zet de pan op middelhoog vuur en voeg de boter toe. Laat de boter smelten en kook vervolgens op lage temperatuur gedurende ongeveer 10-15 minuten, of totdat het vocht in de pan is verdampt en de melkzuren op de bodem zijn neergeslagen. Gebruik een schuimspaan om het schuim van de top te verwijderen en giet dan voorzichtig de geklaarde boter door de zeef in de opslagpot. Zorg ervoor dat je de neerslag op de bodem van de pan achterlaat. Laat de geklaarde boter afkoelen en plaats dan in de koelkast totdat het is gestold.

Lees ook

Wat is de gezondste boter om mee te bakken?

Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Minder verzadigd ve Lees meer

Is plantaardige boter goed voor cholesterol?

Smeren met plantaardige boter en kies voor magere melkproducten of sojaproducten. Verder kun je mee Lees meer

Frederique Koning
Frederique Koning
2025-11-01 18:36:03
Count answers : 30
0
Snijd de boter in blokjes en smelt ze op laag vuur in een steelpannetje. Laat het rustig smelten zonder te roeren. Laat de lagen zich scheiden: De boter zal zich in drie lagen splitsen: schuim bovenop, helder botervet in het midden en melkbestanddelen die naar de bodem zakken. Gebruik een schuimspaan of lepel om voorzichtig het schuim van het oppervlak te scheppen. Giet het botervet af: Als de boter volledig gesmolten is en het schuim verwijderd, giet je voorzichtig het heldere botervet over in een andere kom. Zorg er wel voor dat je de vaste melkbestanddelen op de bodem niet meeneemt. Wil je een extra zuivere geklaarde boter, giet het door een fijne zeef of nog beter een kaasdoek. Nu heb je pure, geklaarde boter klaar voor gebruik.