:

Wat is het concept van jam?

Evy de Vrome
Evy de Vrome
2025-08-11 15:36:59
Count answers : 30
0
Jam is een gegeleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water. Jam uit een potje bestaat uit vier basis ingrediënten; fruit, suiker, verdikkingsmiddel en een zuurteregelaar. Jam is ook een Nederlands woord. In Belgie noemen ze het confituur. Extra jam moet volgens de Nederlandse wet minimaal 450 gram vruchten bevatten en gewone jam minimaal 350 gram vruchten. Het bereiden van jam bestaat uit het indikken (koken) van de ingrediënten in een optimale verhouding.
Jinthe Bijlsma
Jinthe Bijlsma
2025-08-11 12:55:58
Count answers : 26
0
Jam is een mengsel van fruit, suiker en pectine. Pectine is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de pulp van appel en citrusvruchten. Als je dit samen met de suiker kookt, treed er verdikking op: zo komt de jam dus aan zijn structuur.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Waarom jam afschuimen?

Terwijl de jam kookt drijven de lichtste microdeeltjes naar de oppervlakte, combineren met elkaar en Lees meer

Lindsey van Dijk
Lindsey van Dijk
2025-08-11 12:52:24
Count answers : 22
0
Jam is een zoete spread die wordt gemaakt van gekookt fruit en suiker. Het fruit wordt fijngehakt of geplet en vervolgens gekookt tot het dik en stroperig wordt. Jam wordt vaak gebruikt als beleg op brood, toast of crackers, maar kan ook worden gebruikt in gebak en desserts.
Faas Melet
Faas Melet
2025-08-11 10:53:29
Count answers : 26
0
Jam het begrip jam heeft 4 verschillende betekenissen: 1) zoet broodbeleg van vruchten. zoet broodbeleg, gemaakt van fijngemaakte vruchten die met suiker en een bindmiddel tot een geleiachtige brij gekookt worden; confituur. 2) improvisatie van muzikanten. muzieknummer dat is voortgekomen uit een jamsessie, waarbij vooral jazzmuzikanten, jam (zelfstandig naamwoord) [alg.] confituur, marmelade - Kersenconfituur kun je heel gemakkelijk zelf maken van kruisbessen.

Lees ook

Wat is gezonder, jam of fruitspread?

De potjes van Fiordifrutta zijn dus een zeer goede en vooral erg lekkere vervanging voor de potjes s Lees meer

Wat kan ik gebruiken in plaats van geleisuiker?

Chiazaad is namelijk een geweldige vervanger voor geleisuiker. Chiazaad neemt vocht op, waardoor het Lees meer

Max Özer
Max Özer
2025-08-11 10:19:11
Count answers : 23
0
Jam is een heerlijke manier om fruit lang te bewaren. De hoge suikerconcentratie zorgt voor een onaangename omgeving voor micro-organismen en verandert de jam in een zoete lekkernij. Goeie jam valt en staat bij de vorming van een gel. Die ontstaat alleen bij de juiste hoeveelheid pectine, suiker, en zuur in combinatie met een goede timing van de kooktijd.
Mathijs Sanders
Mathijs Sanders
2025-08-11 09:59:31
Count answers : 31
0
Jam wordt gemaakt van fruit met suiker en pectine. Marmelade wordt voornamelijk gemaakt van citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn of citroen. Jam maak je van fruit waar veel pectine in zit. Marmelade maak je van citrusvruchten. Moes is fijngehakt fruit, wat gekookt is tot het uit elkaar valt. Compote is een grove moes, waar stukjes in blijven zitten.

Lees ook

Waarom moet je cinfituurpoyten omdraaien?

Belangrijk is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht Lees meer

Waar staat jam voor?

