:

Hoe beschrijf je wijn op een menu?

Dina van der Linden
Dina van der Linden
2025-08-12 23:09:58
Count answers : 26
0
Wijn karakteriseert zich aan kleur, geur en smaak. Bij het beschrijven van wijn kan natuurlijk een vrije terminologie gehanteerd worden, maar vaak is de vocabulaire wel enigszins vergelijkend. De kleur van wijn en het uiterlijk Witte wijnen kunnen lichtgeel of donkergeel zijn met nuances van goud of groen. Rode wijnen kunnen lichtrood of donkerrood zijn, met een heleboel nuances voor kleurbeschrijvingen: granaatrood of robijnrood etc. De kleur is niet overal hetzelfde. De geur van wijn, het bouquet van de wijn Hij keurt het bouquet van de wijn, welke stevig, delicaat of fris kan zijn. Volle rijke wijnen zullen stevig van geur zijn. Soms zal de geur vruchten of bloemen voor de geest halen. Om de geur beter tot uiting te laten komen, mag het glas slechts halfvol geschonken worden en laat men de wijn eerst langs de binnenwand van het glas draaien om het bouquet los te maken. karakteromschrijvingen wijn en betekenis: • aards, aardse wijn: paddestoelen, grond, bosgeur • agressief, agressieve wijn: hard, zuur • body: krachtig, veel alcohol  • complete wijn: veel smaak en aroma  • complexe wijn: veel geur en smaak • droog: geen zoete wijn • elegant: soepel  • finesse: fijn afgewerkte smaak  • fluwelig: rond en zacht • groen: jong, onrijpe druiven • hard: veel zuren • knisperend: tintelend, fris • kort: geen afdronk • krachtig: wijn met body • neutraal: korte afdronk • rond: mooi geheel • scherp: veel zuren • sappig: zacht en fruitig • soepel: weinig tannine en zuur • stroef: veel tannine • stug: te veel tannine • vet: zwaar en veel alcohol • vlak: weinig zuren • vlezig: krachtig, weinig alcohol • vol: rond, intense smaak • wrang: veel tannine • zwaar: veel alcohol en/of suiker
Fem Kloppert
Fem Kloppert
2025-08-10 12:07:09
Count answers : 26
0
Met body wordt de structuur van de wijn bedoeld. Is de wijn bijvoorbeeld lichter of zwaarder dan water? Als u een slok van de wijn neemt en de wijn in het midden van de tong laat liggen, ervaart u de zoetheid, zuurgraad, alcohol, etc. van de wijn. Deze hebben invloed op de body. De afdronk van de wijn is de smaakindruk die je ervaart, nadat je de wijn hebt doorgeslikt of uitgespuugd. Hoe langer en intenser de smaak nog aanwezig is, hoe langer de afdronk. Met een zware wijn wordt een wijn met veel alcohol en weinig zuur bedoeld. Ook kan het zijn dat de wijn veel suikers en tannine bevat.

Lees ook

Hoe wijn vermelden op menukaart?

De ideale wijnkaart laat zich lezen en beleven als een ontdekkingsreis. Niet alleen de herkomst, de Lees meer

Hoe zet ik wijnnamen op het menu?

Een wijnkaartontwerp dat precies de juiste hoeveelheid informatie biedt, is van vitaal belang voor e Lees meer

Jinthe Bijlsma
Jinthe Bijlsma
2025-07-28 00:34:31
Count answers : 30
0
Op onze wijnomschrijvingen zijn o.a. de volgende items beschreven en uitgelegd: Classificatie/appellatie Soort wijn Druivenras(sen) Karakter van de wijn/smaakomschrijving Wijnbereiding als fermentatie en houtlagering Informatie over de producent Informatie over de wijnregio/land Bij welke gerechten te serveren Serveertemperatuur Allergenen
Jort van de Velde
Jort van de Velde
2025-07-28 00:13:21
Count answers : 37
0
Allereerst kun je eens kijken of de wijn is beschreven als uitgesproken gastronomisch of als apéritiefwijn. Houtgerijpte wijnen zijn vaak gastronomisch, passend bij wat stevigere gerechten. Licht op hout gerijpte wijnen, wijnen gerijpt op oude houten vaten en wijnen zonder houtinvloed zijn per definitie fruitiger en toegankelijker; breder inzetbaar ook. Hout verdringt fruit, Hout voegt meer tannines aan de wijn toe en werkt adstringerend op de slijmvliezen.

Lees ook

Hoe kies ik de juiste wijn?

De keuze voor de juiste wijn is essentieel voor de complete smaakbeleving. Hoe kiest u wijn uit een Lees meer

Hoe presenteer ik wijn op een menu?

