:

Hoe is het eten in Frankrijk?

Robin Smit
Robin Smit
2025-08-20 02:04:03
Count answers : 32
0
Ratatouille wordt vaak geserveerd met brood, aardappelen pasta of rijst. Uiensoep wordt vaak geserveerd met brood en/of kaas. Boeuf Bourguignon wordt meestal met aardappelpuree of krieltjes gegeten.
Sarah Wooning
Sarah Wooning
2025-08-07 12:04:29
Count answers : 37
0
Het eten in Frankrijk is synoniem met alle gastronomische geneugten die je je maar kunt voorstellen. Met zijn kilometerslange dramatische kustlijn die enkele van 's werelds beste vis en zeevruchten serveert, tot zijn velden en bergen waar alle soorten vlees en groenten op de dagelijkse markten te vinden zijn, draait alles in de Franse keuken om plaatselijke ingrediënten en verse streekproducten. Onze JRE chefs zijn er trots op dat ze koken met wat de velden en waterwegen van Frankrijk te bieden hebben. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Het is duidelijk een cultureel en historisch feit, maar het is ook deze regelmaat van deze maaltijden en de gezellige betekenis die zij eraan geven, die hen voor zwaarlijvigheid zou behoeden. Het is een mooie paradox, waarbij het plezier van samen te zitten en te eten bijdraagt tot het behoud van een goede gezondheid. Voor onze JRE chefs en sommeliers is het van het grootste belang om dit ideaal van de Franse eetcultuur hoog te houden en bij te dragen aan het voortdurende, zich ontwikkelende erfgoed ervan.

Lees ook

Wat is een traditioneel Frans gerecht?

De steak tartare is een heerlijke lunch of voorgerecht. Het typisch Franse gerecht wordt vers aan ta Lees meer

Waarom is Frankrijk zo populair qua eten?

Frankrijk is synoniem met alle gastronomische geneugten die je je maar kunt voorstellen. UNESCO erke Lees meer

Jari van Rijthoven
Jari van Rijthoven
2025-08-07 10:39:14
Count answers : 36
0
Het ontbijt bestaat typisch uit stokbrood met boter en jam. De lunch bestaat uit een koud voorgerecht en een warm hoofdgerecht. Het hoofdgerecht is een vlees- of visschotel, met aardappelen, frites of groenten. Daarna volgen doorgaans wat kaasjes en tenslotte het dessert, bestaande uit een stukje taart of chocolademousse. Het diner verschilt niet zo veel van de lunch: een voorgerecht, een hoofdgerecht met vlees of vis, vaak weer wat kaas en dan een nagerecht. Brood is een onmisbaar element bij elke maaltijd. Bij het diner wordt dikwijls wijn gedronken.
Lieve Schipper
Lieve Schipper
2025-08-07 09:56:13
Count answers : 31
0
Eten is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur. Het land staat dan ook bekend om haar lekkere en veelzijdige etenswaren, van de croissant tot boeuf bourguignon. Frans eten verschilt per regio, maar er zijn gerechten die in het hele land veel gegeten worden en geliefd zijn bij zowel Fransen als buitenlandse toeristen. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin of steak tartare zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties. De Fransen zijn dol op een goed dessert. De Franse keuken heeft dan ook een grote variatie aan gebakjes andere toetjes.

Lees ook

Wat is een traditie van Frankrijk?

Kerstavond, of Réveillon de Noël, is een gezellige bijeenkomst van families en vrienden die samenkom Lees meer

Hoe is de Franse keuken ontstaan?

Ooit was Parijs berucht om de slechte kwaliteit van de in openbare eetgelegenheden geserveerde maalt Lees meer

