Door een scheutje van de juiste kookwijn te gebruiken kunnen heerlijke aroma’s naar boven worden gehaald.
Een handige vuistregel is om een wijn te kiezen met dezelfde kleur als het gerecht dat u wilt maken.
Wanneer u een gerecht maakt van rood vlees, kunt u kiezen voor een rode kookwijn.
Kookt u een gerecht van witte vis? In dat geval is witte kookwijn de beste keuze.
Het is ook mogelijk om rode wijnsaus te serveren bij witte vis.
Kies dan wel voor een lichtere rode wijn van Wijnspecialist zoals een zachte Pinot Noir.
Een andere handige regel is om een streekgerecht te combineren met een wijn die uit dezelfde streek komt.
Het kiezen van een goede wijn bij uw gerechten is geen wetenschap.
Door de wijn te proeven, of te kijken naar de ingrediënten, kunt u er soms al achter komen bij welke gerechten de wijn past.
Het belangrijkste bij het koken met wijn is om een wijn te kiezen die niet te overheersend is, maar juist goed samengaat met het gerecht.
Wanneer het gerecht een zachtere smaak heeft, is een zachtere kookwijn aan te raden.
Hetzelfde geldt wanneer u gaat voor een gerecht met een krachtige smaak.
Port kan aan de andere kant ook gebruikt worden om een contrast te vormen met een gerecht.
Denk hierbij aan een biefstuk in portsaus, waarbij het zoete karakter van de port het vlees complimenteert.