:

Waar komt de gratin vandaan?

Imke de Boer
Imke de Boer
2025-09-10 17:23:34
Count answers : 33
0
Oorspronkelijk komt deze ovenschotel uit de Franse regio Dauphiné, waar deze manier van het bereiden van aardappelen een specialiteit is. Een andere variant is de Gratin Savoyard, afkomstig uit het buurdistrict van de Dauphiné, die zonder melk, room of eieren wordt gemaakt, maar met Beaufort-kaas en stukjes boter. Vòòr het bakken wordt bouillon over de schotel gegoten.
Bastiaan Jdotte
Bastiaan Jdotte
2025-08-31 11:11:14
Count answers : 31
0
Een Gratin maak je met vastkokende Aardappelen. Eén van de lekkerste vind ik de Aardappelgratin. Een klassieker, onder de naam Gratin Dauphinois groot in Frankrijk.

Lees ook

Wat is het verschil tussen au gratin en gratin?

library.no_preview_available Lees meer

Waarom is mijn gratin waterig?

Het is beter om de aardappelen vooraf te wassen. Vastkokende aardappelen bevatten al weinig zetmeel. Lees meer

Senn de Lange
Senn de Lange
2025-08-29 03:10:49
Count answers : 31
0
De gratin is niet vernoemd zoals ik oorspronkelijk dacht naar die overal opduikende kroonprins uit de Franse revolutie, maar naar de Dauphiné een voormalige graafschap in het zuidoosten van Frankrijk. Het is een traditionele ovenschotel uit de regionale Franse keuken. De eerste maal dat de geschiedenis gratin dauphinois vermeldde, is tijdens een feestmaal van Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre op 12 juli 1788. In zijn functie van luitenant-generaal van de streek Dauphiné boodt hij de notabelen van de stad Gap dit aardappelgerecht aan.
Kian Brouwer
Kian Brouwer
2025-08-17 20:13:52
Count answers : 33
0
Waarschijnlijk zijn er net zoveel ‘authentieke’ recepten voor gratin als er vrouwen in Frankrijk zijn. In beide gevallen wordt de ovenschaal ingesmeerd met knoflook (vaak ook met een meiraapje). De gratin kan als garnituur, maar ook als voorgerecht geserveerd worden. De faam van gratin Dauphinois reikt tot ver buiten de Franse Dauphiné regio. Alleen wordt met die titel vaak een ander gerecht bedoeld: gratin Savoyard. Het is in elk geval een troostrijk gerecht, dat je in een flinke portie als hoofdgerecht kunt eten of in stukjes als bijgerecht in plaats van frites of aardappelen. Net als Dauphinois een Savoyard gegratineerde aardappelschotel, maar dan met kaas.

Lees ook

Wat is de geschiedenis van gratin?

De eerste keer dat het gerecht vermeld wordt is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Hen Lees meer

Wat maakt iets een gratin?

Een aardappelgratin is een ovenschotel met fijngesneden aardappelen, room en kaas. De naam van dit Lees meer

Mark Visser
Mark Visser
2025-08-13 08:37:06
Count answers : 36
0
De gratin, ook wel Pommes dauphinois genoemd, heeft zijn oorsprong in de Franse regio. In de volksmond heet dit aardappelgarnituur een aardappelgratin.
Dex ter Waarbeek
Dex ter Waarbeek
2025-08-01 23:49:04
Count answers : 32
0
Gratin dauphinois is een ovenschotel dat voor de eerste keer gemaakt werd van aardappelen en crème frâiche. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Dauphiné. Gratin dauphinois is een typisch voorbeeld van een gerecht uit de traditionele Franse keuken.

Lees ook

Wat betekent gratin?

Een gratin is de goudbruine korst die ontstaat als een gerecht in de oven wordt klaargemaakt met een Lees meer

Wat betekent au gratin letterlijk?

Au gratin betekent letterlijk "met gratin". Gegratineerd, ofwel au gratin, betekent dat een gerecht Lees meer

Kyano Hulst
Kyano Hulst
2025-08-01 23:07:55
Count answers : 40
0
De Dauphiné is een oude provincie in Frankrijk, in de streek waar nu de departementen de Isère, de Drôme en de Hautes-Alpes liggen. Nou, en daar komt dus de klassieker gratin dauphinois vandaan, aardappels met crème fraîche en room uit de oven, simpel gezegd.
Bart van den Velden
Bart van den Velden
2025-08-01 23:01:34
Count answers : 35
0
De oorsprong van het gerecht is de historische regio van de Dauphiné die ook in de naam vermeld wordt. De eerste keer dat het gerecht vermeld wordt is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre en luitenant-generaal van de Dauphiné, aanbiedt aan de notabelen van de stad Gap op 12 juli 1788.

Lees ook

Waarom mogen de aardappelschijfjes voor de gratin niet eerst in water geweekt worden voordat ze aan de room worden toegevoegd?

Het is belangrijk dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben als je ze met elkaar mengt. Spoe Lees meer

Welke kaas is het beste voor gratin?

Een aardappelgratin maakt elk diner net een tikkeltje chiquer. Voor een aardappelgratin kun je het Lees meer

Rafael Mulder
Rafael Mulder
2025-08-01 19:52:03
Count answers : 24
0
Een van oorsprong Frans gerecht uit de streek Dauphiné. Gratin dauphinois is een ideaal bijgerecht voor lams- of rundvlees.