:

Welke vis is echt duurzaam?

Isabel Mansvelt
Isabel Mansvelt
2025-07-17 01:04:54
Count answers : 5
0
Koop een vissoort die er relatief goed voor staat: zoals haring, Hollandse garnalen, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting of schelvis. Met tong en schol uit de Noordzee gaat het relatief ook goed. Vraag je visboer of de ober waar je vis vandaan komt en hoe hij is gevangen. Een handlijn gevangen zeebaars uit de Noordzee scoort bijvoorbeeld beter dan eentje uit de Middellandse Zee. Kijk voor meer info over vangst en herkomst op de viswijzer van Good Fish, waar je een handig overzicht vindt van hoe het met welke vis gesteld is op bepaalde plekken.
Johanna Dekker
Johanna Dekker
2025-07-16 23:23:28
Count answers : 5
0
Goede Vis kan omschreven worden als vis die gevangen of gekweekt is, waarbij rekening is gehouden met de belasting van de natuur en het milieu. Het product heeft een MSC- of ASC-keurmerk die aantoont dat de vis duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt is. Voor producten zonder keurmerk, kan met behulp van een beoordelingssysteem, zoals de VISwijzer in Nederland, achterhaald worden of het om een duurzaam of minder duurzaam product gaat. Scoort een vis groen of oranje, dan is ‘ie goed. Scoort de vis rood? Dan kan je hem beter links laten liggen en kiezen voor een duurzamer alternatief.
Youssef Vial
Youssef Vial
2025-07-16 23:20:22
Count answers : 1
0
De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn haring en wild gevangen zalm. Topkeurmerken zoals MSC en ASC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. De meeste vis komt uit het wild of uit kwekerijen waar minder grondstoffen voor nodig zijn. Het energiegebruik voor de vangstmethoden en de gebruikte schepen verschilt erg per soort vis. Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees. Voor de productie of vangst van vis is gemiddeld minder water en land nodig dan voor vlees. Bij vis is dat meestal minder, op enkele uitzonderingen na. Probeer daarom vaker te kiezen voor vegetarische opties zoals peulvruchten en te variëren tussen vlees en vis.
Jill Hulshouts
Jill Hulshouts
2025-07-16 22:20:53
Count answers : 2
0
Een lekker stukje kabeljauw. Hoog tijd dus voor een ’coming out’ van de onbekende, maar overheerlijke én duurzame helden uit de zee. Wat als je kunt kiezen tussen onze eigen Noordzee kabeljauw of een IJslandse leng? De exoot is de duurzaamste keuze. Mede door overbevissing en de opwarming van de aarde zwemt er nauwelijks nog kabeljauw bij ons in de buurt. In IJsland, Noorwegen en Denemarken gaat het dankzij het goede visserijbeheer goed met heel veel vispopulaties, ook met de kabeljauw. Er zijn genoeg andere vissen waarmee we heerlijk kunnen variëren. De IJslandse leng, maar ook schelvis en zeewolf zijn daar voorbeelden van. Roodbaars, wijting en koolvis zijn net even anders; de een valt wat meer uit elkaar en de ander is juist stevig. De een is wat zachter van smaak, de ander meer uitgesproken. Welke soorten zijn op dit moment verkrijgbaar met het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis, waar kun je ze kopen en waar moeten we op letten? Mooie, minder bekende witvissen uit onze eigen Noordzee zijn op dit moment bijvoorbeeld heek, lom, leng en zeeduivel. In de supermarkt zal je die niet tegenkomen, dus ga naar een visdetaillist of markt, liefst zo dicht mogelijk bij de haven waar de vis binnenkomt. Of bestel het online, daar zijn nu ook genoeg mogelijkheden voor. En kies dan vooral voor lokaal en in het seizoen. Ook steeds meer vooraanstaande chefs koken met de hele vis. Vroeger werd elk stukje van de vis op waarde geschat. Wat we nu vaak weggooien, kan zelfs het meest zachte en heerlijke deel van de vis zijn. Zoals de wangetjes. Gun jezelf dus ook het neusje van de zalm en eet meer dan alleen de filet. De Vlaams-IJslandse chef en tv-persoonlijkheid Dagný Rós heeft een aantal recepten ontwikkeld met minder bekende, maar superduurzame vis uit de Noordzee in de hoofdrol. Zoals een heerlijke linzensalade met heek! Als die niet verkrijgbaar is, kun je het recept ook gemakkelijk maken met zeewolf of schelvis. Of ga naar een goede, liefst MSC-gecertificeerde visspeciaalzaak en laat je adviseren. Geen wilde vis beschikbaar? Kies dan voor het ASC-label voor verantwoord gekweekte vis. ASC-gecertificeerde kwekerijen moeten zich aan strikte regels houden rond milieu- en sociale impact. Hiermee wordt de druk op wilde visvangst verlicht.
Lizz van de Brink
Lizz van de Brink
2025-07-16 21:45:23
Count answers : 1
0
Kies je bijvoorbeeld voor (Zeeuwse) oesters, mosselen, alikruiken, Noorse zalm, haring, makreel of wijting, dan zit je bijna altijd wel goed. Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, natuur en ecosysteem. Check jouw keuze op de VISwijzer.