:

Waarom is mijn gratin waterig?

Maaike die Bont
Maaike die Bont
2025-08-01 20:45:20
Count answers : 35
0
Bij een waterige gratin zit er te veel vocht in de pan. Gebruik vastkokende aardappelen, deze verliezen minder vocht. Was je aardappelen niet van te voren (het zetmeel bindt de saus!), gebruik een dikke room van minimaal 30% en bak de gratin niet te kort.
Noor Erdoğan
Noor Erdoğan
2025-08-01 19:56:10
Count answers : 32
0
Altijd was hij ofwel te waterig, ofwel de aardappelen waren niet gaar genoeg. Spoelen is erg belangrijk, de dikte van de schijfjes en de juiste hoeveelheid room. Spoel ze grondig onder de koude kraan (dit is van het grootste belang) en dep ze met een doek droog. Als je de hoeveelheid aardappelen vergroot, kun je de hoeveelheid room iets verkleinen.

Lees ook

Wat is het verschil tussen au gratin en gratin?

library.no_preview_available Lees meer

Wat is de geschiedenis van gratin?

De eerste keer dat het gerecht vermeld wordt is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Hen Lees meer

Sebastiaan Hassan
Sebastiaan Hassan
2025-08-01 19:26:14
Count answers : 30
0
Het is beter om de aardappelen vooraf te wassen. Vastkokende aardappelen bevatten al weinig zetmeel. Als je de schijfjes afspoelt, gaat dit zetmeel verloren en is er een slechtere binding met de melk en room. Zo krijg je een waterige saus en dat willen we uiteraard niet! Denk er echter ook aan dat hoe minder vet er in de vloeistof zit, hoe minder binding er zal zijn. Gebruik je echter light room, ga dan voor 100% room. Zo verzeker je de binding en voorkom je een waterige saus.
Amber Schouten
Amber Schouten
2025-08-01 19:08:23
Count answers : 31
0
Het kan liggen bij het koken van de melk met de room dat het te warm had. Ik heb 'light room' gebruikt samen met halfvolle melk, is dat ok? Of toch beter volle room met volle melk?

Lees ook

Wat maakt iets een gratin?

Een aardappelgratin is een ovenschotel met fijngesneden aardappelen, room en kaas. De naam van dit Lees meer

Wat betekent gratin?

Een gratin is de goudbruine korst die ontstaat als een gerecht in de oven wordt klaargemaakt met een Lees meer

Tess de Gruijter
Tess de Gruijter
2025-08-01 16:48:38
Count answers : 25
0
De aardappelen blijven relatief lang goed en behouden ook hun vorm bij een lange kooktijd. Aangezien de gratin lang in de oven moet en je geen romige puree wilt aan het einde, is dit de perfecte aardappel. Vet de ovenschaal goed in met boter. Bereid de gratin met volle room voor het beste resultaat. Zet een pannetje op laag vuur en voeg de room, zout, peper, bosje verse tijm, gepelde knoflookteentjes en sjalotjes toe. Laat het geheel vervolgens op laag vuur inkoken, maar laat de room niet koken. Giet vervolgens de room over de aardappelen. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Zo raakt elk plakje de onderkant en steekt het er ook een stukje bovenuit. Zo zorg je ervoor dat het romig van onderen en knapperig van boven is. Verwarm de oven voor op 160°C en bedek de schaal met aluminiumfolie. Zet de schaal vervolgens voor minstens 1 uur in de oven. Haal na 1 uur de folie eraf en bestrooi de bovenste laag met nog wat kaas voor een gegratineerd laagje. Zet de schaal dan nog 5 tot 10 minuten onder de gril.