Wat is het concept van jam?

Tijs Korkmaz
2025-07-19 13:58:09
Count answers
: 0
Jams en confituren zijn er in allerlei smaken, maar het gaat altijd om een mengsel van pulp en/of moes, in combinatie met suiker en water.
Het gaat om een gegeleerd mengsel, waardoor we dit bijvoorbeeld op ons brood kunnen smeren, of we er in combinatie met pannenkoeken van kunnen genieten.
Er dient bijvoorbeeld sprake te zijn van 350 gram vruchtenpulp per kilogram van het eindproduct, om dit jam te mogen noemen.
Tevens dienen jams en confituren een bepaald percentage suiker te bevatten, om zo te mogen heten.
Wat dat betreft kun je jam gemakkelijk herkennen en kun je er bovendien zeker van zijn dat het product voldoet aan de richtlijnen met betrekking tot zowel de hoeveelheid vruchtenpulp in het product, als bijvoorbeeld de aanwezige suikers.
Het verschil tussen jam en confituur is echter een stuk kleiner, aangezien de beide termen staan voor hetzelfde product.
In Nederland spreken we echter vooral van ‘jam’, terwijl we het in België over het algemeen hebben over een ‘confituur’.
Desondanks gaat het in de beide gevallen om een product dat aan de strikte eisen dient te voldoen en daardoor bijvoorbeeld goed geschikt is in de vorm van beleg.