:

Wat past bij kaas en wijn?

Boaz Duhme auf der Heide sive Heydahrens
Boaz Duhme auf der Heide sive Heydahrens
2025-07-20 15:12:07
Count answers : 2
0
Wijn en kaas combineren Kaasfondue Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais Belegen kaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte Oude kaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte Brokkelkaas Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port Blauwaderkaas Zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry Brie Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot Camembert Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn Cheddar Stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port Geitenkaas Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc Gruyere/Emmentaler Volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo Leerdammer Lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris Manchego Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc Mozzarella Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto Parmezaanse kaas Stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo Pittige kaas Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz Kaasplankje Port Net als dat er een enorm aanbod is aan wijn, is de keuze wanneer het gaat om kaas ook groot. En net als dat we wijnen niet over één kam kunnen scheren, kunnen we dat ook niet bij kaas. Het is namelijk zeker niet zo dat elke wijn bij kaas kan. Soms kan het heel simpel zijn en past kaas uit een bepaalde streek perfect bij de wijn van de streek. Denk bijvoorbeeld aan Chavignol. Het geitenkaasje uit de Loire smaakt het beste bij Sancerre wijnen, zowel rood als wit. En in de Elzas past het kaasje uit Munster perfect bij een glas Gewurztraminer. Want vaak geldt ‘What goes together grows together’ De smaak Twee factoren zijn belangrijk wanneer het gaat om het combineren van kaas en wijn, namelijk het mondgevoel en hoe rijk de smaak is. Die twee moeten met elkaar overeenkomen. Strak en fris, zoals een geitenkaasje is, past heel goed bij een strakke en frisse Sauvignon Blanc. Vaak past witte wijn beter bij kaas omdat witte wijnen in veel variaties op de markt komen. Van strak en fris tot vol en romig, net als bij kazen. Toch zijn er ook mooie combinaties te maken met rode wijn. Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert. Port en kaas Port heeft een hoog smaakgehalte en een mooi rond en filmend gevoel in de mond. Het is juist door die hoge rijkdom wat smaak betreft dat een glas Port vaak heel goed past bij de uitgesproken smaak van veel kazen.
Koen Houdijk
Koen Houdijk
2025-07-20 13:28:45
Count answers : 1
0
Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie! Verse zachte kaas Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Tot slot gaan mousserende wijnen erg goed met verse zachte kazen, een glas goede sekt is een voorbeeld van een heerlijke combinatie met verse roomkaas! Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Een mooie combinatie tussen een droge witte wijn is camembert met een chablis. Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!
Niels van der Berg
Niels van der Berg
2025-07-20 13:10:53
Count answers : 2
0
Zoete, gerijpte Port gecombineerd met de complexiteit van een scherpe en zoute Blauwe Stilton zorgt voor een harmonie die elke fijnproever zal doen watertanden. Er gaat niets boven een goed uitgebalanceerde, fruitige Pinot Noir om de subtiele nootachtige smaken in een middelvaste kaas zoals Gruyère naar voren te brengen. Het fijne van het combineren van Champagne en Brie is de prachtige contrasten. De frisse, zure vrucht van een Moscato d’Asti reinigt je mond van de zwaardere, romige smaken van de Gorgonzola. De Spaanse connectie tussen Tempranillo en Idiazabal is er een die je zeker moet proberen. De citrus- en mineraaltonen in een Franse Sauvignon Blanc halen de prachtige nootachtige en kruidige smaken naar boven die in geitenkaas te vinden zijn. Een oude Cheddar, bekend om zijn rijke, robuuste karakter, en een Cabernet Sauvignon, beroemd om zijn diepe, volle body en droge tannines, vormen een duo dat elke wijn- en kaasliefhebber zal verrassen. De heldere, rode vrucht die je in een Provence Rosé vindt is een delicate schoonheid die perfect wordt aangevuld door de zachte, romige smaak van Havarti. De hoge zuurgraad en steenvrucht smaken van een Riesling bieden een uitstekende balans voor de gladde en boterachtige smaken van Raclette. De harde, gerijpte textuur van een Pecorino past geweldig bij de knallende tannines van een Chianti Classico. De zoute smaken van zowel de Vermentino wijn als de Fiore Sardo kaas versterken elkaar op een bijzondere manier.
Jesse van Kuijc van Malsen
Jesse van Kuijc van Malsen
2025-07-20 12:09:06
Count answers : 2
0
Bij een romige, lichte frisse kaas combineer je deze met een frisse levendige wijn. Bij een harde kaas combineer je deze met een stevige rode wijn. Met bovenstaande combinaties is het leuk om een eigen wijn-kaas proeverij samen te stellen. Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut. Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas. Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert. Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen. Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta. Riesling past bij colby kaas, goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen. Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas. Champagne past bij beaufort, colby kaas en brie. Een muscat de Beaumes de Venise past bij een pittige schimmelkaas.
Joshua Sital
Joshua Sital
2025-07-20 10:19:58
Count answers : 0
0
Mousserende wijnen hebben een hoge zuurgraad en veel koolzuur. Dit geeft een heerlijk verfrissend effect bij romige, plakkerige kazen zoals Brie Münster Camembert Cremont Époisses de Bourgogne. Een paar voorbeelden: Pinot Noir met Gruyère Pinot Grigio met Ricotta Maasdam met Chardonnay. Het vetgehalte in de kaas gaat de hoge tannines in de wijn tegen. Vaker wel dan niet, is het goed om mee te gaan met de lokale cuisine en wijnen en kazen uit dezelfde regio met elkaar te matchen. Een paar geweldige voorbeelden hiervan zijn: Sauvignon Blanc met geitenkaas uit de Loire-vallei, Frankrijk Chardonnay met Époisses de Bourgogne uit Bourgogne, Frankrijk Garnacha met Manchego uit Spanje. Zoetere wijnen zoals Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest-dessertwijnen en Port passen perfect bij stinkende, blauwader- en gewassen korst kazen. Twee klassieke combinaties die je moet proberen als je van funky kazen houdt, zijn Port met Stilton en Sauternes met Roquefort. Worden er meerdere wijnen geserveerd en weet je niet zeker welke kaas het beste past bij deze wijnen? Ga dan voor een stevige, nootachtige kaas. Ga bijvoorbeeld voor: Vacherin Fribourg Gruyère Abbaye de Belloc Comté Extra Emmentaler.