Is natuurwijn gezonder dan andere wijnen?

Suus Bozkurt
2025-07-05 20:27:39
Count answers
: 2
Het gebrek aan additieven zoals sulfieten en pesticiden is zeker een pluspunt, maar laten we eerlijk zijn: het blijft alcohol. Of het echt gezonder is, hangt af van je definitie van gezond. Wat we wel weten, is dat je met natuurwijn bewuster drinkt. Je weet waar het vandaan komt en wat erin zit. En dat geeft, althans mentaal, een gezond gevoel. Door de afwezigheid van kunstmatige stoffen voelt natuurwijn vaak lichter en frisser aan. Er wordt gezegd dat de lagere hoeveelheid sulfieten en het ontbreken van chemische toevoegingen zorgen voor minder last de volgende ochtend.

Carlijn Dogan
2025-07-05 19:55:33
Count answers
: 1
Natuurwijn is hetzelfde als biologische wijn: FICTIE: natuurwijn en biologische wijn zijn anders.
Er zijn geen officiële regels voor natuurwijnen, onofficieel, en dus ongecontroleerd, zijn er wel gedragsregels waar de wijnboeren zich aan houden.
Ze vermijden pesticiden en toevoegingen die het rijpingsproces sturen of de smaak veranderen.
Het gebrek aan sulfiet heeft mogelijk wel andere voordelen.
Geen hoofdpijn na een avondje doorhalen bijvoorbeeld.
Sulfiet is een giftige stof en kan hoofdpijn veroorzaken, zeker als je daar gevoelig voor bent.
In een Portugese studie uit 2019 onder jongvolwassenen leidde een hogere concentratie sulfiet inderdaad tot meer hoofdpijnklachten.
De postwijn-kater ontstaat ook door uitdroging en tannines.
Dus helaas FICTIE: ook natuurwijn drink je niet katerloos.

Amber van Dam
2025-07-05 19:52:12
Count answers
: 1
In één woord: nee.
De trendy natuurwijn waarvan je celebs op Instagram hebt zien nippen, is niet beter dan het gewone spul, zegt gastro-enteroloog Niket Sonpal, assistent-professor aan de Touro University in New York.
Natuurwijn wordt gemaakt van biologische druiven zonder toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen.
‘Maar wat betreft de bewering dat je er geen hoofdpijn van krijgt, dat heeft meer te maken met marketing dan met solide wetenschap,’ zegt Sonpal.
Alcohol is alcohol.
Hoe dan ook: ongeacht welke wijn (of andere alcoholische drank) je ook drinkt, alcohol kan altijd aanzienlijke schade aanrichten.
De handvol onderzoeken die suggereerden dat matige consumptie van natuurwijn enkele voordelen kan hebben, zoals een betere gezondheid van het hart of een verlaagd cholesterolgehalte, waren niet doorslaggevend.
Drink dus ook natuurwijn met mate.
En als je de hoofdpijn wilt vermijden, moet je hydrateren, weten wat je grenzen zijn en die bijstellen naarmate je ouder wordt (omdat je lichaam alcohol mettertijd anders verwerkt).
Of gewoon stoppen met drinken, dat is natuurlijk nóg beter.

Michael Strijker
2025-07-05 19:07:31
Count answers
: 2
Natuurwijn wordt vaak geroemd omdat er geen sulfiet aan zou worden toegevoegd. Maar net als alle wijnen bevat natuurwijn gewoon alcohol. Dat is precies de reden waarom we niet kunnen zeggen dat natuurwijn gezonder is dan andere wijnen. Als je pesticiden wil vermijden dan is natuurwijn wel een betere keuze.

Hidde der Kijnder
2025-07-05 15:37:22
Count answers
: 2
Is biologische wijn dan ook gezond?
Alcohol zal natuurlijk nooit als gezond bestempeld worden.
Dit geldt ook voor biologische wijn.
Er wordt wel eens gezegd dat de hoofdpijn die je wel eens krijgt door wijn, veroorzaakt zou worden door sulfieten.
Aangezien het sulfiet-gehalte bij biologische wijnen lager ligt dan bij normale wijnen, zou je denken dat biologische wijn dus minder hoofdpijn veroorzaakt.
Helaas is er nog niet veel wetenschappelijk bewijs voor.
Volgens een wetenschappelijke studie zou natuurwijn langzamer door het lichaam verwerkt worden, waardoor de alcoholconcentratie in het bloed lager is, 20 tot 40 minuten na het drinken van deze wijn.