Vlees mals maken betekent spiervezels afbreken.
Het afbreken van spiervezels maakt de structuur zachter en zorgt ervoor dat je vlees makkelijker te kauwen is.
Zelfs het taaiste stuk vlees kan omgetoverd worden in een heerlijk mals stukje vlees, als je het juist klaarmaakt.
Je kan vlees op verschillende manieren mals maken: mechanisch, door verhitting of aan de hand van voedingsmiddelen.
Met een vleeshamer klop je op het vlees alsof je met een hamer op een spijker slaat.
Draai het vlees tussendoor ook eens om, zodat beide kanten zacht worden.
Met een mes kerf je kruislings in het vlees door de spiervezels.
Verhit je vlees echter tot 70°C of hoger, dan zal het collageen een gelatineachtige textuur krijgen.
Het vlees wordt daardoor zo mals dat het smelt op je tong.
Baking soda, bijvoorbeeld, kan je een 30-tal minuten laten intrekken in het vlees.
Maar ook verschillende vruchten bevatten enzymen die je vlees extra mals maken.
Ananas, kiwi en papaja (gepureerd) helpen bij het afbreken van spiervezels in het vlees.
Ook ander zuur fruit, citroensap of karnemelk kan helpen.
Dry aging is een natuurlijke techniek die vlees boterzacht maakt.
Het rijpen van het vlees breekt de spiervezels af waardoor het vlees heerlijk mals wordt.