:

Wat kan ik gebruiken in plaats van geleisuiker?

Annemijn van der Heijden
Annemijn van der Heijden
2025-08-20 20:53:30
Count answers : 30
0
appelmoes stevia ahornsiroop palmsuiker kokosbloesemsuiker Sukrin dadels banaan agavesiroop maple syrup honing oerzoet rijststroop yacon siroop gedroogde abrikozen tagatose xylitol
Arthur El Idrissi
Arthur El Idrissi
2025-08-20 17:00:22
Count answers : 24
0
Je kunt Van Gilse Geleipoeder of Marmello gebruiken voor het geleren van je jam. Marmello is een geleermiddel op basis van citruspectine. Ook wordt er wel ‘jam’ gemaakt met chiazaad, wat ook een verdikkende werking heeft. Let op: in Geleipoeder van Van Gilse zit wel fructose, oftewel vruchtensuiker.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Waarom jam afschuimen?

Terwijl de jam kookt drijven de lichtste microdeeltjes naar de oppervlakte, combineren met elkaar en Lees meer

Kian Ramautar
Kian Ramautar
2025-08-11 15:33:46
Count answers : 25
0
Om toch een dikke jam te krijgen, kan je geleisuiker gebruiken. Geleisuiker bestaat uit suiker en appelpectine. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker. Citroensap helpt ook. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in.
Melissa Bakker
Melissa Bakker
2025-08-09 16:59:24
Count answers : 22
0
Geleisuiker is hier niet te krijgen dus ik maak de aardbeien jam zonder geleisuiker. Nu hebben we hier geen geleisuiker en dus maak ik de aardbeienjam op de ouderwetse manier: alleen met suiker en wat citroen. Doordat ik jam zonder geleisuiker wil maken, is het goed opletten met het pectine gehalte van fruit. Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog pectine gehalte en zorgt er dus voor dat mijn jam zonder geleisuiker toch mooi stevig wordt.

Lees ook

Wat is het concept van jam?

Jams en confituren zijn er in allerlei smaken, maar het gaat altijd om een mengsel van pulp en/of mo Lees meer

Wat is gezonder, jam of fruitspread?

De potjes van Fiordifrutta zijn dus een zeer goede en vooral erg lekkere vervanging voor de potjes s Lees meer

Annemijn van der Heijden
Annemijn van der Heijden
2025-07-31 11:21:13
Count answers : 30
0
Heb je geen geleisuiker in huis, dan hebben we een handig trucje, dat je kunt lezen in de tip. Heb je geen geleisuiker en ben je bang dat de jam niet voldoende bindt? Voeg dan het sap van 1 of 2 citroenen op 1 kilo fruit toe. Het zuur proef je niet of nauwelijks en het sap zorgt voor de binding.
Ilse Nguyen
Ilse Nguyen
2025-07-19 18:14:38
Count answers : 24
0
Chiazaad is namelijk een geweldige vervanger voor geleisuiker. Chiazaad neemt vocht op, waardoor het mengsel indikt. Normaal gesproken zorgt de geleisuiker daarvoor, maar als je jam zonder geleisuiker wilt maken, is chiazaad een geweldige vervanger. Zou ik andere zaden of bindmiddelen kunnen gebruiken in plaats van chiazaad om jam zonder geleisuiker te maken? Chiazaad neemt vocht op en wordt dan gelei-achtig, daarom is dit de beste keus als vervanger voor geleisuiker.

Lees ook

Waarom moet je cinfituurpoyten omdraaien?

Belangrijk is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht Lees meer

Waar staat jam voor?

Het woord jam wordt vooral in Nederland gebruikt en confituur vooral in België. Jam of confituur is Lees meer