La présentation du vin au client est une étape importante dans le service du vin. Si l’on souhaite s Lees meer

Yusuf Verharen
Yusuf Verharen
2025-07-27 19:53:22
Count answers : 19
0
Hoe maak je de smaak van een wijn inzichtelijk voor iemand die er niet bekend mee is? Wat zeg je om iemand te ondersteunen het specifieke karakter van een wijn eruit te halen? En dan vooral, hoe doe je dit in een paar woorden, maximaal één zin? Ik laat me dan verleiden tot uitspraken als fris & sprankelend, vol & filmend, subtiel & verfijnd of krachtig & vol. Een fijne wijn, ook voor een beschrijving, vind ik 100% trincadeira uit Portugal. Deze wijn is anders dan anderen, eigenzinnig, stoer, zwoel, gelaagd, een beetje overweldigend, maar ronduit lekker.
Robin d' Heripon
Robin d' Heripon
2025-07-27 18:51:54
Count answers : 28
0
Er worden geen concrete aanwijzingen gegeven over hoe je wijn moet beschrijven op een menu.

Lees ook

Wat zijn de 5 regels die gelden voor een goed menu?

Goede menu’s moeten worden ontworpen om te passen bij specifieke groepen gasten, mensen met diepere Lees meer

Hoe wordt wijn vermeld?

Wettelijk moet er een etiket op de wijnfles worden aangebracht waarop simpele wijze belangrijke info Lees meer

Tristan van den Velde
Tristan van den Velde
2025-07-15 09:52:48
Count answers : 35
0
Beschrijving Sommige sommeliers schrijven hele boeken over hun wijnen. Geef je op de wijnkaart een beschrijving van de wijnen, wees dan kort en bondig. Probeer vooral aan te geven welke soort wijn past bij welk gerecht. Kies je ervoor om geen beschrijving op de kaart te zetten, dan is het belangrijk om je personeel goed op te leiden. Je sommelier of zaalpersoneel moet namelijk genoeg kennis over de wijnen hebben om gasten te kunnen helpen in hun keuze. Afstemmen op menu Ontwikkelt je chef een maand- of weekmenu? Dan loont het de moeite om bijpassende wijnen te voorzien. Je kan een wijn per gang aanbieden of wijnen adviseren voor het hele menu. Ook wanneer je suggestiegerechten toont, kan je deze laten vergezellen door wijnsuggesties. Gasten vinden het namelijk fijn om te weten welke wijnen jij aanbiedt.
Roos Zhang
Roos Zhang
2025-07-15 06:52:07
Count answers : 26
0
De ideale wijnkaart laat zich lezen en beleven als een ontdekkingsreis. Niet alleen de herkomst, de druivensoorten en het jaartal worden beschreven, maar ook relevante wetenswaardigheden, zoals smaakstijl en beproefde combinaties van de betreffende wijn met bepaalde gerechten. Wordt de druif (druiven) vermeld? Mooi, want dat zegt tenminste wat over de mogelijke smaakstijl. Wordt op de wijnkaart een smaakimpressie gegeven, dan wordt kiezen gemakkelijker. Want de regel is dat de smaak van het gerecht (bv. een volle, rijke smaak) moet harmoniëren met de smaak van de wijn (dus ook een volle, rijke smaak). Ontbreekt de smaakimpressie in de beschrijving, maar wordt wel de druif (druiven) vermeld? Dan kan het kiezen op smaak weer beginnen.

Lees ook

Hoe staat wijn op de menukaart?

Op de menukaart en zeker ook de wijnkaart zijn het visitekaartje van een restaurant. Wit Wordt de Lees meer

Wat is de 80/20-regel voor wijn?

De 80/20-regel voor wijn houdt in dat je 80% van de tijd gezond eet en jezelf 20% van de tijd gunt o Lees meer

Laura Malik
Laura Malik
2025-07-15 06:08:17
Count answers : 28
0
Vermeld details zoals de smaakprofielen en aroma's. Voorzie daarnaast elke wijn op je kaart van een beknopte en informatieve beschrijving, vermijd lange teksten! Dit kan gasten helpen bij het maken van een keuze. Zorg ervoor dat je personeel voldoende kennis heeft over de wijnen op je wijnkaart, zodat ze gasten kunnen adviseren op basis van individuele smaakvoorkeuren. Stem de wijnen af op jouw menukaart. Bedenk welke wijnen of gerechten het beste samengaan en informeer gasten hierover. Dit kun je doen door in de menukaart specifieke wijnsuggesties te verwerken of door wijnarrangementen aan te bieden.