Is vis duurzamer dan vlees?

Cato Mohan
2025-07-17 00:21:53
Count answers
: 4
31 procent van de Nederlanders kiest vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid.
Visconsumptie is toegenomen en 27 procent van de ondervraagden zegt vaker vis te eten dan een jaar geleden.
Als belangrijkste redenen noemde men daarvoor dat men zich meer bewust is van vis als duurzame keuze.
65 procent vindt dat vis past in een duurzaam eetpatroon, een flink verschil met vlees, waar 39 procent dat vindt.
42 procent van de consumenten let in de supermarkt op het MSC- of ASC-keurmerk.
Het onderzoek is uitgevoerd door Future of Food Institute in opdracht van MSC en ASC.
De online vragenlijst is in augustus 2023 ingevuld door 1.000 respondenten in een representatieve steekproef voor Nederland.

Ninthe Scheffers
2025-07-16 23:27:38
Count answers
: 5
Kijkend naar de milieubelasting, zoals de CO2 uitstoot en het grondstofgebruik stelt het voedingscentrum dat dit het geval is. Bij visvangst wordt over het algemeen minder CO2 uitgestoten dan bij vleesproductie en er is minder grondstofgebruik mede omdat er minder land nodig is voor de productie.
Volgens wetenschappers van de University of British Colombia over de klimaatvoetafdruk van de visvangst stoot de visserij 4 procent van de gehele CO2 uitstoot uit van de voedselproductie.
Waar rundvlees 45 tot 640 kilogram CO2 uitstoot en varkensvlees 20 tot 55 kilogram CO2 uitstoot, stoot ongeveer de helft van alle vissersvloten minder dan 20 kilogram CO2 uit.
De CO2 uitstoot van vis is dus over het algemeen aanzienlijk minder dan die van vlees.
Over het algemeen geldt dat het voor het milieu beter is om vis te eten in plaats van vlees, maar let wel op: wereldwijd wordt nog maar zo’n 15% van de vis duurzaam -volgens de MSC standaard - gevangen.

Lenn Demirci
2025-07-16 19:47:23
Count answers
: 1
Ik kan je niet helpen met het vinden van het antwoord op je vraag omdat je geen tekst hebt gestuurd.

Elizabeth van den Velden
2025-07-16 19:37:09
Count answers
: 1
Volgens het Voedingscentrum is er voor het vangen of kweken van vis over het algemeen minder water en land nodig dan voor de vleesindustrie. Vis lijkt dus een stuk duurzamer uit de test te komen dan vlees. Maar 39% van de respondenten vindt dat vlees thuishoort in een duurzaam voedingspatroon. 65% van de respondenten vindt van wel dat vis past in een duurzaam eetpatroon. Nederlanders kiezen steeds vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid, blijkt uit recent onderzoek van viskeurmerken MSC en ASC.

Janne Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw
2025-07-16 19:12:55
Count answers
: 1
Voor de productie of vangst van vis is gemiddeld minder water en land nodig dan voor vlees. Vooral rood vlees heeft een zeer grote milieubelasting. Voor de teelt van rood vlees wordt veel land, water en energie verbruikt. Bij vis is dat meestal minder, op enkele uitzonderingen na. De kweek of vangst van vis heeft in de meeste gevallen minder land en water nodig. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.
Lees ook
- Hoe komen we aan duurzame vis?
- Hoe kan ik duurzaam inkopen?
- Hoe werkt duurzame visserij?
- Wat is duurzaam gevangen vis?
- Wat maakt een goede vis duurzaam?
- Wat zijn de 5 R's van duurzaam inkopen?
- Wat zijn de 7 stappen van het inkoopproces?
- Welke vis is echt duurzaam?
- Wat is de meest duurzame manier om vis en zeevruchten te eten?