Waaruit bestaat bouillabaisse traditioneel?

Justin van de Coterlet
2025-07-27 23:38:06
Count answers
: 1
Bouillabaisse bestaat uit verschillende soorten gekookte vis.
De traditioneel bovenop liggende rascasse, een roofvis, is tamelijk zeldzaam geworden.
De zes voorgeschreven vissoorten zijn: rascasse (schorpioenvis); rouget-grondin (rode poon); vive (Pieterman); lotte (zeeduivel); congre (kongeraal of zeepaling) en Saint-Pierre (zonnevis).
Om de smaak van de bouillabaisse te verfijnen kookt men de vissen niet in water, maar in een lichte vissoep ('la soupe de roche') waarin allerhande 'gewone' visjes (in hun geheel gekookt en daarna gezeefd) zijn verwerkt.
In de Marseillaanse receptuur worden ook enkele aardappels met de vissen meegekookt en gegeten en wordt over de croûtons soms ook eerst nog geraspte gruyèrekaas gestrooid, die door de hete soep smelt.

Marit Timmermans
2025-07-27 21:45:13
Count answers
: 5
Het belangrijkste ingrediënt van bouillabaisse is de bouillon. Traditioneel werd deze gemaakt van een mix van zelfgemaakt visbouillon en olijfolie of boter. Andere ingrediënten zoals tomaten, knoflook, sjalotten, peterselie en laurier worden ook toegevoegd om het geheel meer complexiteit en diepgang te geven.
Lees ook
- Wat is het belangrijkste ingrediënt in bouillabaisse en waarom?
- Wat is het verschil tussen vissoep en bouillabaisse?
- Welke vissoort is traditioneel onderdeel van de bouillabaisse uit Marseille?
- Wat zit er in rouille?
- Hoeveel soorten vis zijn er in bouillabaisse?
- Wat is het verschil tussen bouillabaisse en zarzuela?
- Wat zijn de kruiden in rouille?
- Wat is een leuk weetje over bouillabaisse?
- Wat zijn de belangrijkste kruiden?