:

Wat is de meest duurzame manier om vis en zeevruchten te eten?

Fenna van de Veen
Fenna van de Veen
2025-08-17 00:16:35
Count answers : 30
0
Om een duurzame visserij te bereiken en behouden, is er een aantal wetten en regels waar de vissers zich aan moeten houden. Deze wetten hebben drie hoofddoelen: - Zorgen dat er van alle vissoorten een gezond aantal overblijft. - Bodembeschadiging voorkomen door duurzame vistechnieken te gebruiken. - Bijvangst zo veel mogelijk beperken. MSC is het bekendste keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis. ASC is het keurmerk voor duurzaam gekweekte vis. De eisen waar de vissers aan moeten voldoen om een keurmerk te krijgen, zijn gebaseerd op dezelfde drie punten als de wetten van de overheid die we eerder noemden.
Puk Bakker
Puk Bakker
2025-08-05 21:45:25
Count answers : 37
0
Een van de maatregelen die landen vaak nemen om de visserij duurzamer te maken is het instellen van quota, de maximaal te vangen hoeveelheid vis per jaar of per gebied. Via het bepalen van een maximum hoeveelheid geoogste vis hoopt men overbevissing tegen te gaan en de populatie van de commercieel belangrijke vissoorten op peil te houden. In de praktijk bleek het quotasysteem in Nieuw-Zeeland verschillende tekortkomingen te hebben. Er bestaan in Europa enkele keurmerken om de consument aan te tonen welke producten van duurzame visserij afkomstig zijn. Marine Stewardship Council voor duurzame wilde visvangst Aquaculture Stewardship Council voor duurzam gekweekte vissoorten.

Lees ook

Hoe komen we aan duurzame vis?

Om een duurzame visserij te bereiken en behouden, is er een aantal wetten en regels waar de vissers Lees meer

Hoe kan ik duurzaam inkopen?

Duurzaam inkopen of maatschappelijk verantwoord inkopen is geen gesneden koek. Het is verstandig om Lees meer

Mirthe Phillipsen
Mirthe Phillipsen
2025-08-05 20:24:47
Count answers : 32
0
De meest duurzame vis komt uit het wild of uit kwekerijen waar minder grondstoffen voor nodig zijn. De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn haring en wild gevangen zalm. Topkeurmerken zoals MSC en ASC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. Probeer daarom vaker te kiezen voor vegetarische opties zoals peulvruchten en te variëren tussen vlees en vis. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.
Angelina Hulskes
Angelina Hulskes
2025-07-28 16:02:35
Count answers : 39
0
Duurzame visproducten zijn verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten. Kies daarom ook eens wat vaker voor lokale seizoensproducten, zoals mosselen en Hollandse haring. De Gezondheidsraad raadt aan om een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Er wordt dus volop gevist, om ervoor te zorgen dat visproducenten rekening houden met milieu, gezondheid en arbeidsomstandigheden zijn er keurmerken in het leven geroepen. Zo kennen we in Nederland het MSC, voor wilde vis, en ASC voor kweekvis. Bij MSC letten de vissers op de manier van visvangst, bijvoorbeeld niet met grote, ecosysteem beschadigende sleepnetten. ASC krijgen producten wanneer ze hun kweekvis bijvoorbeeld plantaardig voeren.

Lees ook

Hoe werkt duurzame visserij?

Door op een duurzame manier te vissen, zorgen we er samen voor dat er ook in de toekomst nog voldoen Lees meer

Wat is duurzaam gevangen vis?

Duurzaam gevangen vis heeft alles te maken met de drie P's: People, Planet en Profit. Bij duurzaamh Lees meer

Veerle Mohan
Veerle Mohan
2025-07-17 00:34:34
Count answers : 41
0
Bij wild gevangen vis kun je bijvoorbeeld kijken naar hoe de vis gevangen is, en uit welk gebied die komt. Want in de ene regio staat het er soms beter voor met de vis dan in de andere. Op deze 5 punten kun je letten bij (wild gevangen) vis: Vraag je visboer eens om bijvangst, zoals poon, schar of steenwijting. Sommige restaurants serveren ook bijvangst. Koop een vissoort die er relatief goed voor staat: zoals haring, Hollandse garnalen, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting of schelvis. Met tong en schol uit de Noordzee gaat het relatief ook goed. Vermijd liever vissoorten waarmee het niet zo goed gaat, zoals: paling, slibtong, rogblauwvintonijn of kabeljauw. Vraag je visboer of de ober waar je vis vandaan komt en hoe hij is gevangen. Een handlijn gevangen zeebaars uit de Noordzee scoort bijvoorbeeld beter dan eentje uit de Middellandse Zee. Kijk voor meer info over vangst en herkomst op de viswijzer van Good Fish, waar je een handig overzicht vindt van hoe het met welke vis gesteld is op bepaalde plekken.
Finn Aksoy
Finn Aksoy
2025-07-16 21:36:25
Count answers : 41
0
Ik ga akkoord om de tekst te lezen, maar je hebt nog niets gestuurd. Zodra je de tekst stuurt, zal ik mijn uiterste best doen om een antwoord te vinden op de vraag «Wat is de meest duurzame manier om vis en zeevruchten te eten?» met gebruik van 3 tot 10 zinnen uit de tekst.

Lees ook

Wat maakt een goede vis duurzaam?

Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, na Lees meer

Is vis duurzamer dan vlees?

Ik kan je niet helpen met het vinden van het antwoord op je vraag omdat je geen tekst hebt gestuurd. Lees meer

Aaliyah Bos
Aaliyah Bos
2025-07-16 20:53:27
Count answers : 30
0
Het Amerikaanse duo Amy Cramer en Lisa McComsey gebruiken deze term al een aantal jaar. Zij hebben het kookboek Seagan Eating geschreven. Hierin hebben zij allerlei recepten gebundeld met een plantaardige basis, maar wel met af en toe wat duurzame vis om zo voldoende gevarieerd te blijven eten en voldoende omega-3 vetzuren en mineralen binnen te krijgen. Het eten van groente, fruit, noten en volkoren producten heeft een relatief lage impact op het milieu en is tegelijkertijd heel goed voor jouw gezondheid. Vis en andere zeevruchten zijn niet alleen een gezond bommetje aan omega-3 vetzuren, maar bevatten ook vitamine D, selenium en weinig verzadigd vet. Tegelijkertijd heeft zowel wilde visserij als een viskwekerij wel een negatieve impact op het milieu: overbevissing, uitsterven van vissoorten en een forse bijdrage aan de co2-uitstoot.