De meest gegeten Franse eetwaren en gewoontes per maaltijd vind je hieronder. Het liefst met een café au lait en iets zoets. Broodjes als pain au chocolat, oftewel een chocoladecroissant, zijn dan ook erg populair als ontbijt in Frankrijk. Maar ook de eclair, een zoet broodje dat gevuld is met pudding of room, is een geliefde keuze. Verder eten veel Fransen de chocoladepasta nutella bij het ontbijt: dit kan op de typische baguette gegeten worden, maar ook op crêpes. Ook wentelteefjes, in Frankrijk bekend als pain perdu, zijn een gewild ontbijt in Frankrijk. De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje. Voor een koude lunch eten Fransen meestal een belegd broodje, maar dit is vaak wel wat uitvoeriger dan in Nederland. Een Frans broodje voor de lunch bestaat meestal uit een baguette met beleg als brie, tonijn, of tomaten met mozzarella. Ook tosti's, zoals een croque monsieur of croque madame, zijn populair als lunchbroodje. Het avondeten is in Frankrijk een belangrijke maaltijd, die meestal samen met familie gegeten wordt. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin of steak tartare zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties. Bijvoorbeeld een heerlijke Franse uiensoep of ratatouille, een Franse stoofpot met verschillende groenten. De Fransen zijn dol op een goed dessert. De Franse keuken heeft dan ook een grote variatie aan gebakjes andere toetjes. Een bekende is de galette, een taart of crêpe met zoete vulling. Maar een Frans dessert hoeft niet per se zoet te zijn. De Fransen houden namelijk ook van een kaasplankje na het eten. Liefst met een goed glas rode wijn erbij.