:

Waaruit bestaat bouillabaisse traditioneel?

Justin van de Coterlet
Justin van de Coterlet
2025-07-27 23:38:06
Count answers : 1
0
Bouillabaisse bestaat uit verschillende soorten gekookte vis. De traditioneel bovenop liggende rascasse, een roofvis, is tamelijk zeldzaam geworden. De zes voorgeschreven vissoorten zijn: rascasse (schorpioenvis); rouget-grondin (rode poon); vive (Pieterman); lotte (zeeduivel); congre (kongeraal of zeepaling) en Saint-Pierre (zonnevis). Om de smaak van de bouillabaisse te verfijnen kookt men de vissen niet in water, maar in een lichte vissoep ('la soupe de roche') waarin allerhande 'gewone' visjes (in hun geheel gekookt en daarna gezeefd) zijn verwerkt. In de Marseillaanse receptuur worden ook enkele aardappels met de vissen meegekookt en gegeten en wordt over de croûtons soms ook eerst nog geraspte gruyèrekaas gestrooid, die door de hete soep smelt.
Marit Timmermans
Marit Timmermans
2025-07-27 21:45:13
Count answers : 5
0
Het belangrijkste ingrediënt van bouillabaisse is de bouillon. Traditioneel werd deze gemaakt van een mix van zelfgemaakt visbouillon en olijfolie of boter. Andere ingrediënten zoals tomaten, knoflook, sjalotten, peterselie en laurier worden ook toegevoegd om het geheel meer complexiteit en diepgang te geven.