:

Is vis duurzamer dan vlees?

Maryam Genefaas
Maryam Genefaas
2025-07-28 18:07:06
Count answers : 35
0
Het voor het milieu beter is om vis te eten in plaats van vlees. Bij visvangst wordt over het algemeen minder CO2 uitgestoten dan bij vleesproductie en er is minder grondstofgebruik mede omdat er minder land nodig is voor de productie. De CO2 uitstoot van vis is dus over het algemeen aanzienlijk minder dan die van vlees. Over het algemeen geldt dat het voor het milieu beter is om vis te eten in plaats van vlees.
Lucy van Leeuwen
Lucy van Leeuwen
2025-07-28 17:29:36
Count answers : 43
0
Voor de productie of vangst van vis is gemiddeld minder water en land nodig dan voor vlees. Vooral rood vlees heeft een zeer grote milieubelasting. Voor de teelt van rood vlees wordt veel land, water en energie verbruikt. Bij vis is dat meestal minder, op enkele uitzonderingen na. De kweek of vangst van vis heeft in de meeste gevallen minder land en water nodig. De broeikasgasuitstoot verschilt erg per vissoort en is afhankelijk van de vissersboten, het koelen of vriezen van vis en het gebruik van vismeel in visvoer. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.

Lees ook

Hoe komen we aan duurzame vis?

Om een duurzame visserij te bereiken en behouden, is er een aantal wetten en regels waar de vissers Lees meer

Hoe kan ik duurzaam inkopen?

Duurzaam inkopen of maatschappelijk verantwoord inkopen is geen gesneden koek. Het is verstandig om Lees meer

Mia Paillet
Mia Paillet
2025-07-28 15:59:19
Count answers : 32
0
Vis is duurzamer dan vlees, mits op een verantwoorde manier gevangen of gekweekt. 65% van de respondenten vindt dat vis past in een duurzaam eetpatroon, een flink verschil met vlees (39%). Bij veel soorten vis is minder CO2 uitstoot dan vlees bij de vangst of productie. Vis heeft gezonde en duurzame voordelen. Vaker kiezen voor vis in plaats van vlees is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid.
Johanna Galijn
Johanna Galijn
2025-07-28 14:29:48
Count answers : 30
0
Zalm is een van de duurzaamste vissoorten. Vis verbruikt over het algemeen minder voer dan vlees om 1 kg aan te komen. Kabeljauw en schol zijn populair, maar de soorten worden overbevist in Europa. In Europa worden schol en kabeljauw overbevist.

Lees ook

Hoe werkt duurzame visserij?

Door op een duurzame manier te vissen, zorgen we er samen voor dat er ook in de toekomst nog voldoen Lees meer

Wat is duurzaam gevangen vis?

Duurzaam gevangen vis heeft alles te maken met de drie P's: People, Planet en Profit. Bij duurzaamh Lees meer

Suus van Bentheim
Suus van Bentheim
2025-07-28 14:22:27
Count answers : 34
0
Nederlanders kiezen vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid. 65 procent van de respondenten vindt dat vis past in een duurzaam eetpatroon, een flink verschil met vlees (39 procent). Als belangrijkste redenen noemde men daarvoor dat men zich meer bewust is van vis als gezonde (62 procent) en als duurzame keuze (35 procent). 42 procent van de consumenten in de supermarkt let op het MSC- of ASC-keurmerk. Het thema is “Vis met een hoofdletter V”. De hoofdletter V staat in deze week voor Verantwoord, Voedzaam, Vervangend, Veelzijdig en Verrukkelijk.
Amber Schouten
Amber Schouten
2025-07-28 13:18:54
Count answers : 31
0
Vis is een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon. Vaker kiezen voor vis in plaats van vlees is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Als we het hebben over duurzaam eten, dan zou vis een mooie plek aan tafel moeten hebben. Het gaat vaak over minder vlees en minder zuivel eten, wat zeker belangrijk is, maar er is ook een wereld te winnen met vis: dat bij veel soorten minder CO2 uitstoot dan vlees bij de vangst of productie en zeer eiwitrijk is. Mits verantwoord gevangen of gekweekt, vis heeft gezonde en duurzame voordelen.

