Is aardappelpuree uit een pakje gezond?

Jelle Wendt
2025-07-18 08:53:12
Count answers
: 4
Een belangrijk verschil is dat instant aardappelpuree veel toevoegingen bevat in vergelijking met verse aardappelpuree, wat het een minder gezonde keuze maakt.
Maar er is een keerzijde: volgens consumentenorganisatie Foodwatch bevat instant puree ongezonde toevoegingen zoals zout, vet, suikers en diverse additieven.
Daardoor zou de samenstelling van een pakje puree minder gezond zijn dan verse aardappelen.
De organisatie raadt dan ook af om dagelijks instant aardappelpuree te eten.

Maja Hussain
2025-07-18 08:35:36
Count answers
: 2
Eigenlijk geldt voor aardappelpuree hetzelfde als voor alles wat uit een pakje of zakje komt. Om dit houdbaar te maken, worden er allerlei extra hulpstoffen toegevoegd. Denk hierbij aan conserveermiddelen, zout, aroma’s, E-nummers en smaakversterkers. Wanneer u dit zo af en toe eet, is dat prima.
Maar let wel op met dagelijks gebruik. Al snel teveel zout Want u kunt al snel teveel zout binnen krijgen en dat is niet goed voor ons.
Volwassenen mogen 6 gram zout per dag eten, maar de meeste mensen krijgen al snel zo’n 8 tot 9 gram per dag binnen. Dat komt onder andere doordat zout aan veel pakjes en zakjes wordt toegevoegd.
Wanneer u de tijd heeft, is het daarom ook aan te raden om toch lekker zelf aan de slag te gaan. Dan weet u zelf welke ingrediënten u toevoegt aan de aardappelpuree. En ondanks dat hier (veel) boter en melk in gaan, is het gezonder dan wanneer u de puree uit een pakje maakt.
Daarnaast is de smaak volgens velen een stuk beter wanneer u het zelf maakt.

Melle van Vliet
2025-07-18 07:29:41
Count answers
: 1
Aardappelpuree uit een pakje heeft dus een minder gezonde samenstelling dan verse aardappelen.
Daarom gaan ook claims die suggereren alsof het om dezelfde voedingswaarde gaat, mank.
Niemand beveelt aan om dagelijks aardappelpuree te eten, zeker niet uit een pakje.
Waar verse aardappelen worden gezien als een voorkeursproduct, wordt aardappelpuree uit een zakje als uitzonderingsproduct geclassificeerd.
De reden hiervoor ligt in de lagere voedingswaarde van aardappelpuree, die bijvoorbeeld meestal minder vezels bevat dan aardappels, maar ook minder vitamine c.
Daarnaast bevat de vele varianten Maggi Aardappelpuree van Nestlé toevoegingen zoals zout, vet, suiker en diverse additieven.

Tygo Meyer
2025-07-18 04:04:02
Count answers
: 4
Bij nadere inspectie van de verpakking blijkt dat de poedertjes daadwerkelijk aardappel bevatten.
Dit wisselt van 85 tot 98 procent, afhankelijk of je enkel water of ook melk moet toevoegen.
Puur aardappel is het dus niet.
Toch mag het volgens de wet ‘aardappelpuree’ heten, zolang de basis voornamelijk uit aardappels bestaat.
Het bevat wel degelijk aardappel (80 tot 97 procent), maar blijft een bewerkt product.
Lees ook
- Hoe krijg je romige aardappelpuree?
- Waarom warme melk bij puree?
- Kan je room in puree doen?
- Waarom is mijn aardappelpuree niet romig?
- Hoe krijg je de lekkerste aardappelpuree?
- Is warme of koude melk beter voor aardappelpuree?
- Waarom maakt warme melk moe?
- Is het beter om room of melk te gebruiken in aardappelpuree?
- Wat is het verschil tussen een roomsoep en een pureesoep?