Welke producten zijn seizoensgebonden?

Phileine Ponci
2025-07-06 06:59:52
Count answers
: 2
Lente: Asperges, spinazie, bieten, radijsjes, paksoi, venkel, artisjokken, peren, zoete aardbeien, rabarber en appels.
Zomer: Tomaat, komkommer, courgette, paprika, aubergine, snijbonen, mais, sperziebonen, watermeloen, perzik, bosbessen, kersen en frambozen.
Herfst: Pompoen, pastinaak, paddenstoelen, knolspruitjes, rode kool, druiven, vijgen, granaatappel, bramen.
Winter: Boerenkool, broccoli, erwten, wortels, snijbiet, bloemkool, prei, witlof, ui, mandarijnen, sinaasappelen, stoofperen.

Imran van der Pol
2025-07-06 05:46:04
Count answers
: 2
Groenten van de lente zijn onder andere Asperge, Komkommer, Pompoen, Postelein, Prei, Rabarber, Radijs, Rettich, Rode biet, Rode kool, Romatomaat, Schorseneren, Tomaat, Tuinboon, Ui, Veldsla, Winterpeen, Witlof, Witte kool en Wortelen.
Fruit van de lente zijn onder andere Abrikozen, Citroen, Granaatappel, Kersen, Limoen, Meloen, Nectarine, Perzik, Rode bessen en Sinaasappel.
Groenten van de zomer zijn onder andere Andijvie, Bloemkool, Bospeen, Bosui, Broccoli, Doperwt, IJsbergsla, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Peultjes, Rucola, Savooie/groene kool, Sperzieboon, Spinazie, Spitskool, Suikermaïs, Tomaat, Tuinboon, Ui, Veldsla, Venkelknol, Winterpeen, Witlof, Witte kool.
Fruit van de zomer zijn onder andere Aardbei, Bes, Braam, Framboos, Kers.
Groenten van de herfst zijn onder andere Aardpeer, Andijvie, Bosui, Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Chinese Kool, IJsbergsla, Knolselderij, Koolraap, Kropsla, Pastinaak, Peultjes, Pompoen, Postelein, Prei, Raapjes, Raapstelen, Rabarber, Radicchio/Radijs, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Rucola, Savooiekool/groene kool, Schorseneren, Snijboon, Spitskool, Spruitjes, Tomaat, Ui, Veldsla, Venkelknol, Winterpeen, Witlof, Witte kool, Wortelen.
Fruit van de herfst zijn onder andere Appels, Bramen, Mandarijnen, Nectarine, Peer, Perzik, Pruimen, Sinaasappelen, Stoofperen.
Groenten van de winter zijn onder andere Aardpeer, Andijvie, Bietjes, Bleekselderij, Boerenkool, Groene selderij, Knolselderij, Koolraap, Koolrabi, Palmkool, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raapstelen, Rammenas, Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Spitskool, Spruitjes, Uien, Veldsla, Winterpeen, Winterpostelein, Witlof, Witte kool, Wortelen, Zuurkool.
Fruit van de winter zijn onder andere Appels, Mandarijnen, Peren, Pompelmoes, Sinaasappelen, Stoofperen.

Elias Winklaar
2025-07-06 04:16:29
Count answers
: 1
Seizoensgroenten en -fruit zijn producten die in een bepaald seizoen, in eigen land worden geteeld.
Omdat de groeiomstandigheden afhankelijk zijn van het seizoen, kun je sommige groenten en fruit alleen in specifieke periodes van het jaar kopen.
Zo zijn asperges typisch voor de lente, terwijl aardbeien vooral in de zomer in de winkel liggen.
Er zijn ook groenten en fruitsoorten, zoals kolen en appels, die minder gevoelig zijn voor seizoenswisselingen en het hele jaar door verkrijgbaar zijn.
Lente (maart, april, mei)
In de lente geniet je van groenten en fruit die perfect passen bij de opkomende zon.
Asperges, ook wel bekend als het 'witte goud', zijn dé seizoensgroente in deze maanden.
Daarnaast zijn rabarber en kersen typische lentefavorieten.
Deze producten zorgen voor frisse, lichte maaltijden.
Zomer (juni, juli, augustus)
De zomer staat bol van het zoete fruit.
Denk aan sappige aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen.
Deze vruchten zijn fris, vol van smaak en perfect voor zomerse gerechten.
Ook courgette en tomaat zijn typische zomergroenten die heerlijk tot hun recht komen.
Herfst (september, oktober, november)
In de herfst keren we weer naar binnen en is het tijd voor stevige, warmere gerechten.
Pompoenen zijn dan in overvloed verkrijgbaar, in alle soorten en maten.
Ook knolselderij en spitskool zijn echte herfstgroenten, perfect voor stoofpotten en ovenschotels.
Winter (december, januari, februari)
De winter vraagt om robuuste gerechten, met wintergroenten als boerenkool, spruitjes en verschillende soorten kool.
Deze typisch Nederlandse groenten zijn heerlijk in stamppotten en stoofgerechten.

