:

Wat is het verhaal achter pasta?

Mohamed Weijters
Mohamed Weijters
2025-09-15 22:56:25
Count answers : 35
0
Pasta is het nationale gerecht van Italië en als er één gerecht is dat in geen enkel Italiaans restaurant ter wereld mag ontbreken, is het pasta al pomodoro. Niet alleen in Italië, maar wereldwijd. De schat aan prachtige verhalen vult hij aan met verschillende recepten. Een kleine geschiedenis van pasta van Luca Cesari is een verrassende combinatie van levendige culinair-historische verhalen en onverwachte recepten van bekende pastagerechten. In Een kleine geschiedenis van pasta belicht culinair historicus Luca Cesari op verhalende wijze de ontstaansgeschiedenis van de tien favoriete pastagerechten.
Liam Bekbergen
Liam Bekbergen
2025-09-05 01:22:47
Count answers : 32
0
Pasta is het nationale gerecht van Italië en als er één gerecht is dat in geen enkel Italiaans restaurant ter wereld mag ontbreken, is het pasta al pomodoro. Wat is het verhaal achter deze klassieker? En hoe zit het met die andere traditionele gerechten, zoals pasta alla carbonara, all’amatriciana of de favorieten: lasagne en ragù alla bolognese? In Een kleine geschiedenis van pasta belicht culinair historicus Luca Cesari op verhalende wijze de ontstaansgeschiedenis van de tien favoriete pastagerechten. Niet alleen in Italië, maar wereldwijd. De schat aan prachtige verhalen vult hij aan met verschillende recepten. Zowel de klassieke, de populairste als de innovatiefste varianten van deze bekende gerechten komen voorbij.

Lees ook

Waarom durumpasta?

Om dit gerecht te maken beginnen we met het maken van het durumtarwedeeg. 300 gram durumtarwe 150 Lees meer

Wat is de geschiedenis van pasta?

Pasta werd al door de Grieken en de Romeinen gegeten. Julius Caesar, Marcus Aurelius, Nero. Stuk v Lees meer

Merle Zum Vörde Sive Vörding
Merle Zum Vörde Sive Vörding
2025-08-27 06:57:11
Count answers : 31
0
Pasta is het nationale gerecht van Italië en als er één gerecht is dat in geen enkel Italiaans restaurant ter wereld mag ontbreken, is het pasta al pomodoro. Wat is het verhaal achter deze klassieker? In Een kleine geschiedenis van pasta belicht culinair historicus Luca Cesari op verhalende wijze de ontstaansgeschiedenis van de tien favoriete pastagerechten. De schat aan prachtige verhalen vult hij aan met verschillende recepten. Een kleine geschiedenis van pasta van Luca Cesari is een verrassende combinatie van levendige culinair-historische verhalen en onverwachte recepten van bekende pastagerechten. Een kleine geschiedenis van pasta van gerenommeerd culinair historicus Luca Cesari is een smaakvolle geschiedenis van de Italiaanse keuken.
Noor Tuithof
Noor Tuithof
2025-08-19 12:23:00
Count answers : 36
0
Pasta is het nationale gerecht van Italië en als er één gerecht is dat in geen enkel Italiaans restaurant ter wereld mag ontbreken, is het pasta al pomodoro. Wat is het verhaal achter deze klassieker? In Een kleine geschiedenis van pasta belicht culinair historicus Luca Cesari op verhalende wijze de ontstaansgeschiedenis van de tien favoriete pastagerechten. Niet alleen in Italië, maar wereldwijd. En hoe zit het met die andere traditionele gerechten, zoals pasta alla carbonara, all’amatriciana of de favorieten: lasagne en ragù alla bolognese?

Lees ook

Welke saus bij zelfgemaakte pasta?

Of je nu zin hebt in een zelfgemaakte pesto, klassieke Bolognese of traditionele tomatensaus: wij he Lees meer

Is pasta alleen Italiaans?

