Wat zijn de meest gezonde kazen?

Quinty Maas
2025-07-17 13:17:50
Count answers
: 0
De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout. Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas. Voor kazen met een hoger vetgehalte geldt dat je ze het best niet te vaak eet. Let ook op je portiegrootte. De inname van verzadigd vet kan je in ieder geval beperken door te kiezen voor magere kaassoorten. Harde kazen hebben het voordeel dat ze veel calcium bevatten, maar ook veel vet, calorieën en zout. Kaas is een bron van vetten, eiwitten en zout, en is ook rijk aan de vitamines A, D, B2 en B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en selenium.

Linn Cicilia
2025-07-17 12:03:24
Count answers
: 1
Mozzarella is een zachte kaas die rijk is aan calcium en eiwit. Daarnaast bevat mozzarella minder zout dan hardere kazen, waardoor er minder natrium in deze kaassoort zit.
Van nature is geitenkaas laag in lactose en daardoor voor sommige mensen makkelijker te verteren dan kaas van koemelk, ook bevat deze witte kaas A2-caseine, wat minder snel darmproblemen veroorzaakt dan de melkeiwitten in koemelk.
Ricotta bevat voornamelijk wei-eiwit, waar essentiële aminozuren in zitten, wei-eiwit heeft een bevorderlijke werking op de spiergroei, ook kan het u helpen om uw hart gezond te houden en om op gewicht te blijven.
Cottage cheese bevat ook veel gezonde eiwitten en selenium, dat is een antioxidant die het risico op chronische ontstekingen helpt te verminderen.
Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten, ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen.