:

Wat is de geschiedenis van gratin?

Jack van Ginkel
Jack van Ginkel
2025-08-01 21:11:54
Count answers : 0
0
Een andere kazige aadappelgratin waar ik soms zomaar zin in kan krijgen, is een zogeheten gratin Savoyard. Dit is een aardappelgratin uit de Savoie, waarin een harde bergkaas als Gruyère of Comté gaat, en geen room of melk maar bouillon. Omdat de aardappels niet worden voorgekookt bestaat ook hier het gevaar van een ongaar, te nat of juist te droog resultaat – en moeten de verhoudingen dus kloppen –, al doet de kaas in dit gerecht ook wel weer z’n magische ding. Anders ligt dat bij z’n evenknie uit de Dauphiné. In een gratin Dauphinois gaat geen kaas. Daarom is dit denk ik de moeilijkste gratin om te maken; er is niets wat eventuele foute keuzes in de verhoudingen tussen de ingrediënten, de gebruikte technieken, de afmetingen van de ovenschaal of de temperatuur van de oven kan verhullen.
Jesper van der Velden
Jesper van der Velden
2025-08-01 20:55:36
Count answers : 1
0
De eerste keer dat het gerecht vermeld wordt is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre en luitenant-generaal van de Dauphiné, aanbiedt aan de notabelen van de stad Gap op 12 juli 1788. Het aardappelgerecht werd toen geserveerd bij gebraden ortolanen. De oorsprong van het gerecht is de historische regio van de Dauphiné die ook in de naam vermeld wordt.
Evi Demirel
Evi Demirel
2025-08-01 19:36:29
Count answers : 1
0
Het is een zuiver Frans gerecht en maakt deel uit van de geschiedenis van de aardappel. De Fransman Antoine Parmentier heeft het recept ooit op het verjaardagsmenu van Lodewijk de 16de gezet en plots was heel Frankrijk weg van de aardappel en deze gratin.
Florian Mohamed
Florian Mohamed
2025-08-01 18:49:28
Count answers : 2
0
Een van oorsprong Frans gerecht uit de streek Dauphiné, bestaande uit plakjes aardappel die je mengt met room, melk, kruiden en knoflook en daarna in de oven gratineert. Daar mag officieel echt geen kaas op, een doodzonde heb ik begrepen, maar dat doe ik soms stiekem wel. Ik vind het namelijk ontzettend lekker.