:

Wat maakt een goede vis duurzaam?

Mats Özkan
Mats Özkan
2025-07-16 22:20:39
Count answers : 4
0
Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, natuur en ecosysteem. Kies je bijvoorbeeld voor (Zeeuwse) oesters, mosselen, alikruiken, Noorse zalm, haring, makreel of wijting, dan zit je bijna altijd wel goed. Geen vissen die bijdragen aan overbevissing en milieuvervuiling dus. MSC, ASC en VISwijzer bijvoorbeeld, kunnen je bijstaan in het kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. Check jouw keuze op de VISwijzer.
Casper Evers
Casper Evers
2025-07-16 21:02:37
Count answers : 5
0
Goede Vis kan omschreven worden als vis die gevangen of gekweekt is, waarbij rekening is gehouden met de belasting van de natuur en het milieu. Dit betekent dat natuurlijke populaties niet worden uitgeput en dat mariene ecosystemen niet beschadigd worden. Duurzaamheid van vis is bij bijna alle soorten afhankelijk van het herkomstgebied en de vangst- en kweekmethode. De mate van duurzaamheid hangt bij wild gevangen vis af van het visbestand, de vangstmethode en het visserijbeleid. Bij kweekvis hangt deze mate van duurzaamheid af van de ingrediënten in het visvoer, de kweekmethode en het beleid rondom het kweken van vissen in het land van herkomst. Vissoorten worden vaak opgedeeld in visbestanden die specifiek beheerd worden per geografisch gebied. Daarnaast verschilt ook de mate van impact op het ecoysteem per vangst- en kweekmethode. Daarom kan het voorkomen dat dezelfde vissoort op de VISwijzer zowel een rode, oranje als groene beoordeling krijgt.
Silke Aarts
Silke Aarts
2025-07-16 18:46:47
Count answers : 6
0
Een goede vis is duurzaam als de soort niet is overbevist en de vangstmethode geen schade heeft toegebracht aan de natuur. In de supermarkt zie je veel vis met een ASC-keurmerk of MSC-keurmerk, opgericht door Unilever en het Wereld Natuurfonds. Ja, zeggen deskundigen, soms is er een visserij die dit keurmerk krijgt waar ze hun twijfels bij zetten. Maar over het algemeen kan je ervan uitgaan dat vis met een keurmerk op duurzame wijze is gevangen. Viswinkels en viskramen voeren vrijwel geen keurmerk, maar de EU besloot ruim vijf jaar geleden dat viswinkels verplicht bordjes bij de vis moeten zetten in de vitrine, met onder andere de vangstmethode en de herkomst van de vis. Zo kan je bij het kopen van de vis een duurzame keuze maken. In de Viswijzer gemaakt door Good Fish, kan je zien welke vis wel en niet duurzaam is. Groen wil zeggen dat het een duurzame keuze is, rood kan je beter niet eten en ‘geel’ moet je beschouwen als tweede keuze.