:

Hoe komen we aan duurzame vis?

Indy Ramaker
Indy Ramaker
2025-08-22 17:41:43
Count answers : 28
0
Als oplossing werd kabeljauw de afgelopen jaren op kleine schaal gekweekt in Noorwegen en IJsland. Volgens de Viswijzer van het WWF wordt MSC-gecertificeerde kabeljauw uit de Noordoostelijke IJszee op duurzame wijze bevist. Vrijwel alle maatjesharing op de Belgische, Nederlandse en Duitse markt is voorzien van het MSC-label. Het kweken van garnalen kan uitkomst bieden. In Europa experimenteren we met zogenoemde systemen als ‘zero-invoer’ en ‘gesloten recirculatie’.
Mick Sahin
Mick Sahin
2025-08-14 01:00:30
Count answers : 31
0
De Visfederatie brengt de expertise van de sector in bij besluitvormingsprocessen en zorgen ervoor dat duurzaamheidsmaatregelen zowel effectief als haalbaar zijn voor de vissector. Voor consumenten die bewust kiezen, wijzen we op keurmerken als ASC (Aquaculture Stewardship Council) voor verantwoord gekweekte vis en MSC (Marine Stewardship Council) voor duurzaam gevangen wilde vis. Deze keurmerken garanderen dat de vis die u eet niet alleen gezond is, maar ook op verantwoorde wijze is geproduceerd.

Lees ook

Hoe kan ik duurzaam inkopen?

Duurzaam inkopen of maatschappelijk verantwoord inkopen is geen gesneden koek. Het is verstandig om Lees meer

Hoe werkt duurzame visserij?

Door op een duurzame manier te vissen, zorgen we er samen voor dat er ook in de toekomst nog voldoen Lees meer

Kayleigh Demirci
Kayleigh Demirci
2025-08-02 22:17:22
Count answers : 42
0
Tijdens de Bewuste Visweek laten ASC en MSC samen met hun partners zien hoe consumenten met hun koopkeuze bij kunnen dragen aan gezonde oceanen. Om erachter te komen hoe duurzaam een vis is, checkt op het moment 66% de keurmerken, 58% kijkt naar claims op de verpakking, 54% gaat ervan uit dat een duurdere vis duurzamer is en 44% bouwt op algemene kennis. De keurmerken van ASC en MSC garanderen duurzame visvangst en verantwoorde viskweek met onafhankelijke certificering en blijven zich inzetten om consumenten te begeleiden in hun duurzame viskeuzes. Tijdens de Bewuste Visweek roepen ASC en MSC consumenten op om hun viskeuze te checken – via de keurmerken op de verpakking of via de VISwijzer – en zo te kiezen voor duurzame visproducten. Maud van den Haspel, General Manager NL & UK bij ASC: “Tijdens deze Bewuste Visweek willen we consumenten helpen om de complexiteit van verantwoorde viskeuzes te doorgronden. De ASC-standaarden stellen strenge eisen aan verantwoorde kweek van vis, schaal- en schelpdieren, die producenten aanmoedigen om te kweken met oog voor vis, milieu en mens. Christien Absil, Senior Fisheries en Stakeholder Manager bij MSC “Omdat er bij vis veel ingewikkelde factoren meespelen op duurzaamheidsgebied, is het lastig om daar als consument volledig van op de hoogte te zijn. Bij het toekennen van het MSC-keurmerk gaan we niet alleen uit van bijvoorbeeld overbevissing, maar ook van bijvangst en algehele impact op de onderwaternatuur.
Maja Hussain
Maja Hussain
2025-08-02 22:05:39
Count answers : 33
0
Duurzame visproducten zijn verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten. Er soorten waarbij je extra goed moet opletten: tonijn en garnalen worden bijvoorbeeld nog aangeboden van zeer slechte kwaliteit. Ook staan er nog regelmatig vissoorten op het menu die erg onder druk staan. Kies daarom ook eens wat vaker voor lokale seizoensproducten, zoals mosselen en Hollandse haring. Er wordt dus volop gevist. Om ervoor te zorgen dat visproducenten rekening houden met milieu, gezondheid en arbeidsomstandigheden zijn er keurmerken in het leven geroepen. Zo kennen we in Nederland het MSC, voor wilde vis, en ASC voor kweekvis. Bij MSC letten de vissers op de manier van visvangst, bijvoorbeeld niet met grote, ecosysteem beschadigende sleepnetten. ASC krijgen producten wanneer ze hun kweekvis bijvoorbeeld plantaardig voeren.