Ize Hussain
2025-07-06 03:35:13
Count answers
: 2
Seizoensgebonden eten is niet alleen erg lekker, maar ook goedkoper en verser.
Sperziebonen in januari, spruitjes in juni en aardbeien in december.
Groenten en fruit waren toen echt seizoensgebonden.
Vis-, wild- en groentenkalender
Volg de seizoenen voor vis, wild, groente en fruit met de productkalender!
Seizoensproducten worden op een natuurlijke manier gekweekt of gevangen, wat zorgt voor een hogere kwaliteit en een puurdere smaak.
Bovendien ondersteun je met seizoensgebonden keuzes duurzame visserij, verantwoord wildbeheer en lokale boeren, waardoor je bijdraagt aan een gezonder ecosysteem en een bewuste manier van eten.
De productkalender omvat onder andere de volgende seizoensgebonden producten:
Alfonsio
Amberjack
Ansjovis vers
Arctic Char / Riddervis
En andere vissoorten
Alikruiken
Amandes
Beerkreeft
En andere schelpdieren
Damhert
Edelhert
Andere wildsoorten
Fazant, haan
Fazant, hen
En andere gevogelte
Bloemkool
Boerenkool
En andere koolsoorten
Andijvie
En andere bladgroenten
Doperwt
Haricot verts
En andere peulvruchten
Aubergine
En andere vruchten
Aardpeer
Bieten
En andere wortelgroenten
Asperge
En andere stengelgroenten
Hopscheuten
En andere scheuten
Basilicum
Bieslook
En andere kruiden
Bosui
Knoflook
En andere uien
Eigenheimer
En andere aardappelsoorten
Bovist
En andere paddestoelen
Bianchetti truffel
Herfst truffel
En andere truffelsoorten
Codium
En andere zeewieren
Lamsoor
En andere zeealg
Appel
En andere boomvruchten
Aalbes
En andere bosaardbeien
Abrikoos
En andere stenenvruchten
Bergamot
En andere citrusvruchten
Ananas
En andere exotische vruchten

