Pasta werd al door de Grieken en de Romeinen gegeten.
Julius Caesar, Marcus Aurelius, Nero.
Stuk voor stuk Romeinse keizers die naar alle waarschijnlijkheid zich regelmatig tegoed deden aan een heerlijk bordje pasta.
Daarmee is niet gezegd dat er louter in het Romeinse rijk, waaronder Italië, pasta werd gegeten.
Ook in China wordt al eeuwenlang pasta geserveerd, veelal noedels genoemd en ook in andere werelddelen doen mensen zich tegoed aan pasta, vaak op net weer een andere manier klaargemaakt.
Volgens ‘deskundigen’ zou in de Arabische literatuur als eerste melding zijn gedaan zijn over pasta.
Nu moet je weten dat ook delen van Italië tot het Arabische rijk behoorden.
Op het hoogtepunt in de achtste eeuw omvatte het Arabië onder andere Syrië, Perzië, Noord-Afrika, Pakistan, Egypte, Spanje en delen van Italië.
Het zuiden van Italië kent veel islamitische invloeden.
Zo behoorde eens Sicilië tot de Islamitische wereld (827-1091).
In die tijd was het het woord maccaruni van kracht, later veranderd in: macaroni.
Maccaruni betekent: met kracht tot een deeg gevorm.
Zo gaat pasta in Italië heel ver terug en werd het in de loop der eeuwen een product dat op grote schaal niet alleen gegeten maar ook geproduceerd werd.
Het werd geëxporteerd naar alle mogelijke landen.
In geschriften uit de dertiende eeuw zou zelfs de productie van pasta in Ligurië beschreven staan, het gebied waar in de vijftiende eeuw flink veel pastamakers gehuisvest waren.
Eind zestiende eeuw werd er een gilde opgericht in Genua dat richtlijnen vastlegde voor het creëren voor de beste pasta.
Ging het eerder vooral om slieren pasta, later verschijnen ook de holle pastapijpjes.
Als het kneden met de voeten (!) wordt vervangen door het machinaal kneden van pasta, en de productie ervan goedkoper en sneller plaats kan vinden, komt de vaart erin en is pasta een bijna dagelijks voedingsmiddel, voor iedereen.
In de achttiende eeuw ontstaat er een werkelijke pastafabriek.
Nu moet je weten dat de pasta uit die tijd niet de basis vormde voor de maaltijden zoals wij ze kennen zoals een rijk gevulde macaroni- of spaghetti maaltijd compleet met tomaten en andere groenten.
Eeuwen terug werd het vooral gegeten met louter kruiden en kaas.
Het duurde tot aan de negentiende eeuw dat een tomatensaus zich bij de pasta voegde.