:

Wat is een leuk weetje over bouillabaisse?

Thijmen van de Veen
Thijmen van de Veen
2025-07-28 04:26:17
Count answers : 4
0
Een leuk weetje over bouillabaisse is dat het oorspronkelijk een armeluisgerecht is, gemaakt met onverkoopbare vissen die door vissers op het strand in zeewater werden gekookt. Later is dit 'voedsel der armen' in de Franse restaurants die het nog correct bereiden tot de duurste gerechten op de kaart gaan behoren. Bouillabaisse is in de oorsprong een armeluisgerecht. De zes voorgeschreven vissoorten zijn: rascasse, rouget-grondin, vive, lotte, congre en Saint-Pierre. Hierdoor is de traditioneel bovenop liggende rascasse, een roofvis, tamelijk zeldzaam geworden en dus erg duur. Om de smaak van de bouillabaisse te verfijnen kookt men de vissen niet in water, maar in een lichte vissoep ('la soupe de roche') waarin allerhande 'gewone' visjes (in hun geheel gekookt en daarna gezeefd) zijn verwerkt. Ook heeft het gerecht een unieke status want de term heeft zich in alle denkbare talen genesteld en vrijwel onveranderlijk met een 'onjuiste' begripsinhoud, waardoor ook een wereldwijd culinair 'misverstand' is ontstaan. Bouillabaisse wordt niet alleen op de menukaarten van restaurants maar zelfs in woordenboeken en internationale kookboeken benoemd als vissoep, maar dat is onjuist: het is een gerecht van gekookte vis; de soep is slechts een 'bijproduct' ervan dat als voorgerecht wordt gegeten. In het land van oorsprong leidde dit ertoe dat alle mogelijke vissoepen ten onrechte het predicaat 'bouillabaisse' kregen. Ter bestrijding hiervan is al in 1980 op initiatief van een aantal restaurateurs uit Marseille in een charter de samenstelling vastgelegd. Het voorschrift is dat de vis in zijn geheel wordt opgediend en aan tafel wordt gefileerd, zodat men weet wat men eet.
Milou van de Brink
Milou van de Brink
2025-07-28 02:55:27
Count answers : 3
0
Bouillabaisse dankt zijn naam aan de kookmethode: het woord is afgeleid van het Provençaalse 'bouillir' (koken) en 'abaisser' (verlagen), wat verwijst naar het proces van het langzaam laten sudderen van de visbouillon en het toevoegen van de verschillende vissoorten en schaaldieren. De traditionele Bouillabaisse wordt geserveerd met een bijgerecht van rouille, een pittige Provençaalse saus gemaakt van knoflook, olijfolie, saffraan en chilipepers, die je op knapperig brood kunt smeren en in de soep kunt dopen.
Louise Meyer
Louise Meyer
2025-07-28 01:40:13
Count answers : 2
0
Bouillabaisse is een soep, maar eigenlijk bestaat uit twee verschillende gerechten. Eerst eet je de soep met de crouton en rouille en daarna eet je de vis met de aardappelen. De vis en aardappelen zijn gegaard in de soep, maar horen dus afzonderlijk van elkaar gegeten te worden. De basis van een goede Bouillabaisse bestaat uit de juiste vissoorten. Daar waar je het eet, daar zwemt ook de vis, oftewel vis uit de Middellandse zee. De vissoorten voor een Bouillabaisse uit de Provence: Rascasse (schorpioenvis) Rode mul Zeepaling John Dory (zonnevis) Rog En voor de luxe toevoeging Beerkreeft of Langoesten Wanneer je in Nederland de Bouillabaisse wil maken, zorg er dan voor dat je een combinatie neemt van witvissen en vette vissen. Gebruik hele vissen en gebruik het afval om de bouillon te trekken.
Dylano Rouwenhorst
Dylano Rouwenhorst
2025-07-28 01:35:50
Count answers : 3
0
Er zijn talloze recepten van, maar in Marseille claimen ze de enige echte te maken, al komt de ‘oersoep’ toch echt ook in de Griekse mythologie voor. Het verhaal wil dat bouillabaisse gemaakt werd van de onverkochte vis die de vissers aan het eind van de dag overhielden, maar er wordt ook beweerd dat het om bijvangst gaat, of speciaal opgeviste visjes die pal onder de kust bij de rotsen leven.
Koen Houdijk
Koen Houdijk
2025-07-28 00:24:54
Count answers : 1
0
Bouillabaisse is een klassiek Provençaals visgerecht dat je meteen doet denken aan de zonnige kusten van Zuid-Frankrijk. Het is een rijkgevulde vissoep, oorspronkelijk gemaakt door vissers die de vangst van de dag gebruikten. Er is een vegetarische variant van bouillabaisse mogelijk.