:

Wat gebeurt er als ik geen citroensap in de jam doe?

Julian Westermann
Julian Westermann
2025-08-02 02:21:29
Count answers : 33
0
Als je geen citroensap in de jam doet, ontbreekt er een ingrediënt. Citroensap is vaak een essentieel onderdeel in jam recepten en zorgt voor de echte smaak. Daar ontbreekt dus iets aan als je het niet gebruikt. Het doet dan echt wat minder lekker. Het is wel mogelijk om het te maken zonder citroen, zoals in het geval van de jam waarbij in plaats van citroensap sinaasappelsap gebruikt wordt. Het wordt ook wel gemaakt zonder, maar dat is echt minder lekker.
Laurens Post
Laurens Post
2025-08-01 22:17:34
Count answers : 36
0
Het zuur zorgt ervoor dat de moleculen elkaar weer gaan aantrekken en een ‘reddend’ netwerk vormen wat zorgt voor dikte in de jam. Geleisuiker is hiervoor speciaal gemaakt. Het bestaat uit suiker, pectine en citroenzuur. Zoals gezegd zorgt suiker voor de houdbaarheid van de jam. Suikerarme jam is dus minder lang houdbaar dan hele zoete jam. Een jam met minimaal 65% suiker minimaal een jaar houdbaar is. Ook zorgt minder suiker in de jam voor minder binding. Met dit product kan de hoeveelheid suiker in jam worden gehalveerd. Ideeal als je niet zo van zoet houdt (of op dieet bent – maar dan kun je beter helemaal geen jam eten…). Zelf maken van dit product is mogelijk maar vergt wel wat kennis van de diverse soorten pectinepreparaten. Voor suikerarme of suikervrije jam heb je namelijk pectine nodig die zonder de hulp van suiker kan binden (Je hebt hiervoor lage methoxyl pectine nodig. Deze pectine vormt een gel met behulp van calcium in plaats van suiker). Je kunt deze preparaten kopen in de natuurwinkel. Onderzoekers hebben vastgesteld welke omstandigheden optimaal zijn voor de gelvorming van pectine: een pH waarde van 2,8 – 3,5 (ongeveer de zuurgraad van sinaasappelsap), een pectineconcentratie van 0,5 – 1 % en een suikerconcentratie van 60 – 65 %.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Waarom jam afschuimen?

Terwijl de jam kookt drijven de lichtste microdeeltjes naar de oppervlakte, combineren met elkaar en Lees meer

Julian Rijcken
Julian Rijcken
2025-07-19 15:37:55
Count answers : 32
0
Gebruik in dat geval kristalsuiker in plaats van geleisuiker en voeg minder of geen citroensap toe.