Welke vissoort is traditioneel onderdeel van de bouillabaisse uit Marseille?

Inaya Janga
2025-07-27 21:20:22
Count answers
: 2
Onverkoopbare vissen werden aan het einde van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt. Alles van de vis of schaal en schelpdieren werd gebruik! Zo is dit typische gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Marseille, ontstaan.

Johannes de Bruin
2025-07-27 20:11:36
Count answers
: 1
Het antwoord op de vraag welke vissoort traditioneel onderdeel is van de bouillabaisse uit Marseille: De zes voorgeschreven vissoorten zijn: rascasse (schorpioenvis); rouget-grondin (rode poon); vive (Pieterman); lotte (zeeduivel); congre (kongeraal of zeepaling) en Saint-Pierre (zonnevis). De traditioneel bovenop liggende rascasse, een roofvis, is tamelijk zeldzaam geworden. Dat maakt deze vis – als hij al verkrijgbaar is – dus erg duur.
De zes voorgeschreven vissoorten zijn: rascasse (schorpioenvis); rouget-grondin (rode poon); vive (Pieterman); lotte (zeeduivel); congre (kongeraal of zeepaling) en Saint-Pierre (zonnevis). Bouillabaisse is in de oorsprong een armeluisgerecht: onverkoopbare vissen werden aan het eind van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt en dan gezamenlijk gegeten. De traditioneel bovenop liggende rascasse, een roofvis, is tamelijk zeldzaam geworden. Dat maakt deze vis – als hij al verkrijgbaar is – dus erg duur.
De zes voorgeschreven vissoorten zijn: rascasse (schorpioenvis); rouget-grondin (rode poon); vive (Pieterman); lotte (zeeduivel); congre (kongeraal of zeepaling) en Saint-Pierre (zonnevis). Ter bestrijding daarvan is al in 1980 op initiatief van een aantal restaurateurs uit Marseille in een charter de samenstelling vastgelegd,[1] evenals het voorschrift dat de vis in zijn geheel wordt opgediend en aan tafel wordt gefileerd, zodat men weet wat men eet. Om de smaak van de bouillabaisse te verfijnen kookt men de vissen niet in water, maar in een lichte vissoep ('la soupe de roche') waarin allerhande 'gewone' visjes (in hun geheel gekookt en daarna gezeefd) zijn verwerkt.
De zes voorgeschreven vissoorten zijn: rascasse (schorpioenvis); rouget-grondin (rode poon); vive (Pieterman); lotte (zeeduivel); congre (kongeraal of zeepaling) en Saint-Pierre (zonnevis).
Lees ook
- Wat is het belangrijkste ingrediënt in bouillabaisse en waarom?
- Wat is het verschil tussen vissoep en bouillabaisse?
- Wat zit er in rouille?
- Waaruit bestaat bouillabaisse traditioneel?
- Hoeveel soorten vis zijn er in bouillabaisse?
- Wat is het verschil tussen bouillabaisse en zarzuela?
- Wat zijn de kruiden in rouille?
- Wat is een leuk weetje over bouillabaisse?
- Wat zijn de belangrijkste kruiden?