:

Wat is de geschiedenis van gratin?

Jelte van den Bosch
Jelte van den Bosch
2025-08-24 23:55:37
Count answers : 30
0
De eerste vermelding van het gerecht is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre en luitenant-generaal van de Dauphiné, aanbiedt aan de notabelen van de stad Gap op 12 juli 1788. Het aardappelgerecht werd toen geserveerd bij gebraden ortolanen. Gratin dauphinois is een ovenschotel dat voor de eerste keer gemaakt werd van aardappelen en crème frâiche. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Dauphiné. Gratin dauphinois is een typisch voorbeeld van een gerecht uit de traditionele Franse keuken.
Joël Spier
Joël Spier
2025-08-19 11:04:25
Count answers : 35
0
De bekendste Franse bereiding van aardappel is zonder twijfel de Gratin Dauphinois. Het is een traditionele ovenschotel uit de regionale Franse keuken. De eerste maal dat de geschiedenis gratin dauphinois vermeldde, is tijdens een feestmaal van Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre op 12 juli 1788. In zijn functie van luitenant-generaal van de streek Dauphiné boodt hij de notabelen van de stad Gap dit aardappelgerecht aan. Samen geserveerd met de toentertijd geliefde ortolanen. En de rest is culinaire geschiedenis.

Lees ook

Wat is het verschil tussen au gratin en gratin?

library.no_preview_available Lees meer

Waarom is mijn gratin waterig?

Het is beter om de aardappelen vooraf te wassen. Vastkokende aardappelen bevatten al weinig zetmeel. Lees meer

Kian Brouwer
Kian Brouwer
2025-08-13 02:23:55
Count answers : 33
0
Herkomst van de traditionele aardappelgratin Traditionele aardappelgratin heeft zijn oorsprong in de Franse Alpen, waar het werd geserveerd als stevig gerecht om op te warmen na een lange, koude dag. De regio’s rondom Dauphiné zijn beroemd om hun gratins. Het originele recept, ook wel “Gratin Dauphinois” genoemd, bevat vaak geen kaas. Door de jaren heen zijn er verschillende varianten van dit gerecht ontstaan, zoals het bekende aardappel anders recept.
Jack van Ginkel
Jack van Ginkel
2025-08-01 21:11:54
Count answers : 29
0
Een andere kazige aadappelgratin waar ik soms zomaar zin in kan krijgen, is een zogeheten gratin Savoyard. Dit is een aardappelgratin uit de Savoie, waarin een harde bergkaas als Gruyère of Comté gaat, en geen room of melk maar bouillon. Omdat de aardappels niet worden voorgekookt bestaat ook hier het gevaar van een ongaar, te nat of juist te droog resultaat – en moeten de verhoudingen dus kloppen –, al doet de kaas in dit gerecht ook wel weer z’n magische ding. Anders ligt dat bij z’n evenknie uit de Dauphiné. In een gratin Dauphinois gaat geen kaas. Daarom is dit denk ik de moeilijkste gratin om te maken; er is niets wat eventuele foute keuzes in de verhoudingen tussen de ingrediënten, de gebruikte technieken, de afmetingen van de ovenschaal of de temperatuur van de oven kan verhullen.

Lees ook

Wat maakt iets een gratin?

Een aardappelgratin is een ovenschotel met fijngesneden aardappelen, room en kaas. De naam van dit Lees meer

Wat betekent gratin?

Een gratin is de goudbruine korst die ontstaat als een gerecht in de oven wordt klaargemaakt met een Lees meer

Jesper van der Velden
Jesper van der Velden
2025-08-01 20:55:36
Count answers : 31
0
De eerste keer dat het gerecht vermeld wordt is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre en luitenant-generaal van de Dauphiné, aanbiedt aan de notabelen van de stad Gap op 12 juli 1788. Het aardappelgerecht werd toen geserveerd bij gebraden ortolanen. De oorsprong van het gerecht is de historische regio van de Dauphiné die ook in de naam vermeld wordt.
Evi Demirel
Evi Demirel
2025-08-01 19:36:29
Count answers : 30
0
Het is een zuiver Frans gerecht en maakt deel uit van de geschiedenis van de aardappel. De Fransman Antoine Parmentier heeft het recept ooit op het verjaardagsmenu van Lodewijk de 16de gezet en plots was heel Frankrijk weg van de aardappel en deze gratin.

Lees ook

Wat betekent au gratin letterlijk?

Au gratin betekent letterlijk "met gratin". Gegratineerd, ofwel au gratin, betekent dat een gerecht Lees meer

Waarom mogen de aardappelschijfjes voor de gratin niet eerst in water geweekt worden voordat ze aan de room worden toegevoegd?

Het is belangrijk dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben als je ze met elkaar mengt. Spoe Lees meer

Florian Mohamed
Florian Mohamed
2025-08-01 18:49:28
Count answers : 22
0
Een van oorsprong Frans gerecht uit de streek Dauphiné, bestaande uit plakjes aardappel die je mengt met room, melk, kruiden en knoflook en daarna in de oven gratineert. Daar mag officieel echt geen kaas op, een doodzonde heb ik begrepen, maar dat doe ik soms stiekem wel. Ik vind het namelijk ontzettend lekker.