Hoe staat wijn op de menukaart?

Noah van den Nuwenhijsen
2025-07-15 10:25:45
Count answers
: 4
Op de menukaart en zeker ook de wijnkaart zijn het visitekaartje van een restaurant.
Wit
Wordt de druif (druiven) vermeld?
Een Pinot Blanc en een Sauvignon Blanc zijn frisse, droge witte wijnen en passen bij ‘strakke’ voorgerechten.
Een Chardonnay is wat voller en begeleidt een gerecht met een romige saus prima.
Een gerecht met veel aroma en smaak, vraagt om een aromatische wijn zoals een Grüner Veltliner, Albarino of een Viognier.
Rood
Voor rood geldt hetzelfde.
Wordt op de wijnkaart een smaakimpressie gegeven, dan wordt kiezen gemakkelijker.
Want de regel is dat de smaak van het gerecht (bv. een volle, rijke smaak) moet harmoniëren met de smaak van de wijn (dus ook een volle, rijke smaak).
Ontbreekt de smaakimpressie in de beschrijving, maar wordt wel de druif (druiven) vermeld?
Dan kan het kiezen op smaak weer beginnen.
Wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon (veel Bordeauxwijnen), de Tempranillo of Nebbiolo (Italiaanse druif uit bv. de Piemonte) zijn stevig, intens en vol.
Wijnen gemaakt van de druiven Merlot, Argentijnse Malbec of de Shiraz/Syrah, zijn rond en zacht.
Bij lichtere gerechten (voorgerechten, maar ook hoofdgerechten) kan de druif Gamay (uit de Beaujolais) of Spätburgunder gekozen worden.
Deze zijn lichter en fruitiger.

Annemijn van der Heijden
2025-07-15 07:33:50
Count answers
: 3
Vaak hebben restaurants zoete, maar ook hartige desserts op de menukaart staan.
Een veelvoorkomend hartig dessert is een kaasplankje.
Dit wordt bijvoorbeeld geserveerd met wat brood of crackers en wat fruit of stroop.
Lees ook
- Hoe wijn vermelden op menukaart?
- Hoe zet ik wijnnamen op het menu?
- Hoe kies ik de juiste wijn?
- Hoe presenteer ik wijn op een menu?
- Hoe beschrijf je wijn op een menu?
- Wat zijn de 5 regels die gelden voor een goed menu?
- Hoe wordt wijn vermeld?
- Wat is de 80/20-regel voor wijn?
- Waar moet je op letten bij het kopen van wijn?