Aaliyah Bos
Aaliyah Bos
2025-08-03 20:43:23
Count answers : 30
0
Als je in Frankrijk woont kom je niet onder de eetcultuur uit. Deze bestaat uit een netwerk van geschreven en ongeschreven regels, met een finesse waar je U tegen zegt. Voor de gemiddelde Fransman is eten heel erg belangrijk en ze besteden er veel tijd en geld aan. De middagmaaltijd is de belangrijkste maaltijd van de dag en is meestal een warme maaltijd bestaande uit meerdere gangen. Zo serveert de schoolkantine altijd een driegangenmenu bestaande uit een voor-, hoofd-, en nagerecht, geserveerd met brood en water. In bedrijven is het niet ongewoon dat een lunchpauze anderhalf tot twee uur duurt. Het ontbijt en de avondmaaltijd daarentegen zijn veel minder uitgebreid. Het ontbijt bestaat hooguit uit een koffie, of (chocolade)melk met een stuk brood, croissant of pain au chocolat. Er wordt door sommige ouders dan ook niet meer gekookt 's avonds, maar wordt gebruik gemaakt van de resten van de middagmaaltijd. Een vriendin van mij kookt in de middag altijd extra en zet alles wat over is van de middagmaaltijd in de koelkast. Haar kinderen en man pakken dan 's avonds wat als ze nog trek hebben.
Adriana Bruynzeels
Adriana Bruynzeels
2025-07-29 05:55:56
Count answers : 40
0
In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag: het ontbijt, het middageten, de gouter en het avondeten. De belangrijkste maaltijd wordt echter tussen de middag genuttigd, het meest sprekende voorbeeld hiervan vind je terug op de scholen met het eten in de kantine. Kinderen die overblijven, vaak zo’n 80% van de gevallen, nemen niet zelf hun eten mee, maar eten in de kantine. Ook op de crèche en de kleuterschool! De kantine's hebben vaak en eigen keuken waar de maaltijden gekookt worden door het personeel. De kinderen krijgen hier elke dag een voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en nagerecht geserveerd en eten deze maaltijd gezamenlijk aan tafel net als in een restaurant. Ook op de crèche en de kleuterschool! Bij het eten wordt er alleen water geschonken, dat is doodnormaal hier er is ook nooit een discussie over, er is gewoonweg niets anders. Het menu, opgesteld voor een maand door een voedingsdeskundige, wordt aan het begin van de maand op de deur van de kantine opgehangen. Zo weet je wat je kind die dag op school gegeten heeft en kun je er ‘s avonds rekening mee houden door niet hetzelfde op tafel te zetten. Wanneer je goed kijkt zie je dat het voorgerecht vaak uit een salade van één of twee groentes bestaat en het hoofdgerecht uit vlees met pasta, purée of een ander zetmeelhoudend produkt. Is er bij het voorgerecht al een zetmeelhoudend produkt gegeten, dan wordt er bij het hoofdgerecht alleen groente geserveerd. Het nagerecht is minstens zo belangrijk en maakt echt deel uit van de maaltijd. Elke dag is er eerst een ander soort kaas wat met een stukje stokbrood gegeten wordt. Daarna fruit of een traditioneel nagerecht als appelmoes, yoghurt, chocoladetaart of appeltaart. Ook voor de volwassenen is de middagmaaltijd een belangrijk rustpunt van de dag. De restaurants zitten elke dag weer vol op dit tijdstip en er zijn veel restaurants in de kleinere dorpjes die door de week ook alleen maar tussen de middag open zijn en niet ‘s avonds. Er wordt me regelmatig gevraagd waar de mensen dit nu van betalen. De meeste werknemers krijgen naast hun loon een vast bedrag per dag (niet-belastbaar) om te eten wanneer ze niet naar huis kunnen om dit te doen. Dit heet een ‘Panier Repas’ en de bedragen gaan van zo’n 6 euro per dag voor een maaltijd in de bedrijfskantine tot 18 € voor een restaurant wanneer je voor je werk onderweg bent. De maaltijden tussen de middag zijn niet duur. Vaak heb je voor 9 tot 15 euro een dagmenu. Wil je weten hoe je een goed restaurant kunt herkennen: het terras zit er vol, er is keuze uit 3 à 4 hoofdgerechten en het menu staat op een krijtbord. Dit houdt in dat er geen vaste, uitgebreide kaart is, dus geen diepvriesprodukten! De kok maakt de dagmenu’s naar wat hij tegen is gekomen. Dit zie je bijvoorbeeld dagelijks in Marseille waar de vissers direkt in de haven hun vangst verkopen aan de restaurants, die hier dan de heerlijkste maaltijden mee gaan maken. Zeker het proberen waard, mocht je in de buurt zijn.

Lees ook

Wat eten de meeste mensen in Frankrijk?

De Fransen eten minder vlees. De afgelopen 20 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met 13%. Onder h Lees meer

Suus Kuijpers
Suus Kuijpers
2025-07-17 04:03:07
Count answers : 21
0
De Fransen eten minder vlees: de afgelopen 20 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met 13%. Onder hogeropgeleiden was dat zelfs met 20%. Ook noemt 40% van de Fransen zich tegenwoordig flexitariër. De Fransen eten meer tussendoortjes: le grignotage, zoals snacken heet in het Frans, rukt echter op: ruim 1 op 3 Fransen maakt zich er dagelijks schuldig aan. De Fransen zitten minder lang aan tafel, maar nog steeds besteden ze dagelijks gemiddeld 2 uur en 13 minuten aan tafel. Er zijn veel boeken geschreven over de dieetgeheimen van die mooie slanke Parisiennes, maar volgens recente statistieken heeft 50 % van de Fransen last van overgewicht. De Fransen drinken steeds minder wijn: de Franse wijnconsumptie is in de afgelopen 50 jaar met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar.
Mick Vierdag
Mick Vierdag
2025-07-17 02:58:38
Count answers : 34
0
Het begint al met het ontbijt. De Nederlander ontbijt best uitgebreid; een bammetje met kaas en vleeswaren, of een bakje yoghurt met fruit muesli, enz. Een kop koffie of thee erbij en we zijn content. De Fransman daarentegen doet het veel bescheidener met een stukje stokbrood of een croissant, wat jam met koffie of thee of warme chocolademelk. Dat is alles. Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt. De kelner vraagt bij een stukje vlees altijd hoe je hem gebakken wilt hebben. Hij vraagt dan naar “Le cuisson” De Fransen kennen de volgende gradaties: Bien cuit – goed doorbakken A point – medium Rosé – licht gebakken Saignant – heel licht gebakken Bleu – praktisch rauw Het avondmaal is in principe ook warm maar minder uitgebreid. Een maaltijdsoep, kliekjes van de vorige dag, etc. De Fransen eten nooit vóór acht uur. Ga daarom ’s avonds niet te vroeg naar een restaurant. De kans is groot dat ze nog dicht zijn of dat de kok helemaal niet blij is met je vroege komst of je zelfs weg stuurt!