Wat is het verschil tussen wijn en natuurwijn?

Dean Horrocks
2025-07-05 17:56:07
Count answers
: 0
Wat is natuurwijn? Natuurlijke wijnen zijn wijnen waar vanaf de wijngaard tot in de fles zo weinig mogelijk wordt tussengekomen, gemaakt zoals wijn duizenden jaren lang voor de industriële revolutie is gemaakt. Dit betekent: Gezonde druiven, biologisch of biodynamisch geteeld; Geen chemische toevoegingen; Geen of nauwelijks toegevoegd sulfiet; Spontane gisting; Geen filtering na het vergistingproces.
Natuurwijnmakers gebruiken de biologische en/of biodynamische wijnbouwmethoden om hun druiven te kweken. Het is echter niet zo dat biologische wijn per definitie natuurwijn is. Tijdens het vinificatieproces mogen in biologische wijnen veel additieven worden bijgevoegd, iets dat bij natuurwijnen niet gebeurt.
De verschillen tussen natuurwijn, biodynamische wijn, biologische wijn en conventionele wijn
Natuurlijk
Biodynamisch
Biologisch
Conventioneel
30mg/L Sulfiet
60-90mg/L Sulfiet
100-150mg/L Sulfiet
150-200mg/L Sulfiet
Synthetische chemicaliën niet toegestaan in wijngaard
Synthetische chemicaliën niet toegestaan in wijngaard
Synthetische chemicaliën niet toegestaan in wijngaard
Synthetische chemicaliën toegestaan in wijngaard
Enkel zwaveldioxide toegestaan tijdens vinificatie
Ei-albumine, zwaveldioxide toegestaan tijdens vinificatie
Meerdere additieven toegestaan
Meerdere additieven toegestaan
Lees ook
- Is natuurwijn veilig om te drinken?
- Is natuurwijn gezonder dan andere wijnen?
- Waarom is natuurwijn vies?
- Kan natuurwijn diarree veroorzaken?
- Waarom is natuurwijn duurder?
- Waarom natuurwijn drinken?
- Hoe lang kun je natuurwijn bewaren na openen?
- Hoe weet je of natuurwijn slecht is?
- Waarom word ik ziek van natuurwijn?