De steak tartare is een heerlijke lunch of voorgerecht. Het typisch Franse gerecht wordt vers aan tafel gemaakt en bestaat uit kleingesneden biefstuk, augurk, kruiden, ui en andere smaakmakers. Ook dit gerecht wordt gereserveerd met een eidooier bovenop. De salade chèvre chaud is een kaassoort die in Frankrijk veel wordt gebruikt. Je kunt het gebruiken om een stokbroodje mee te beleggen, maar het is nog lekkerder in de salade. Vooral deze variatie, waarbij de geitenkaas eerst wordt verwarmd in de oven. Een warme kom uiensoep is heerlijk wanneer het buiten regent en het koud is. Maar eigenlijk is dit gerecht op ieder moment lekker. Uiteraard wordt het geserveerd met stokbrood en een dikke laag kaas. Een vakantie in Frankrijk is niet compleet zonder een crêpe. Extra lekker met toppings als vers fruit, Nutella of chocola. Dat wordt genieten. De croque madame en de croque monsieur worden gemaakt van twee sneetjes brood, met in het midden een plak ham en kaas. Vervolgens komt hier bovenop nog een bechamelsaus met extra kaas. Hierna gaat het in de oven, zodat de kaas smelt en het brood lekker krokant wordt. De croque monsieur wordt op deze manier geserveerd en de croque madame met een gebakken spiegeleitje. In Frankrijk kunnen kaasliefhebbers hun lol op. In de bergregio’s in Frankrijk zijn ontzettend veel kaassoorten die in meerdere geruchten gebruikt worden. De tartiflette is een gerecht dat je echt geproefd moet hebben. Het is wel machtig, maar ontzettend lekker. Tartiflette is een ovengerecht bestaande uit een mengsel van aardappelen, ui, spekjes, crème fraiche en heel veel kaas. Ook van de tarte tatin, een 'appeltaart op z'n kop', bestaan veel variaties. Hartig met groenten, maar ook zoet met fruitsoorten. Helemaal lekker in de traditionele stijl, wanneer de taart versgebakken is en deze nog warm is met een bol vanille ijs of slagroom er bovenop. Een ander kaasgerecht dat absoluut thuishoort in deze lijst is croûte au fromage. Ook dit gerecht is erg machtig, en bestaat uit een ingesmeerde boterham met knoflook die besprenkeld is met witte wijn. Daar bovenop komen plakken met ham en heel veel kaas. Dit gaat in de oven en wordt geserveerd met een spiegeleitje. Ben jij een echte toetjes fan? Dan is de echte Franse crème brûlée iets voor jou. Dit romige, custardachtig dessert wordt afgetopt met een gekarameliseerd suikerlaagje. Een traditionele crème brûlée bestaat uit room, melk, suiker en eieren op smaak gebracht met vanille. Sterker nog, het is een oorspronkelijk Frans gerecht. Je kunt op twee verschillende manieren racletten. Met een gourmetstel met pannetjes of met een speciale raclettehouder boven het vuur. Bij beiden worden onder andere gekookte aardappeltjes, tafelzuur en spekjes geserveerd.