Lees ook

Wat is duurzaam gevangen vis?

Duurzaam gevangen vis heeft alles te maken met de drie P's: People, Planet en Profit. Bij duurzaamh Lees meer

Wat maakt een goede vis duurzaam?

Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, na Lees meer

Floortje Sam
Floortje Sam
2025-07-24 09:54:23
Count answers : 37
0
Om duurzame vis te krijgen, kijken we naar wat consumenten kunnen doen om de duurzaamheid van de visserij te ondersteunen. Bij wild gevangen vis kun je bijvoorbeeld kijken naar hoe de vis gevangen is, en uit welk gebied die komt. Want in de ene regio staat het er soms beter voor met de vis dan in de andere. Op verschillende punten kun je letten bij (wild gevangen) vis, zoals het vragen van bijvangst, kopen van vissoorten die er relatief goed voor staan en vermijden van vissoorten waar het niet zo goed mee gaat. Ook kun je vragen waar je vis vandaan komt en hoe hij is gevangen, of kijken naar de viswijzer van Good Fish voor meer informatie over vangst en herkomst. Er zijn ook vistechnieken die minder brandstof verbruiken, minder bijvangst hebben of de zeebodem beschadigen, zoals pulsvissen, waarvan sommige Nederlanders het gebruikten om minder brandstof te gebruiken.
Ivan de Bruijn
Ivan de Bruijn
2025-07-16 17:15:15
Count answers : 32
0
Om een duurzame visserij te bereiken en behouden, is er een aantal wetten en regels waar de vissers zich aan moeten houden. Deze wetten hebben drie hoofddoelen: - Zorgen dat er van alle vissoorten een gezond aantal overblijft. - Bodembeschadiging voorkomen door duurzame vistechnieken te gebruiken. - Bijvangst zo veel mogelijk beperken. Vissers zijn steeds op zoek naar manieren om hun vistechnieken te verbeteren. Ze proberen tijdens het vissen de zeebodem zo min mogelijk te beschadigen zo min mogelijk ongewenste en te kleine vis in het net te vangen. Ook proberen ze zo min mogelijk brandstof te gebruiken en dus zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Tenslotte willen vissers zelf ook dat in de toekomst nog voldoende vissen in zee zwemmen, want anders kunnen zij hun beroep niet meer uitoefenen. Om het voor de mensen in de winkel makkelijk te maken om duurzame vis te kopen, zijn er tegenwoordig heel veel keurkerken. MSC is het bekendste keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis. ASC is het keurmerk voor duurzaam gekweekte vis. De eisen waar de vissers aan moeten voldoen om een keurmerk te krijgen, zijn gebaseerd op dezelfde drie punten als de wetten van de overheid die we eerder noemden. De vissers en viskwekers moeten voor het verkrijgen van zo’n keurmerk veel doen, net als voor een schoolexamen. Het kost dus veel tijd, maar ook veel geld.

Lees ook

Is vis duurzamer dan vlees?

Ik kan je niet helpen met het vinden van het antwoord op je vraag omdat je geen tekst hebt gestuurd. Lees meer

Wat zijn de 5 R's van duurzaam inkopen?

Het artikel noemt verschillende modellen voor de R-en van de circulaire economie, waaronder het Trip Lees meer