Hoe is het eten in Frankrijk?

Suus Kuijpers
2025-07-17 04:03:07
Count answers
: 0
De Fransen eten minder vlees: de afgelopen 20 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met 13%. Onder hogeropgeleiden was dat zelfs met 20%. Ook noemt 40% van de Fransen zich tegenwoordig flexitariër. De Fransen eten meer tussendoortjes: le grignotage, zoals snacken heet in het Frans, rukt echter op: ruim 1 op 3 Fransen maakt zich er dagelijks schuldig aan. De Fransen zitten minder lang aan tafel, maar nog steeds besteden ze dagelijks gemiddeld 2 uur en 13 minuten aan tafel.
Er zijn veel boeken geschreven over de dieetgeheimen van die mooie slanke Parisiennes, maar volgens recente statistieken heeft 50 % van de Fransen last van overgewicht. De Fransen drinken steeds minder wijn: de Franse wijnconsumptie is in de afgelopen 50 jaar met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar.

Mick Vierdag
2025-07-17 02:58:38
Count answers
: 7
Het begint al met het ontbijt. De Nederlander ontbijt best uitgebreid; een bammetje met kaas en vleeswaren, of een bakje yoghurt met fruit muesli, enz. Een kop koffie of thee erbij en we zijn content. De Fransman daarentegen doet het veel bescheidener met een stukje stokbrood of een croissant, wat jam met koffie of thee of warme chocolademelk. Dat is alles.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
De kelner vraagt bij een stukje vlees altijd hoe je hem gebakken wilt hebben. Hij vraagt dan naar “Le cuisson” De Fransen kennen de volgende gradaties: Bien cuit – goed doorbakken A point – medium Rosé – licht gebakken Saignant – heel licht gebakken Bleu – praktisch rauw
Het avondmaal is in principe ook warm maar minder uitgebreid. Een maaltijdsoep, kliekjes van de vorige dag, etc. De Fransen eten nooit vóór acht uur. Ga daarom ’s avonds niet te vroeg naar een restaurant. De kans is groot dat ze nog dicht zijn of dat de kok helemaal niet blij is met je vroege komst of je zelfs weg stuurt!