Is natuurwijn veilig om te drinken?

Pleun de Boer
2025-07-05 19:39:05
Count answers
: 3
Hoe dan ook: ongeacht welke wijn (of andere alcoholische drank) je ook drinkt, alcohol kan altijd aanzienlijke schade aanrichten. Drink dus ook natuurwijn met mate. Als je de hoofdpijn wilt vermijden, moet je hydrateren, weten wat je grenzen zijn en die bijstellen naarmate je ouder wordt. Of gewoon stoppen met drinken, dat is natuurlijk nóg beter.

Mats Terry
2025-07-05 18:30:55
Count answers
: 3
Natuurwijn is niet alleen een glas wijn, het is een bewuste keuze voor iets bijzonders. De claim dat natuurwijn gezonder is, blijft onderwerp van discussie. Het gebrek aan additieven zoals sulfieten en pesticiden is zeker een pluspunt, maar laten we eerlijk zijn: het blijft alcohol. Of het echt gezonder is, hangt af van je definitie van gezond. Wat we wel weten, is dat je met natuurwijn bewuster drinkt. Je weet waar het vandaan komt en wat erin zit. En dat geeft, althans mentaal, een gezond gevoel. Natuurwijn kan biologisch of biodynamisch zijn, maar het is niet noodzakelijk. Het belangrijkste verschil is dat natuurwijn altijd zo min mogelijk ingrijpt in het proces. Natuurwijnen hebben inderdaad een kortere levensduur dan hun conventionele tegenhangers door het gebrek aan conserveermiddelen, zoals sulfieten. Maar dat betekent niet dat je ze dezelfde week nog moet opdrinken. Integendeel, sommige natuurwijnen worden juist nóg lekkerder met wat tijd en geduld, mits ze gekoeld en uit het licht worden bewaard.

Mirthe Ramcharan
2025-07-05 18:20:03
Count answers
: 3
Sulfiet wordt in middels wel gezien als allergeen, maar dit is nog niet officieel aangetoond.
Het schijnt dat minder dan 1% van de mensen gevoelig of allergisch is voor sulfiet.
Onder astmapatienten ligt het wat hoger, daar zou ongeveer 5% van de mensen ademhalingsmoeilijkheden krijgen binnen 5 minuten na het eten van sulfiethoudend voedsel.
Allergische reacties, hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen: het kan allemaal optreden wanneer iemand gevoelig is voor sulfiet.
Daarnaast zouden ook mensen met een slechte lever en/of slechte nieren producten met te veel sulfiet beter kunnen mijden.
Tot slot kan sulfiet het lastiger maken om alcohol af te breken.
Op zich logisch, als je beseft dat het gebruikt wordt om wijn/alcohol langer te conserveren.
De Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit (NVWA) verwijst in haar kennisbank ook naar de negatieve kanten van sulfiet.
Ze geven daarbij aan dat sulfiet de vitamine B1 in het maagdarmkanaal af kan breken.
Dit kan van zeer negatieve invloed zijn bij mensen die vrij snel vitamine-tekorten oplopen.

Adam Willems
2025-07-05 15:57:11
Count answers
: 3
Natuurwijn is hetzelfde als biologische wijn is fictie. Natuurwijn bevat geen sulfiet is ook fictie, omdat sulfiet ontstaat bij het natuurlijke vergistingsproces. Natuurwijn kan bijzonder smaken, omdat er geen toegevoegde gisten worden gebruikt en de smaak niet te voorspellen is. Van naturewijn krijg je geen kater is fictie, omdat hoofdpijn na het drinken van wijn ook door uitdroging en tannines kan worden veroorzaakt.