:

Hoe bak ik steak goed gebakken?

Hamza van de Wal
Hamza van de Wal
2025-08-08 14:06:57
Count answers : 0
0
Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen. Leg de biefstuk op een snijplank of schaaltje en maal er wat peper en zout overheen. Laat de biefstuk vervolgens rustig op kamertemperatuur komen. Doe een ruime hoeveelheid boter in de pan en zet het vuur (bij gas) of de temperatuur (bij inductie) op een hoge stand. Zodra de boter niet meer schuimt en bijna bruin wordt, leg je de biefstuk in de pan. Het vlees moet direct gaan sissen; dan is je pan heet genoeg. Laat de biefstuk 3 à 4 minuten op deze kant liggen. Als de buitenkant mooi bruin (krokant, niet zwart) is, draai je hem om. Je mag tussendoor voorzichtig kijken of hij al mooi bruin wordt. Draai na 2 minuten de temperatuur van je kookplaat naar een lage stand. De biefstuk mag op deze kant blijven liggen. Hij heeft nu aan beide kanten een mooie korst gekregen. Afhangend van de dikte van de biefstuk laat je hem nu nog zo’n 5 tot 10 minuten garen. Zodra je biefstuk de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je hem uit de pan en leg je hem op een bord of snijplank. Wil je hem direct serveren, laat hem dan maximaal 5 minuten onafgedekt liggen. Wil je hem na zo’n 10 minuten serveren, leg er dan een stukje aluminiumfolie overheen.
Michelle Karels
Michelle Karels
2025-08-08 14:02:22
Count answers : 1
0
Haal de biefstuk een half uur voordat je 'm gaat bereiden uit de koelkast, zodat-ie op kamertemperatuur komt. Wanneer de biefstuk op kamertemperatuur is, kruid je het vlees met zout. Bak de biefstuk in boter in een goede, hete pan. Zorg dat de pan goed heet is. Je wilt namelijk niet dat het vlees gaat koken, het moet schroeien. De pan is heet genoeg als de boter niet meer schuimt en bijna verkleurt. Je legt het vlees dus in de pan vlak voordat de boter verkleurt. Bak je biefstuk tot de gewenste garing. Bak je biefstuk tot de gewenste garing (rare, medium of well done). Je biefstuk is rare wanneer: je met je vinger op het vlees drukt en het vlees helemaal geen tegendruk geeft. De biefstuk is medium wanneer het meer tegendruk geeft. Als je met je vinger op de biefstuk drukt en het vlees springt meteen terug, dan is de biefstuk well done.