Waarom word ik ziek van natuurwijn?

Ibrahim van Loon
2025-07-06 02:59:51
Count answers
: 1
Allergische reacties, hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen: het kan allemaal optreden wanneer iemand gevoelig is voor sulfiet.
Sulfiet wordt inmiddels wel gezien als allergeen, maar dit is nog niet officieel aangetoond.
Het schijnt dat minder dan 1% van de mensen gevoelig of allergisch is voor sulfiet.
Tot slot kan sulfiet het lastiger maken om alcohol af te breken.
Het afbreken van alcohol wordt gedaan door een aantal enzymen, waaronder glutathione.
Glutathione behoort tot de belangrijkste stoffen die het lichaam in kan zetten bij de bescherming van cellen.
Dit enzym krijgt het een stuk zwaarder als er sulfiet in de buurt is.
De Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit (NVWA) verwijst in haar kennisbank ook naar de negatieve kanten van sulfiet.
Ze geven daarbij aan dat sulfiet de vitamine B1 in het maagdarmkanaal af kan breken.
Dit kan van zeer negatieve invloed zijn bij mensen die vrij snel vitamine-tekorten oplopen.

Tristan Bos
2025-07-06 02:01:03
Count answers
: 5
Alles wat je binnenkrijgt, gaat naar de lever voor klaringstesten, waar enzymen de stoffen verwerken.
Gezonde componenten komen vrij in je bloedbaan, terwijl gifstoffen worden uitgescheiden via urine of gal.
En, alcohol (of specifiek ethanol) is zo'n gif.
Wanneer we drinken, raakt het glutathion op, waardoor er meer onverwerkt aceetaldehyde in de bloedbaan terechtkomt.
En, dit is 10-30 keer giftiger dan alcohol, wat leidt tot hoofdpijn en misselijkheid.
Maar, met natuurlijke wijn, hebben we minder van deze gifstoffen, dus minder kans op een kater!
Wijnen met minder sulfiet worden gemakkelijker verwerkt door onze lever
Glutathion omschrijven we als de held van onze lever die alcohol afbreekt.
Het probleem is dat dit kleine stofje ook gevoelig is voor sulfieten, zoals blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Southampton.
Dit betekent dat natuurlijke wijn, met zijn veel lagere sulfietgehalte, waarschijnlijk veel gemakkelijker door onze lever wordt verwerkt.
Recent onderzoek van de Universiteit van Rome ondersteunt deze gedachte ook.
Bij dit onderzoek werden 284 genen getest voor en na het drinken van twee rode wijnen - de ene zonder sulfiet, de andere met 80mg per liter.
En, wat ontdekten ze?
Natuurlijke wijnconsumptie vermindert de hoeveelheid aceetaldehyde in het bloed en ook het slechte cholesterolgehalte is lager als je wijn zonder sulfieten drinkt.
Biologisch geteelde druiven bevatten meer antioxidanten
Een in 2003 gepubliceerde studie van de universiteit van California bevestigt bovendien dat biologisch fruit en bessen tot 58 procent meer antioxidanten bevatten dan conventioneel gekweekt fruit.
En, als we naar onderzoek van Diego Tomasi kijken, zien we dat druiven die zonder synthetische chemicaliƫn en zonder bewerken, snoeien en ontbladeren zijn gekweekt, aanzienlijk meer reservatrol (een antioxidant in wijn) bevatten dan hun conventionele tegenhangers.
Dus, laten we onze gezondheid een boost geven en kiezen voor biologische druiven!

Jayden Verhoeven
2025-07-06 01:45:14
Count answers
: 2
Mensen met een sulfiet allergie kunnen een milde tot heftige reactie krijgen op sulfiet, dit kan gaan over hardkloppingen, huiduitslag of een astmatische aanval. Sulfiet zit niet alleen in wijn, maar ook in gedroogde fruit en groenten, azijn met smaakjes, kant-en-klare maaltijden en nog veel meer.
Maar sulfiet is wel een allergenenstof, dit betekent dat er een klein percentage van de bevolking allergisch kan zijn voor sulfieten. Minder dan 1% van de bevolking heeft deze aandoening.
Je hoort af en toe de term hoofdpijnwijn en dit wordt vaak geassocieerd met sulfiet, er is geen wetenschappelijk bewijs dat sulfiet de oorzaak is van hoofdpijn na het drinken van wijn, maar wat nu wel precies de oorzaak is van hoofdpijn bij het drinken van specifieke wijnen is niet bekent.
Lees ook
- Is natuurwijn veilig om te drinken?
- Is natuurwijn gezonder dan andere wijnen?
- Wat is het verschil tussen wijn en natuurwijn?
- Waarom is natuurwijn vies?
- Kan natuurwijn diarree veroorzaken?
- Waarom is natuurwijn duurder?
- Waarom natuurwijn drinken?
- Hoe lang kun je natuurwijn bewaren na openen?
- Hoe weet je of natuurwijn slecht is?