Hoe maak je spicy eten minder spicy?

Jaylinn Ismail
2025-06-28 06:52:18
Count answers
: 0
(Plantaardige) zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, crème fraîche of room, kunnen helpen om de pittige smaak te verzachten.
Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
Zetmeel, zoals aardappelpuree, rijst of pasta, kan ook helpen om de pittige smaak te absorberen.
Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
Zure ingrediënten, zoals citroensap, azijn of tomatenpuree, kunnen helpen om de pittige smaak te neutraliseren.
Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
Zoete ingrediënten, zoals suiker, honing of zoete sojasaus, kunnen helpen om de pittige smaak te balanceren.
Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
Neutrale ingrediënten, zoals groenten, bonen of vlees, kunnen helpen om de pittige smaak te verzachten.
Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
Extra water toevoegen aan de soep.
Voeg dan extra water toe om de pittigheid te neutraliseren.
Waarschijnlijk wordt de soep nu iets minder gekruid.
Het kan zijn dat je daarom een extra stukje van een bouillonblokje nodig hebt om de soep weer op smaak te krijgen.
Verdeel de soep in 2 porties.
Maak vervolgens een extra pan soep.
Voeg hieraan geen peper toe.
Verdeel deze nieuwe pan soep over de 2 porties die je eerder hebt gemaakt.
Beide porties zijn nu een stuk minder pittig geworden.
Vries een portie in voor later!

Wout Demmendaal
2025-06-28 06:27:26
Count answers
: 2
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.

Marit Jonker
2025-06-28 05:12:25
Count answers
: 3
Als jouw soep of curry te pittig is geworden, kun je het beste wat zuivel toevoegen. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Room, verse kaas, volle melk, crème fraîche of zelfs een lepel kwark zijn hier ideaal voor. Volvette kokosmelk werkt overigens ook heel goed. Je kunt de zuivel direct door het gerecht roeren of apart in schaaltjes erbij serveren zodat iedereen zijn eigen brandje naar smaak kan blussen.
Lekker zoet is niet pittig, zoet is een mooie tegenhanger van de pittige smaak, het is dan niet voor niets een geliefde smaakcombinatie in de Aziatische keuken. Als bijvoorbeeld je curry of wokgerecht te pittig zijn, kun je er een lepel honing of een schepje suiker aan toevoegen. De pittige smaak verdwijnt niet als sneeuw voor de zon, maar de zoet-pittige smaak voelt vele malen prettiger op de tong.
Heb je wat room of kokosmelk en een schepje suiker aan je curry toegevoegd en is het eten nóg te pittig? Serveer het dan met een kom gekookte rijst, met hooguit een snufje zout. Ook andere zetmeelrijke producten zoals naan, brood of pasta werken erg goed. Bij elkaar wordt het gerecht toch al snel veel minder pittig dan in de eerste instantie.
Deze had je misschien niet verwacht, maar iets zuurs zoals een kneepje citroen- of limoensap of een scheutje azijn neutraliseert de pittige smaak van je gerecht. Het fijne hieraan is dat je waarschijnlijk altijd wel iets zuurs in huis hebt en dat je dit bij ieder gerecht kunt toepassen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zuivel. Een bijkomend voordeel is dat een zuurtje juist andere smaken naar boven haalt, waardoor jouw gerecht veel smaakvoller wordt. Ideaal als het eten te pittig is geworden.

Laurens Tran
2025-06-28 05:11:00
Count answers
: 1
Met melk en andere zuivelproducten kun je pittig eten minder pittig maken. Het pittige komt namelijk van het stofje genaamd capsaïcine dat je vooral in chilipepertjes terugvindt. Melk en andere zuivelproducten bevatten juist een eiwit genaamd caseïne. Die bindt zich aan de capsaïcine waardoor er minder van het stofje direct op je tong terechtkomt.
Met azijn, limoensap of citroensap kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid.
Met suiker, honing of andere zoetstof kun je pittig eten minder pittig maken.
Met pindakaas kun je pittig eten minder pittig maken. Pindakaas zit boordevol goede vetten. Die helpen de oliën in capsaïcine op te lossen waardoor je de scherpe kantjes er letterlijk vanaf haalt.
Met granen en groenten kun je pittig eten minder pittig maken. Zetmeel vormt een natuurlijke barrière tussen de capsaïcine en je tong.
Je kunt pittig eten ook minder pittig maken door het simpelweg te verdunnen met andere ingrediënten.

Elena Schipper
2025-06-28 03:27:11
Count answers
: 2
Je te pittige eten minder pittig maken kan op verschillende manieren.
Sterker nog: je kunt de tips hieronder ook heel goed combineren!
Suiker neutraliseert de pittige smaken en maakt je gerecht weer mooi in balans.
Ook met zuivelproducten maak je een saus, curry of stoof heel eenvoudig minder pittig.
Kokosmelk is een plantaardig alternatief voor zuivel, dat brengt natuurlijk ook een typisch smaakje met zich mee.
Azijn is echt een wondermiddel in de keuken, je kunt er je eten minder overheersend pittig mee maken.
Ook met aardappel maak je een gerecht subtieler van smaak, omdat de zetmeel ervoor zorgt dat het gerecht minder pittig wordt.
Met citroensap neutraliseer je een té spicy maaltijd heel snel.
Dit zijn de 6 tips om eten minder pittig te maken op een rij: suiker, zuivel, kokosmelk, azijn, aardappel en citroensap.

Sepp Blom
2025-06-28 03:14:18
Count answers
: 3
Voeg meer van de niet pittige ingrediënten toe.
Een te pittige soep kun je op deze manier makkelijk neutraliseren.
Voeg een schepje suiker toe.
Te pittig eten kun je zachter van smaak maken door een scheutje citroen- of limoensap toe te voegen.
Voeg wat crème fraîche of kookroom toe.
Roer een scheut kokosmelk door de saus heen om het minder pittig te maken.
Lees ook
- Wat is het pittigste gerecht ter wereld?
- Wat helpt tegen spicy eten?
- Waar kunnen ze het pittigste eten?
- Wat is het heetste eten ter wereld?
- Hoe kun je pittig eten snel uit je lichaam krijgen?
- Hoe haal je scherpte uit een gerecht?
- Wat is het pittigste eten ter wereld?
- Is pittig eten gezond?
- Wat kan ik doen als mijn gerecht te pittig is?