Het woord jam wordt vooral in Nederland gebruikt en confituur vooral in België. Jam of confituur is Lees meer

Linde Vos Specht
Linde Vos Specht
2025-08-11 09:48:23
Count answers : 17
0
Jam of confituur is een gegeleerd mengsel van pulp of moes van één of meer vruchtensoorten en suiker. Het woord jam wordt vooral in Nederland gebruikt en confituur vooral in België. Volgens de Nederlandse Warenwet bevat jam of confituur ten minste 350 gram vruchtenpulp per kg, bij 450 gram vruchtenpulp of meer mag het 'extra jam' (of extra confituur) heten. Jam wordt traditioneel gemaakt door een massa vruchten in te koken met een grote hoeveelheid suiker. Behalve dat de suiker het product extra zoet maakt, heeft het ook een conserverende werking. Voorts wordt bij de bereiding van jam gebruikgemaakt van het principe van osmose: de suiker onttrekt water aan de kokende vruchten. Ook wordt er een bindmiddel toegevoegd, zodat de jam beter smeerbaar is. Een biologisch bindmiddel is pectine. Tegenwoordig worden de vruchten met kant-en-klare geleisuiker en eventueel wat extra toegevoegde geleipoeder voor pectine-arme vruchten 4 minuten gekookt en direct daarna in steriele potjes gedaan. De geleisuiker bevat naast suiker ook pectine en citroenzuur. Voor minder zoete jam is er geleisuiker met meer pectine.
Senna Bos
Senna Bos
2025-08-06 03:28:17
Count answers : 22
0
Het concept van jam is een functie van Spotify die het mogelijk maakt om samen met vrienden naar muziek te luisteren. Je kunt een gepersonaliseerde realtime luistersessie houden met maximaal 32 vrienden tegelijk. Iedereen kan nummers toevoegen aan de gedeelde wachtrij en zien wie wat toevoegt. De host is de enige met de macht om de playlist aan te passen. Het is een soort voortvloeisel uit delen van playlists en het samen werken daaraan, maar voor in het moment en grootschaliger.
Julia van Rijthoven
Julia van Rijthoven
2025-07-27 17:01:28
Count answers : 17
0
Jam, ook wel ‘confituur’ genoemd, is een gekookte gelei van fruitpulp met suiker die koud wordt gegeten. Voor het opstijven tot een stevige substantie wordt doorgaans pectine gebruikt. Pectine is een oplosbare vezel met een krachtig gelerend vermogen. Somige fruitsoorten (zoals appels, pruimen en peren) hebben van nature voldoende pectine om tot een jam te kunnen geleren. Bij andere fruitsoorten is extra pectine nodig om de jam stevigheid te geven. Om de pectine te laten stollen wordt ook een zure vloeistof toegevoegd (meestal citroensap). Pectine stolt namelijk alleen in een zure omgeving.
Tijs Korkmaz
Tijs Korkmaz
2025-07-19 13:58:09
Count answers : 24
0
Jams en confituren zijn er in allerlei smaken, maar het gaat altijd om een mengsel van pulp en/of moes, in combinatie met suiker en water. Het gaat om een gegeleerd mengsel, waardoor we dit bijvoorbeeld op ons brood kunnen smeren, of we er in combinatie met pannenkoeken van kunnen genieten. Er dient bijvoorbeeld sprake te zijn van 350 gram vruchtenpulp per kilogram van het eindproduct, om dit jam te mogen noemen. Tevens dienen jams en confituren een bepaald percentage suiker te bevatten, om zo te mogen heten. Wat dat betreft kun je jam gemakkelijk herkennen en kun je er bovendien zeker van zijn dat het product voldoet aan de richtlijnen met betrekking tot zowel de hoeveelheid vruchtenpulp in het product, als bijvoorbeeld de aanwezige suikers. Het verschil tussen jam en confituur is echter een stuk kleiner, aangezien de beide termen staan voor hetzelfde product. In Nederland spreken we echter vooral van ‘jam’, terwijl we het in België over het algemeen hebben over een ‘confituur’. Desondanks gaat het in de beide gevallen om een product dat aan de strikte eisen dient te voldoen en daardoor bijvoorbeeld goed geschikt is in de vorm van beleg.