Hoe komen we aan duurzame vis?

Ivan de Bruijn
2025-07-16 17:15:15
Count answers
: 0
Om een duurzame visserij te bereiken en behouden, is er een aantal wetten en regels waar de vissers zich aan moeten houden. Deze wetten hebben drie hoofddoelen:
- Zorgen dat er van alle vissoorten een gezond aantal overblijft.
- Bodembeschadiging voorkomen door duurzame vistechnieken te gebruiken.
- Bijvangst zo veel mogelijk beperken.
Vissers zijn steeds op zoek naar manieren om hun vistechnieken te verbeteren.
Ze proberen tijdens het vissen de zeebodem zo min mogelijk te beschadigen zo min mogelijk ongewenste en te kleine vis in het net te vangen.
Ook proberen ze zo min mogelijk brandstof te gebruiken en dus zo min mogelijk CO2 uit te stoten.
Tenslotte willen vissers zelf ook dat in de toekomst nog voldoende vissen in zee zwemmen, want anders kunnen zij hun beroep niet meer uitoefenen.
Om het voor de mensen in de winkel makkelijk te maken om duurzame vis te kopen, zijn er tegenwoordig heel veel keurkerken.
MSC is het bekendste keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis.
ASC is het keurmerk voor duurzaam gekweekte vis.
De eisen waar de vissers aan moeten voldoen om een keurmerk te krijgen, zijn gebaseerd op dezelfde drie punten als de wetten van de overheid die we eerder noemden.
De vissers en viskwekers moeten voor het verkrijgen van zo’n keurmerk veel doen, net als voor een schoolexamen.
Het kost dus veel tijd, maar ook veel geld.
Lees ook
- Hoe kan ik duurzaam inkopen?
- Hoe werkt duurzame visserij?
- Wat is duurzaam gevangen vis?
- Wat maakt een goede vis duurzaam?
- Is vis duurzamer dan vlees?
- Wat zijn de 5 R's van duurzaam inkopen?
- Wat zijn de 7 stappen van het inkoopproces?
- Welke vis is echt duurzaam?
- Wat is de meest duurzame manier om vis en zeevruchten te eten?