:

Wat is het verschil tussen kazen?

Sam Wolters
Sam Wolters
2025-07-17 16:03:28
Count answers : 2
0
Kazen kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld. Je kan kazen indelen volgens de melk die gebruikt werd. De kazen van bij ons zijn gemaakt op basis van koemelk. Maar je hebt ook kaas van de melk van schapen, geiten en ezelinnen. Een tweede manier waarop kazen worden ingedeeld is volgens rijping. De duur van het rijpingsproces bepaalt niet alleen de smaak, maar ook het aroma en de textuur. Hoe korter de rijpingstijd, hoe zachter en smeuïger de kaas. Ook op basis van het vetgehalte worden kazen ingedeeld. Het vetgehalte van kazen dient wettelijk uitgedrukt te worden als percentage van de droge stof. Naargelang hoeveel vocht er nog in de kaas zit, spreken we van zachte, halfharde of harde kazen. Kazen met gewassen korst worden tijdens het pekelbad met pekel gewassen of bevochtigd. Zo ontstaat er een korst. Ook op basis van smaak kan je kazen indelen. Jonge kazen en vette kazen smaken zacht en romig.
Phileine Smit
Phileine Smit
2025-07-17 14:50:34
Count answers : 6
0
Het plusje achter 30, 35 en 48 staat voor het vetpercentage in de kaas, maar niet precies zoals je misschien denkt. Het gaat namelijk niet om het vetgehalte van de totale kaas, maar om het vetgehalte in de droge stof. Hoe hoger het plusje, hoe romiger de kaas. 48+ kaas wordt namelijk gemaakt van de volle melk zonder dit af te romen voordat dit wordt verwerkt tot kaas. 30+ en 35+ kaas wordt gemaakt van afgeroomde melk. Afgeroomde melk heeft een lager vetpercentage en daardoor is de kaas ook lager in vetgehalte. Het verschil tussen de vetgehaltes in de kazen proef je zeker. Elke kaas heeft zijn eigen karakter en dat merk je in smaak en structuur. 48+ kaas heeft een rijke en volle smaak. Deze kaas is erg romig en smelt heerlijk op bijvoorbeeld een tosti. Omdat deze kaas meer vet bevat, heeft hij een zachte en smeuïge textuur. 35+ kaas zit precies tussen 30+ en 48+ in. Hij heeft iets minder vet van 48+ kaas, maar heeft toch een volle smaak en romige textuur. 30+ kaas is een lichter optie met minder vet, maar zeker niet met minder smaak. De structuur is iets steviger en heeft een subtiele en milde smaak die perfect is voor mensen die een bewuster willen eten, zonder smaak in te leveren.