:

Wat is gezonder, jam of fruitspread?

Azra van den Berg
Azra van den Berg
2025-08-19 05:05:42
Count answers : 33
0
Jam is wat grover en bevat veel meer suiker . Aardbeienspread is jam met minder suiker Maar een product mag van de wet alleen jam heten als er minimaal 35% fruit en 52% suiker in zit. Dan noemen fabrikanten het bijvoorbeeld 'fruitspread', 'fruitbeleg' of 'vruchtenbereiding'. Volgens de Food and Drug Administration (FDA) moet een spread gemaakt zijn van ten minste 55% suiker om als jam te worden geclassificeerd. Wettelijk is bepaald dat jam alleen jam mag heten wanneer het minimaal 55g suiker per 100g bevat, wanneer het onder dit gewicht komt mag het geen jam meer heten maar wel vruchtenspread. Er wordt ook 'jam met verlaagd suikergehalte' verkocht.
Fabiënne Kuiper
Fabiënne Kuiper
2025-08-06 15:14:49
Count answers : 25
0
Het antwoord op de vraag 'Wat is gezonder, jam of fruitspread?' is: Zowel jams als fruitspreads hebben hun eigen gezondheidsaspecten, maar het is moeilijk om een algemene uitspraak te doen. Fruitspreads met minder suiker en zonder toegevoegde suikers, zoals Zonnatura, kunnen gezonder zijn dan jams met toegevoegde suikers. Daarom is het moeilijk om te zeggen wat gezonder is, jam of fruitspread.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Waarom jam afschuimen?

Terwijl de jam kookt drijven de lichtste microdeeltjes naar de oppervlakte, combineren met elkaar en Lees meer

Boris Soekhoe
Boris Soekhoe
2025-08-06 11:45:58
Count answers : 21
0
Fruitspread bevat geen toegevoegde suikers, enkel de van nature aanwezige suikers in de vruchten. Fruitbeleg is dus zo veel mogelijk puur fruit, en daarom mag het officieel geen jam heten. Jam wordt traditioneel gemaakt door vruchten met (veel) suiker in te koken en is ontstaan uit de noodzaak om de fruitoogst langer houdbaar te maken. Gewone jam bevat meestal slechts tot 35% fruit en extra jam 45 tot 50%, waarbij het bovendien gaat om een ingekookt aftreksel van vruchten. Wat overblijft is voornamelijk vruchtensuiker én extra, toegevoegde suikers om het geheel zoeter, dikker en langer houdbaar te maken.
Sebastiaan Chrodtrud
Sebastiaan Chrodtrud
2025-07-29 17:52:10
Count answers : 25
0
Wat is het gezondste? Zoals ik al in het begin van deze blog schreef wist is dat jam niet zo gezond was als gedacht, maar dat het op de laatste plek zou eindigen had ik niet verwacht. Vanwege de grote hoeveelheid (gelei)suiker die toegevoegd wordt is het vrijwel altijd de meest ongezonde optie van de drie. Fruitstroop staat op de tweede plek, let hierbij wel op dat er geen suikers of andere kunstmatige zoetmakers zijn toegevoegd. En op nummer één staat dan natuurlijk de fruitspread. Dit is vanwege het lagere suikergehalte in verhouding met het fruitgehalte.

Lees ook

Wat is het concept van jam?

Jams en confituren zijn er in allerlei smaken, maar het gaat altijd om een mengsel van pulp en/of mo Lees meer

Wat kan ik gebruiken in plaats van geleisuiker?

Chiazaad is namelijk een geweldige vervanger voor geleisuiker. Chiazaad neemt vocht op, waardoor het Lees meer

Maarten van Praagh
Maarten van Praagh
2025-07-19 18:53:57
Count answers : 25
0
Wettelijk is bepaald dat jam alleen jam mag heten wanneer het minimaal 55g suiker per 100g bevat, wanneer het onder dit gewicht komt mag het geen jam meer heten maar wel vruchtenspread. Wij vinden het belangrijk dat we consumenten geen onnodige suikers laten eten, want jam is nu eenmaal ook erg lekker met maar 50g suiker per 100g. Daarom hebben wij ervoor gekozen het suikergehalte iets te verlagen, zo heb je nog wel de lekkere zoete smaak van jam, maar dan met iets minder suiker. Hero jam heet daarom tegenwoordig Hero vruchtenspread. Jam en vruchtenspread bestaan beide uit dezelfde vier basis ingrediënten; fruit, suiker, pectine en citroensap. Suiker is een belangrijk ingrediënt bij het maken van jam en vruchtenspread. Het zorgt niet alleen voor de zoete smaak en de juiste consistentie, maar draagt ook bij aan het behoud van de kleur en het aroma. Bovendien heeft suiker een conserverende werking. Dat wil zeggen dat de jam of vruchtenspread hierdoor langer houdbaar is.
Charlotte van de Ven
Charlotte van de Ven
2025-07-19 17:40:32
Count answers : 19
0
De potjes van Fiordifrutta zijn dus een zeer goede en vooral erg lekkere vervanging voor de potjes suiker uit de reguliere supermarkt. Dat is ook de reden waarom het geen jam genoemd mag worden, want bij jam is er minimaal 60% suiker aan toegevoegd. Deze smaakvolle en frisse spreads zijn gemaakt van 100% fruit, zonder toegevoegde suiker.

Lees ook

Waarom moet je cinfituurpoyten omdraaien?

Belangrijk is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht Lees meer

Waar staat jam voor?

Het woord jam wordt vooral in Nederland gebruikt en confituur vooral in België. Jam of confituur is Lees meer