Hoe krijg je de lekkerste aardappelpuree?

Noor Erdoğan
2025-07-18 10:32:28
Count answers
: 0
Kies de juiste aardappel, niet elke aardappel is geschikt voor puree. Je hebt immers bloemige aardappelen nodig zodat je puree de juiste smeuïgheid kan krijgen. Kies daarom voor polderaardappelen of bintjes.
Er is echter een uitzondering: als je ervoor kiest om (veel) boter (en/of room) te gebruiken, mag je aardappel wel wat vaster zijn.
Puree moet je zo snel mogelijk na het bereiden serveren. Anders zal je puree immers uitdrogen en minder lekker zijn.
Als je toch even moet wachten, voeg je best net voor het serveren nog een extra klontje boter of wat melk of room toe.
Een goede puree mag best goed gekruid zijn. Dat begint reeds bij de aardappelen: kook deze altijd in gezouten water. De puree zelf breng je op smaak met zout, versgemalen peper en (belangrijk) versgemalen nootmuskaat.

Anouk Freshour
2025-07-18 07:12:02
Count answers
: 2
Aardappelpuree maken is helemaal niet moeilijk. Er zijn een paar trucjes waardoor je aardappelpuree lekker romig wordt. Eén daarvan is de toevoeging van een klontje boter. Voor het maken van aardappelpuree zijn de kruimige aardappelsoorten het beste. Bekende aardappelrassen die kruimig zijn, zijn Doré aardappelen, Bintjes, Eigenheimers of Frieslander aardappelen. Schil de aardappels en spoel ze af onder de kraan. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar in een pan met water en een snufje zout. Stamp de aardappels fijn met een stamper en voeg de melk en boter toe. Stamp het geheel nu fijn tot een puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Stef Korkmaz
2025-07-18 05:06:11
Count answers
: 4
Om de lekkerste aardappelpuree te maken, is het nodig om een pureeknijper of een passe vite te gebruiken.
En heel, heel, veel boter toe te voegen.
Bij te weinig boter ga je de mist in en verpest je je puree.
De aardappel heeft een perfecte garing wanneer er een kruimlaag op ontstaat, dan is-ie klaar om gestampt te worden.
Hier voegt hij veel boter (eenvijfde) en een beetje melk, zout en peper aan toe.
De melk moet warm zijn en zorgt ervoor dat de aardappelpuree niet gaat schiften en de vochtverhouding bewaard blijft.
Gebruik ook niet te veel boter tegelijk om schift tegen te gaan.
Om een authentieke aardappelpuree te maken, is het belangrijk om de aardappel in gelijke stukken te snijden met een vlijmscherp mes.
Wanneer het mes bot is, wordt er meer zetmeel aangemaakt en dat is bij een authentieke aardappelpuree niet de bedoeling.
De structuur hoort als die van pasta te zijn.
Dit bereik je door ‘m met een pannenlikker te roeren, dan wordt de aardappelpuree zacht.
Lees ook
- Hoe krijg je romige aardappelpuree?
- Waarom warme melk bij puree?
- Kan je room in puree doen?
- Is aardappelpuree uit een pakje gezond?
- Waarom is mijn aardappelpuree niet romig?
- Is warme of koude melk beter voor aardappelpuree?
- Waarom maakt warme melk moe?
- Is het beter om room of melk te gebruiken in aardappelpuree?
- Wat is het verschil tussen een roomsoep en een pureesoep?