Lees ook

Wat maakt een goede vis duurzaam?

Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, na Lees meer

Wat zijn de 5 R's van duurzaam inkopen?

Het artikel noemt verschillende modellen voor de R-en van de circulaire economie, waaronder het Trip Lees meer

Cato Mohan
Cato Mohan
2025-07-17 00:21:53
Count answers : 23
0
31 procent van de Nederlanders kiest vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid. Visconsumptie is toegenomen en 27 procent van de ondervraagden zegt vaker vis te eten dan een jaar geleden. Als belangrijkste redenen noemde men daarvoor dat men zich meer bewust is van vis als duurzame keuze. 65 procent vindt dat vis past in een duurzaam eetpatroon, een flink verschil met vlees, waar 39 procent dat vindt. 42 procent van de consumenten let in de supermarkt op het MSC- of ASC-keurmerk. Het onderzoek is uitgevoerd door Future of Food Institute in opdracht van MSC en ASC. De online vragenlijst is in augustus 2023 ingevuld door 1.000 respondenten in een representatieve steekproef voor Nederland.
Ninthe Scheffers
Ninthe Scheffers
2025-07-16 23:27:38
Count answers : 28
0
Kijkend naar de milieubelasting, zoals de CO2 uitstoot en het grondstofgebruik stelt het voedingscentrum dat dit het geval is. Bij visvangst wordt over het algemeen minder CO2 uitgestoten dan bij vleesproductie en er is minder grondstofgebruik mede omdat er minder land nodig is voor de productie. Volgens wetenschappers van de University of British Colombia over de klimaatvoetafdruk van de visvangst stoot de visserij 4 procent van de gehele CO2 uitstoot uit van de voedselproductie. Waar rundvlees 45 tot 640 kilogram CO2 uitstoot en varkensvlees 20 tot 55 kilogram CO2 uitstoot, stoot ongeveer de helft van alle vissersvloten minder dan 20 kilogram CO2 uit. De CO2 uitstoot van vis is dus over het algemeen aanzienlijk minder dan die van vlees. Over het algemeen geldt dat het voor het milieu beter is om vis te eten in plaats van vlees, maar let wel op: wereldwijd wordt nog maar zo’n 15% van de vis duurzaam -volgens de MSC standaard - gevangen.

Lees ook

Wat zijn de 7 stappen van het inkoopproces?

De zes stappen van het inkoopproces zijn als volgt: Specificeren van de inkoopbehoefte Selecteren Lees meer

Welke vis is echt duurzaam?

De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn haring en wild gevangen zalm. Topkeurmerken zo Lees meer

Lenn Demirci
Lenn Demirci
2025-07-16 19:47:23
Count answers : 31
0
Ik kan je niet helpen met het vinden van het antwoord op je vraag omdat je geen tekst hebt gestuurd.
Elizabeth van den Velden
Elizabeth van den Velden
2025-07-16 19:37:09
Count answers : 29
0
Volgens het Voedingscentrum is er voor het vangen of kweken van vis over het algemeen minder water en land nodig dan voor de vleesindustrie. Vis lijkt dus een stuk duurzamer uit de test te komen dan vlees. Maar 39% van de respondenten vindt dat vlees thuishoort in een duurzaam voedingspatroon. 65% van de respondenten vindt van wel dat vis past in een duurzaam eetpatroon. Nederlanders kiezen steeds vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid, blijkt uit recent onderzoek van viskeurmerken MSC en ASC.

Lees ook

Wat is de meest duurzame manier om vis en zeevruchten te eten?

Het Amerikaanse duo Amy Cramer en Lisa McComsey gebruiken deze term al een aantal jaar. Zij hebben h Lees meer

Janne Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw
Janne Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw
2025-07-16 19:12:55
Count answers : 27
0
Voor de productie of vangst van vis is gemiddeld minder water en land nodig dan voor vlees. Vooral rood vlees heeft een zeer grote milieubelasting. Voor de teelt van rood vlees wordt veel land, water en energie verbruikt. Bij vis is dat meestal minder, op enkele uitzonderingen na. De kweek of vangst van vis heeft in de meeste gevallen minder land en water nodig. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.