Wat is de meest duurzame manier om vis en zeevruchten te eten?

Veerle Mohan
2025-07-17 00:34:34
Count answers
: 5
Bij wild gevangen vis kun je bijvoorbeeld kijken naar hoe de vis gevangen is, en uit welk gebied die komt. Want in de ene regio staat het er soms beter voor met de vis dan in de andere.
Op deze 5 punten kun je letten bij (wild gevangen) vis: Vraag je visboer eens om bijvangst, zoals poon, schar of steenwijting.
Sommige restaurants serveren ook bijvangst.
Koop een vissoort die er relatief goed voor staat: zoals haring, Hollandse garnalen, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting of schelvis.
Met tong en schol uit de Noordzee gaat het relatief ook goed.
Vermijd liever vissoorten waarmee het niet zo goed gaat, zoals: paling, slibtong, rogblauwvintonijn of kabeljauw.
Vraag je visboer of de ober waar je vis vandaan komt en hoe hij is gevangen.
Een handlijn gevangen zeebaars uit de Noordzee scoort bijvoorbeeld beter dan eentje uit de Middellandse Zee.
Kijk voor meer info over vangst en herkomst op de viswijzer van Good Fish, waar je een handig overzicht vindt van hoe het met welke vis gesteld is op bepaalde plekken.

Finn Aksoy
2025-07-16 21:36:25
Count answers
: 5
Ik ga akkoord om de tekst te lezen, maar je hebt nog niets gestuurd. Zodra je de tekst stuurt, zal ik mijn uiterste best doen om een antwoord te vinden op de vraag «Wat is de meest duurzame manier om vis en zeevruchten te eten?» met gebruik van 3 tot 10 zinnen uit de tekst.

Aaliyah Bos
2025-07-16 20:53:27
Count answers
: 2
Het Amerikaanse duo Amy Cramer en Lisa McComsey gebruiken deze term al een aantal jaar. Zij hebben het kookboek Seagan Eating geschreven. Hierin hebben zij allerlei recepten gebundeld met een plantaardige basis, maar wel met af en toe wat duurzame vis om zo voldoende gevarieerd te blijven eten en voldoende omega-3 vetzuren en mineralen binnen te krijgen.
Het eten van groente, fruit, noten en volkoren producten heeft een relatief lage impact op het milieu en is tegelijkertijd heel goed voor jouw gezondheid.
Vis en andere zeevruchten zijn niet alleen een gezond bommetje aan omega-3 vetzuren, maar bevatten ook vitamine D, selenium en weinig verzadigd vet.
Tegelijkertijd heeft zowel wilde visserij als een viskwekerij wel een negatieve impact op het milieu: overbevissing, uitsterven van vissoorten en een forse bijdrage aan de co2-uitstoot.