Pasta, de geschiedenis De geschiedenis van de pasta gaat eeuwen terug. Over waar en hoe de pasta zi Lees meer

Sam de Ruiter
Sam de Ruiter
2025-08-19 12:03:48
Count answers : 51
0
Pasta is het nationale gerecht van Italië. Culinair historicus Luca Cesari belicht op verhalende wijze de ontstaansgeschiedenis van de tien favoriete pastagerechten. De schat aan prachtige verhalen vult hij aan met verschillende recepten. Zowel de klassieke, de populairste als de innovatiefste varianten van deze bekende gerechten komen voorbij. Een kleine geschiedenis van pasta van Luca Cesari is een verrassende combinatie van levendige culinair-historische verhalen en onverwachte recepten van bekende pastagerechten.
Sofia de Bruin
Sofia de Bruin
2025-08-19 11:34:58
Count answers : 34
0
Pasta is tegenwoordig niet meer weg te denken in de Italiaanse keuken, maar deed er een flinke tijd over om zijn plaats te veroveren. De populariteit van dit pastarecept is vooral te danken aan het feit dat er in een industrialiserende wereld waarin steeds minder tijd overblijft om te koken het een snelle optie is. Tomaten zijn in Italië geïntroduceerd in de 16e eeuw en ze werden niet meteen geaccepteerd, dat duurde wel even. Van veel Italiaanse recepten is er een versie met en zonder tomaat. In een kookboek uit 1908 staan beroemde pastagerechten van nu niet en er staan gerechten wel in die nu nergens meer op de kaart staan. Het doet je afvragen wat nou eigenlijk een traditie is, of een traditioneel gerecht. Een term waar je in kookboeken en televisie programma’s op internet mee dood wordt gegooid en die voor iedereen net weer iets anders betekent. Behouden is ook veranderen Hoe meer je iets hetzelfde probeert te houden, hoe meer iets je ontglipt.

Lees ook

Is durum tarwe pasta gezond?

Pasta bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Koolhydraten worden in ons lichaam gebruikt als energi Lees meer

Wat is de betekenis van pasta?

Pasta is een smeerbaar mengsel. Pasta is oorspronkelijk Italiaans voedsel, zoals spaghetti en macar Lees meer

Jacob Schakelaar
Jacob Schakelaar
2025-08-19 10:47:11
Count answers : 28
0
Pasta is het nationale gerecht van Italië en als er één gerecht is dat in geen enkel Italiaans restaurant ter wereld mag ontbreken, is het pasta al pomodoro. Wat is het verhaal achter deze klassieker? En hoe zit het met die andere traditionele gerechten, zoals pasta alla carbonara, all’amatriciana of de favorieten: lasagne en ragù alla bolognese? In Een kleine geschiedenis van pasta belicht culinair historicus Luca Cesari op verhalende wijze de ontstaansgeschiedenis van de tien favoriete pastagerechten. Niet alleen in Italië, maar wereldwijd. De schat aan prachtige verhalen vult hij aan met verschillende recepten. Zowel de klassieke, de populairste als de innovatiefste varianten van deze bekende gerechten komen voorbij. Een kleine geschiedenis van pasta van Luca Cesari is een verrassende combinatie van levendige culinair-historische verhalen en onverwachte recepten van bekende pastagerechten. Toch is dit een verrukkelijk heilige huisjes omver schoppend boek, zeer kundig uitgezocht. Een aanrader dus, waarvan ik hoop dat ook heel veel Italianen het lezen.
Mohamed Post
Mohamed Post
2025-08-19 10:06:01
Count answers : 28
0
Pasta is het nationale gerecht van Italië en als er één gerecht is dat in geen enkel Italiaans restaurant ter wereld mag ontbreken, is het pasta al pomodoro. In Een kleine geschiedenis van pasta belicht culinair historicus Luca Cesari op verhalende wijze de ontstaansgeschiedenis van de tien favoriete pastagerechten. Niet alleen in Italië, maar wereldwijd. De schat aan prachtige verhalen vult hij aan met verschillende recepten. Zowel de klassieke, de populairste als de innovatiefste varianten van deze bekende gerechten komen voorbij.

Lees ook

Hoe kan ik pasta meer smaak geven?

Zout gebruiken tijdens het koken van pasta is een absolute must. Het hoeft niet veel te zijn, maar Lees meer

Welke pastasaus is het lekkerst?

Een panel van 62 pastafanaten koosen uiteindelijk voor de Bertolli pastasaus als favoriet met een ge Lees meer

Wout Yildirim
Wout Yildirim
2025-08-19 08:52:59
Count answers : 34
0
De meest hardnekkige is het verhaal dat Marco Polo de pasta vanuit China meebracht naar Italië. Fake news: een vorm van pasta komt al voor in één van de oudste Italiaanse kookboeken uit de eerste eeuw na Christus. Het heeft het meeste weg van lasagne. Er zijn enkele recepten waarin granen tot deeg verwerkt werden, bijvoorbeeld om deegflapjes met een zoete vulling te maken, en er was lagana: deegvellen van bloem en grutten. De lagana werd voornamelijk als bindmiddel gebruikt, maar werd ook gebruikt om een soort lasagne mee te maken. De twee lasagne recepten staan in het Romeinse kookboek vermeld als patina, een gerecht dat van allerlei ingrediënten gemaakt kon worden, gebonden met eieren en meestal in de oven bereid. Pasta verdwijnt vervolgens zo’n tien eeuwen uit de geschiedenisboeken en duikt in de tiende eeuw weer op, in een Arabisch kookboek uit Bagdad. De Arabieren waren van de achtste tot eind elfde eeuw heer en meester op Sicilië en het lijkt erop dat zij diverse pastasoorten vanuit het Midden-Oosten mee naar Sicilië brachten. Met het verdwijnen van de Arabische heerschappij bleef de pasta. In het drukwerk Kitab Rudjar gedateerd uit 1154 sprak Al-Idrisi over de productie, het eten en de export van itria, gedroogde pasta, op Sicilië. Italiaanse kookboeken uit het einde van de vijftiende eeuw zijn de eersten die de bekende pastasoorten en typische bereidingen van tegenwoordig noemen. Pasta wordt dan voornamelijk gekookt in bouillon of water met zout, vullingen van pasta hebben al veel weg van hedendaagse vullingen en pasta wordt nog nauwelijks gegeten met een saus, maar eerder besprenkeld met kaneel en suiker. Sindsdien is pasta altijd onderdeel geweest van de Italiaanse keuken.
Mees Scholten
Mees Scholten
2025-08-15 19:56:45
Count answers : 35
0
Het verhaal van pasta puttanesca speelt zich af in de levendige straten van Napels. Volgens de meest bekende theorie bereidden vrouwen van plezier het gerecht tussen hun werkzaamheden door. Met weinig tijd om een uitgebreide maaltijd te maken, kozen ze voor ingrediënten die snel en makkelijk te verwerken waren, zoals tomaten, olijven, kappertjes, knoflook en ansjovis. Een andere verklaring suggereert dat de saus zo pittig en verleidelijk smaakt dat hij de zintuigen prikkelt, net zoals de kleurrijke buurten in Napels. Somlige mensen geloven simpelweg dat pasta puttanesca werd gemaakt met restjes uit de voorraadkast. Ingrediënten zoals tomaten, olijven en kappertjes blijven lang houdbaar en zijn in veel Italiaanse huishoudens te vinden.
Naomi van de Berg
Naomi van de Berg
2025-08-04 12:51:52
Count answers : 21
0
Het verhaal achter pasta begint met een klassieker uit de Italiaanse komische literatuur, La secchia rapita (1630) van Alessandro Tassoni, over de oorlog tussen Modena en Bologna in de tijd van keizer Frederik II. Later is een legende ontstaan door ingenieur Giuseppe Ceri, die in 1908 een gedicht schrijft over de 'oorsprong van de tortellini'. In dit verhaal ontstaat het wonder in de oude herberg van Castelfranco, waar Mars, Venus en Bacchus overnachten en de waard, een schele Bolognees, door begeerte overmand wordt en in een creatieve opwelling een tortellino boetseert. Dit verhaal heeft de tortellini hun oorsprong gegeven in een plaats halverwege Bologna en Modena, twee steden die al eeuwen elkaars rivalen zijn maar gastronomisch gezien nader tot elkaar zijn gekomen dankzij de tortellini. Achter iedere pastasoort zit een heel verhaal, en dat van de tortellini alla bolognese is een legende die zo'n lange geschiedenis kent dat zelfs de Olympische goden ervan zouden schrikken.
Floortje Arts
Floortje Arts
2025-07-28 07:32:12
Count answers : 32
0
De geschiedenis van de pasta gaat eeuwen terug. Sommigen beweren dat pasta in Italië geïntroduceerd werd door Marco Polo, die de pasta meenam met zijn reizen uit Azië in 1292. Echter, de geschiedenis van macaroni gaat in Italië terug tot de Romeinen, die het beschouwden als “een geschenk van de Goden “. De grote doorbraak van de pasta komt in de 17e eeuw. In de stad Napels heerste grote armoede. De bevolking wordt genoodzaakt om meel te verwerken tot gedroogde pasta, zodat ze kunnen overleven. Vooral vermicelli werd met kruiden en een beetje kaas gegeten. Nog een eeuw duurde het voordat er tomaten en tomaten sauzen worden toegevoegd aan de pasta. Dit is dan ook wel echt de doorbraak van de Pasta. Sindsdien is de pasta het meest kenmerkende onderdeel geworden van de Italiaanse keuken.