:

Wat maakt iets een gratin?

Sienna Can
Sienna Can
2025-08-01 22:40:43
Count answers : 30
0
Een ovenschotel vol aardappelschijfjes die je gaart in een kruidig room-melkmengsel en afwerkt met geraspte kaas. Gratin maken kan perfect alleen met room. Vergeet zeker niet om tussen de verschillende aardappellagen rijkelijk te kruiden. Dit is bepalend voor de smaak van je gerecht.
Maja Spiegelmaker Spanjaard
Maja Spiegelmaker Spanjaard
2025-08-01 20:21:42
Count answers : 35
0
In principe maak je hem met room of crème fraîche, maar mocht je dat te vet vinden dan kun je ook de helft door bouillon vervangen, maar voeg dan wel minder zout toe. Wat betreft de kaas kun je gaan voor gewone belegen geraspte kaas of gemengd met gruyère of emmenthaler als je daarvan houdt. Eigenlijk zou je een Gratin Sovoyard met Reblochon kaas uit de Savoie streek moeten maken, maar ja die is in ons land niet goed verkrijgbaar. De aardappels die je kiest hangt af van wat je lekker vindt. De Fransen gebruiken hiervoor het liefst een stevige aardappel, maar wij hebben altijd bio aardappels in huis die licht kruimig zijn en dat werkt ook prima.

Lees ook

Wat is het verschil tussen au gratin en gratin?

library.no_preview_available Lees meer

Waarom is mijn gratin waterig?

Het is beter om de aardappelen vooraf te wassen. Vastkokende aardappelen bevatten al weinig zetmeel. Lees meer

Lisa Smit
Lisa Smit
2025-08-01 18:49:27
Count answers : 26
0
Een aardappelgratin is een ovenschotel met fijngesneden aardappelen, room en kaas. De naam van dit gerecht is afgeleid van het woord ‘gratineren’, wat inhoudt dat er een krokante korst aan een gerecht wordt gegeven, meestal door middel van kaas. Zonder kaas geen aardappelgratin. Er hoort echt room in een aardappelgratin. Je kunt alle soorten kaas gebruiken die je maar lekker vindt.
Sofie Remmers
Sofie Remmers
2025-08-01 18:18:37
Count answers : 34
0
Als we spreken over gegratineerde aardappelen, of aardappelgratin, bedoelen we gratineren iets specifieker. Het gaat echt om het schroeien van een korstje van kaas en room of broodkruimels met ei. Top deze schotels af met een laagje kaas en opgeklopt room en laat het geheel dichtschroeien in de oven op hoge temperatuur. Klop room op, eventueel met een eitje, en besprenkel het geheel met geraspte kaas. Plaats in de oven en schuif aan tafel.

Lees ook

Wat is de geschiedenis van gratin?

De eerste keer dat het gerecht vermeld wordt is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Hen Lees meer

Wat betekent gratin?

Een gratin is de goudbruine korst die ontstaat als een gerecht in de oven wordt klaargemaakt met een Lees meer

Joris Koç
Joris Koç
2025-08-01 17:58:02
Count answers : 31
0
Gratineren of "overbakken" is een kooktechniek waarbij de bovenkant wordt voorzien van een korst. Veelal wordt dit gedaan met kaas. De bovenkant wordt bestrooid met geraspte kaas en/of paneermeel en boter, waarna men het gerecht door verhitting in een bruin korstje laat krijgen.