Waarom is het belangrijk om volgens de seizoenen te eten?

Rayan van Vermandois
2025-07-06 10:39:39
Count answers
: 4
Eten volgens de seizoenen is een handige manier om variatie te brengen in het menu. Variatie is belangrijk omdat niet elke groente- en fruitsoort dezelfde vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen bevat. De ene soort brengt wat meer bèta-caroteen aan en de andere wat meer vitamine C. Variëren is de boodschap om volop van alle gezondheidsvoordelen van groenten en fruit te kunnen genieten. Buiten het seizoen moeten telers de weersomstandigheden imiteren via verwarmde serres of moeten er producten vanuit het buitenland worden ingevoerd. De extra energie die hiervoor nodig is, is niet alleen nadelig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Teeltsystemen waarbij het ecologisch denken voorop staat, kiezen in hoofdzaak voor de productie van inlandse groenten en fruit en respecteren zoveel als mogelijk de seizoenen.

Kaylee Hassan
2025-07-06 08:32:33
Count answers
: 3
Uiteraard is een gevarieerd aanbod prettig, maar vanuit sociaal-, milieu- en gezondheidsoogpunt is het goed om vaker voor eten uit de regio te kiezen en volgens het seizoen te eten.
Het is beter om producten rijp te oogsten en daarna zo snel mogelijk te consumeren, om zo veel mogelijk te profiteren van de vitamines en mineralen en versheid.
Door je menu van de seizoenen af te laten hangen, eet je over het algemeen gevarieerder dan wanneer je het hele jaar door keuze hebt uit alle groenten en fruit.
Maar kijken we naar het milieu, het economische aspect of de gezondheid, dan is het gunstig om vaker langs de groenteboer te gaan, te letten op de herkomst van je tomaten, sperziebonen of aardbeien en wat vaker naar onze lichamelijke behoefte te luisteren.
Door bewust te kijken naar waar je tomaten vandaan komen en te kiezen voor producten zo dicht mogelijk bij huis, ben je dus milieubewust bezig.

Julie Thomas
2025-07-06 08:21:54
Count answers
: 1
Je eet gevarieerder door te koken met producten uit het seizoen, word je gedwongen om verder te kijken dan je winkelmandje. In de winter vraagt ons lichaam om ander eten dan in de zomer. Zo snakken veel mensen ‘s winters naar warm en voedend eten, zoals havermout en maaltijdsoepen, en in de zomer naar koud en licht eten, zoals salades en smoothies. De groente, fruit, kruiden en specerijen die bij het seizoen passen, sluiten hier perfect op aan. Seizoensgebonden eten sluit dus aan bij wat je lichaam op dat moment nodig heeft en zorgt automatisch voor meer verbinding met het seizoen. Nog een goede reden om groente en fruit uit het seizoen te kopen: je bespaart er veel geld mee.

Azra van den Berg
2025-07-06 08:19:39
Count answers
: 2
Bij de menusamenstelling rekening houden met de lokale seizoenen biedt tal van voordelen. Eten volgens de seizoenen is een handige manier om variatie te brengen in het menu. Variatie is belangrijk omdat niet elke groente- en fruitsoort dezelfde vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen bevat. Omdat lokale seizoensproducten in ideale omstandigheden worden geteeld en niet vroeger moeten worden geplukt omdat ze nog een lange reis moeten afleggen, hebben ze vaak meer smaak. Een betere smaak voor minder geld is een geldige reden om voor seizoensproducten te kiezen. Buiten het seizoen moeten telers de weersomstandigheden imiteren via verwarmde serres of moeten er producten vanuit het buitenland worden ingevoerd. De extra energie die hiervoor nodig is, is niet alleen nadelig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Quinn van Oostendorp
2025-07-06 06:36:40
Count answers
: 2
Wil je een klimaatvriendelijke keuze maken, kies dan voor Nederlandse seizoensgroenten en seizoensfruit. Er is weinig energie nodig om ze te verbouwen en vervoeren. Daardoor komen minder broeikasgassen vrij. Deze seizoenskalender is samengesteld op basis van informatie van Velt. Aangevuld met inzichten van Bionext en het Voedingscentrum.

Inaya van de Velden
2025-07-06 06:13:43
Count answers
: 0
Het eten van seizoensgroenten biedt veel voordelen: van een kleinere ecologische voetafdruk tot meer voedingsstoffen in je maaltijden. Door vaker te kiezen voor typische seizoensgroenten, eet je niet alleen bewuster, maar ook gezonder. Ook stem je je voeding af op wat er op dat moment beschikbaar is. Door te kiezen voor seizoensgroenten draag je je steentje bij aan het milieu. Deze groenten vragen namelijk minder energie voor productie, transport en opslag. Groenten en fruit die in hun natuurlijke seizoen groeien, zijn vaak verser en bevatten meer voedingsstoffen dan producten die buiten het seizoen geteeld worden.

Eliza van den Velden
2025-07-06 05:32:24
Count answers
: 2
Voor jouw gezondheid de smaak maar ook voor het milieu is het dus beter om seizoensgroente te eten.
Voor je gezondheid is het ook beter om voeding uit het seizoen te eten.
Warme stevige kost in de winter om het lichaamskacheltje aan te houden en lichtere voeding in de zomer.
Je hebt ook andere voedingsstoffen in de winter nodig dan in de zomer.
Denk maar eens aan vitamine C en B in de winter tegen griep en verkoudheid en antioxidanten in de zomer om je huid te beschermen tegen de zon.
De natuur stopt in wintergroente dat wat jij nodig hebt in de winter en in zomergroente dat wat jij nodig hebt in de zomer.
Daarnaast groeien seizoensgebonden biologische groenten op een natuurlijke manier en worden geoogst als ze rijp zijn.
Hierdoor bevatten groenten en fruit meer voedingsstoffen dan wanneer ze kunstmatig gerijpt worden en van ver komen.
Kortom binnen het seizoen eten smaakt beter en het is goed voor het milieu en je lichaam.