:

Hoe bak ik de perfecte biefstuk?

Milou van de Brink
Milou van de Brink
2025-08-08 18:29:45
Count answers : 3
0
Stap 1: laat de biefstuk op kamertemperatuur komen Leg de biefstuk minimaal 20-30 minuten buiten de koelkast. Stap 2: dep de biefstuk droog Dep het vlees droog met keukenpapier. Stap 3: breng de biefstuk op smaak Met peper, zout en eventuele andere kruiden. Stap 4: verhit een pan Liefst een koekenpan met dunne bodem. Stap 5: smelt de boter in de pan Voeg per biefstuk zo’n 125 gram margarine toe aan de pan. Stap 6: leg de biefstuk in de pan Leg ‘m rustig en ‘van je af’ neer in de pan voor zo min mogelijk spetters. Stap 7: bak de biefstuk naar wens Daar komt het lastigere deel. Bak de biefstuk zo rare, medium of well done als je zelf wil. Rare biefstuk bakken 30 seconden tot 1,5 minuut per kant Medium biefstuk bakken 1,5 tot 3 minuten per kant Well done biefstuk bakken 3 tot 4 minuten per kant Stap 8: laat de biefstuk rusten Haal de biefstuk uit de pan en pak het vlees losjes in met aluminiumfolie. Laat dit op het aanrecht nog 5 minuten rusten. Stap 9: maak de jus Ondertussen maak je de jus. Voeg twee eetlepels water toe aan de boter en laat dit bruisen. Stap 10: serveren Leg de biefstuk op je bord en overgiet met jus. Dip dit op met witbrood.
Maya Boer
Maya Boer
2025-08-08 17:41:43
Count answers : 2
0
Zolang je kiest voor kwaliteitsvlees en de juiste bereidingswijze, kun je hem precies bakken zoals jij hem het lekkerst vindt. Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Door het vlees voor het bakken droog te deppen, zorg je voor een mooier bruiningsproces. Verhit ongezouten roomboter in een hete pan en wees daarmee niet te zuinig. Voeg een klein scheutje olie bij de boter. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is. Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven. Zet vervolgens de warmtebron iets lager (niet te laag). Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee. Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door. De bereidingstijden en kerntemperaturen zie je in de afbeelding hiernaast. Of bekijk de tabel hieronder. Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Catharina Verheuvel
Catharina Verheuvel
2025-08-08 14:25:49
Count answers : 2
0
Hoe bak je nu de perfecte biefstuk zonder dat het vlees taai wordt of je niet het gewenste resultaat bereikt. Zo is het belangrijk dat het vlees op kamertemperatuur is en dat je de juiste baktijd aanhoudt. Eerst schroei je de biefstuk in 1 minuut per kant goudbruin. Wil je biefstuk medium bakken? Hou dan daarna een baktijd van 3-4 minuten aan. Wil je biefstuk rare bakken? Dan hou je een baktijd van 3 minuten aan. Wil je een doorbakken biefstuk? Dan kun je 6 minuten aanhouden. Zorg ervoor dat de biefstuk op kamertemperatuur is. Dep de biefstuk een beetje droog met een keukenpapiertje. Verhit wat olijfolie en boter in een koekenpan. Laat de pan goed heet worden. Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Zet het vuur lager en bak de biefstuk nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing. Haal de biefstuk uit de pan en leg hem op een schone snijplank. Dek de biefstuk af met wat aluminiumfolie en laat hem zo 5 minuten rusten.
Kyan Can
Kyan Can
2025-08-08 14:21:22
Count answers : 2
0
Haal de biefstuk een half uur voordat je 'm gaat bereiden uit de koelkast, zodat-ie op kamertemperatuur komt. Wanneer de biefstuk op kamertemperatuur is, kruid je het vlees met zout. Bak de biefstuk in boter in een goede, hete pan. Zorg dat de pan goed heet is. Je wilt namelijk niet dat het vlees gaat koken, het moet schroeien. De pan is heet genoeg als de boter niet meer schuimt en bijna verkleurt. Je legt het vlees dus in de pan vlak voordat de boter verkleurt. Bak je biefstuk tot de gewenste garing (rare, medium of well done). Je biefstuk is rare wanneer: je met je vinger op het vlees drukt en het vlees helemaal geen tegendruk geeft. De biefstuk is medium wanneer het meer tegendruk geeft. Als je met je vinger op de biefstuk drukt en het vlees springt meteen terug, dan is de biefstuk well done.