Nina van de Wal
2025-07-06 03:22:43
Count answers
: 0
De seizoensgebonden groenten zijn onder andere:
Andijvie: mei, juni, juli.
Asperge: mei, juni.
Bleekselderij: augustus, september, oktober.
Bloemkool: mei, juni, juli, augustus.
Boerenkool: december, januari, februari.
Broccoli: maart, april, mei, juni.
Komkommer: juni, juli, augustus, september.
Prei: januari, februari, maart, april.
Rabarber: april, mei, juni.
Radijs: maart, april, mei, juni.
Snijbonen: juli, augustus, september, oktober.
Sperziebonen: juli, augustus, september.
Spinazie: mei, juni, juli, augustus, september.
Spruiten: december, januari, februari.
Tomaten: mei, juni, juli, augustus, september.
Tuinbonen: mei, juni, juli, augustus.
Veldsla: mei, juni, juli, augustus, september.
Witlof: december, januari, februari, maart.
Maar ook de volgende producten die per maand zijn onderverdeeld:
Januari: Aardappelen, Boerenkool, Knolselderij, Prei, Koolraap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spruiten, Uien, Witlof, Witte kool, Wortelen.
Februari: Aardappelen, Boerenkool, Groene selderij, Knolselderij, Prei, Koolraap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spruiten, Uien, Witlof, Witte kool, Wortelen.
Maart: Aardappelen, Bloemkool, Broccoli, Groene selderij, Koolraap, Knolselderij, Prei, Koolraap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Savooikool, Spinazie, Uien, Witlof, Witte kool, Wortelen.
April: Aardappelen, Andijvie, Bloemkool, Broccoli, Groene selderij, Prei, Koolraap, Raapstelen, Rabarber, Radijs, Rode biet, Uien, Wortelen.
Mei: Aardappelen, Andijvie, Asperges, Bloemkool, Broccoli, Doperwten, Groene Selderij, Koolrabi, Raapstelen, Rabarber, Radijs, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Tuinbonen, Uien, Veldsla, Wortelen.
Juni: Aardappelen, Andijvie, Asperges, Bloemkool, Broccoli, Doperwten, Groene selderij, Komkommer, Koolrabi, Rabarber, Radijs, Rode biet, Savooikool, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Tuinbonen, Uien, Veldsla, Venkel, Wortelen.
Juli: Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bloemkool, Chinese kool, Courgette, Doperwten, Groene selderij, Komkommer, Paprika, Postelein, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Tuinbonen, Uien, Veldsla, Witte kool, Wortelen.
Augustus: Aardappelen, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Komkommer, Paprika, Postelein, Raapstelen, Rode biet, Savooikool, Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Tuinbonen, Uien, Veldsla, Witte kool, Wortelen.
September: Aardappelen, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Komkommer, Paprika, Koolraap, Raapstelen, Rode biet, Savooikool, Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Uien, Veldsla,Venkel, Witte kool, Wortelen.
Oktober: Aardappelen, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Paprika, Postelein, Raapstelen, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, Spitskool, Uien, Venkel, Witte kool, Wortelen.
November: Aardappelen, Chinese kool, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Postelein, Koolraap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Uien, Venkel, Witte kool, Wortelen.
December: Aardappelen, Boerenkool, Groene selderij, Knolselderij, Postelein, Koolraap, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Spruiten, Uien, Witlof, Witte kool, Wortelen.

Dewi Koster
2025-07-06 03:05:51
Count answers
: 2
Groente en fruit die worden geteeld in de volle grond, onder een plastic tunnel of in de onverwarmde kas hebben elk jaar een periode waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en kersen in de zomer.
In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten.
Gebruik de seizoensgroente en seizoensfruitkalender om iedere maand te zien welke producten in het seizoen zijn.
Klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland is: ananas, bananen, citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen), druiven en kiwi.
In de winter kun je beter geen vers zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, kopen.
Ze worden vaak ingevlogen of komen uit verwarmde kassen.
Je kunt ze wel het hele jaar uit de vriezer halen.

Fenne van den Corput
2025-07-06 02:44:33
Count answers
: 3
Seizoensgroenten en -fruit zijn producten die in specifieke maanden worden geoogst.
Je ontdekt welke groenten en fruitsoorten in welke maand(en) in onze regio in volle grond of in niet-verwarmde serres worden geoogst.
Zo smul je van asperges in de lentemaanden of eet je aardbeien enkel van april tot augustus.

Emily Fremie
2025-07-06 02:37:46
Count answers
: 9
In de lente verschijnen de eerste jonge groenten in de winkelrekken. Het is het seizoen van de zogenaamde primeurgroenten. Jonge asperges, worteltjes, spinazie en sla kleuren dan ons bord. De herfst is onder meer het seizoen van de verschillende soorten champignons die in allerhande bereidingen passen. Tijdens de zomer brengen extra zonlicht en hogere temperaturen een uitgebreid gamma groenten en fruit tot rijping. Het grote aanbod aan zomerklassiekers zoals broccoli, bloemkool, boontjes en aardbeien zijn in deze periode vaak gunstig geprijsd. Via dit systeem is de boer verzekerd van zijn afzet en van een goede prijs. De consument krijgt een vers biologisch en gevarieerd groenteassortiment. Dit systeem is ook een ideale manier om kennis te maken met minder gebruikelijke groenten die in de klassieke distributiesystemen vaak wat vergeten zijn (bijvoorbeeld rammenas, pastinaak, warmoes).
Lees ook
- Wat is seizoensgebonden eten?
- Wat hoort bij welk seizoen?
- Hoe eet je volgens het seizoen?
- Wat betekent "met het seizoen mee eten"?
- Hoeveel maanden per jaar kan je mais eten?
- Welk vlees in welk seizoen?
- Welke groenten welke maand?
- Waarom is het belangrijk om volgens de seizoenen te eten?
- Wat zijn de beste eettijden?