Wat is de beste kaas om te eten?

Gijs van de Wal
2025-07-17 18:06:47
Count answers
: 4
Op nummer 1 staat een kaas die haast iedereen weleens gebruikt: Parmigiano Reggiano – oftewel Parmezaanse kaas. Onmisbaar over de pasta natuurlijk, al is de kaas ook lekker door risotto of bij klassieke carpaccio. De tweede plek is voor Mozzarella di Bufala Campana. Nummer 3 is misschien iets minder bekend in Nederland: Stracchino di Crescenza. De Italiaanse kaas is erg jong en heeft een zachte en romige structuur.
Opvallend is dat de top 3 volledig uit Italiaanse kazen bestaat dit jaar. Benieuwd naar de overige kazen? Dit is de gehele top 10 van de beste kazen ter wereld:
Parmigiano Reggiano (Italië)
Mozzarella di Bufala Campana (Italië)
Stracchino di Crescenza (Italië)
Graviera Naxou (Griekenland)
Queijo Serra de Estrela (Portugal)
Burrata (Italië)
Saint-André (Frankrijk)
Reblochon (Frankrijk)
Pljevaljski Sir (Montenegro)
Mont d’Or (Frankrijk)
Misschien staan er een aantal kazen tussen waar je nog nooit van hebt gehoord, des te meer reden om er eens naar te vragen bij je volgende bezoekje aan de kaasboer. Zo is de Griekse Graviera Naxou een wat zoetere kaas die boordevol smaak zit en ontzettend romig (haast boterachtig) smaakt. De Pljevaljski Sir uit Montenegro heeft een sterke smaak en wordt gerijpt in speciale houten bakken nadat deze gesneden en gezouten is.