:

Hoe bak je een perfecte steak?

Johanna Galijn
Johanna Galijn
2025-08-08 16:40:42
Count answers : 2
0
Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen, leg de biefstuk minimaal 20-30 minuten buiten de koelkast. Dep het vlees droog met keukenpapier. Leg de biefstuk in de pan, leg ‘m rustig en ‘van je af’ neer in de pan voor zo min mogelijk spetters. Bak de biefstuk naar wens, Laat de biefstuk aan één kant bakken zonder aan te raken of te verschuiven. Draai om en herhaal. Haal de biefstuk uit de pan en pak het vlees losjes in met aluminiumfolie. Leg de biefstuk op je bord en overgiet met jus. Rare biefstuk bakken 30 seconden tot 1,5 minuut per kant. Medium biefstuk bakken 1,5 tot 3 minuten per kant. Well done biefstuk bakken 3 tot 4 minuten per kant.
Anne de Hoog
Anne de Hoog
2025-08-08 16:32:23
Count answers : 0
0
Haal de biefstuk een half uur voordat je 'm gaat bereiden uit de koelkast, zodat-ie op kamertemperatuur komt. Wanneer de biefstuk op kamertemperatuur is, kruid je het vlees met zout. Bak de biefstuk in boter in een goede, hete pan. Zorg dat de pan goed heet is. Je wilt namelijk niet dat het vlees gaat koken, het moet schroeien. Bak je biefstuk tot de gewenste garing. Gouden tip: het vlees arroseren, waarbij je de pan wat schuiner houdt en de roomboter steeds over het vlees blijft scheppen. Je biefstuk is rare wanneer: je met je vinger op het vlees drukt en het vlees helemaal geen tegendruk geeft. De biefstuk is medium wanneer het meer tegendruk geeft. Als je met je vinger op de biefstuk drukt en het vlees springt meteen terug, dan is de biefstuk well done.
Phileine Smit
Phileine Smit
2025-08-08 15:50:27
Count answers : 6
0
Haal het vlees een uur voor de bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dep het eventueel droog met keukenpapier. Verhit olijfolie, arachide- of zonnebloemolie in een pan en bak het vlees aan beide kanten op hoge temperatuur aan. Kruid het vlees pas dan met peper en zout of andere aromaten. Voeg klontjes boter toe. Zet het vuur lager en bak het vlees verder 1,5 tot 2 minuten aan elke kant of volgens de gewenste gaarheid. Je mag het vlees niet voortdurend keren in de pan, dat onderbreekt het bruiningsproces. De gaartijd van een steak is geen exacte wetenschap. De tijd hangt af van de grootte, de dikte en de structuur van het vlees, van de gebruikte pan en van de hitte van het vuur. Enige ervaring speelt mee om vlees naar wens te bakken. Om de gemiddelde baktijden aan te duiden gebruiken we de klassieke Franse termen: Bleu (bloederig rood): 1 minuut aan elke kant Saignant (rood): 1,5 tot 2 minuten aan elke kant A point (medium): 3 tot 4 minuten aan elke kant Bien cuit (doorbakken): 5 minuten aan elke kant Doe de gaarheidstest Hoe weet je of het vlees gaar genoeg is? Daarvoor is er een eenvoudig trucje dat je kan toepassen! Laat je linkerhand los hangen. Druk met de top van de wijsvinger van je rechterhand op het gebied tussen de duim en de wijsvinger van de linkerhand. Zo voelt een stuk vlees dat nog ‘bleu’ of ‘saignant’ is. Maak nu een losse vuist met de linkerhand en druk opnieuw met de wijsvinger op hetzelfde gebied. Zo voelt een stuk vlees aan dat medium (à point) is gegaard. Maak nu een stevige vuist, druk opnieuw: zo voelt vlees aan dat helemaal gegaard is, ‘bien cuit’ in het Frans.