:

Hoe wordt wijn vermeld?

Timo Zum Vörde Sive Vörding
Timo Zum Vörde Sive Vörding
2025-08-11 00:26:18
Count answers : 33
0
Wijn wordt vermeld op het wijnetiket. Het etiket moet de consument informatie geven over bepaalde kenmerken van de wijn. Een wijnetiket moet een aantal verplichtingen hebben en mag aangevuld worden met andere specificaties. In de meeste landen bepaalt de overheid of een andere instantie welke informatie er op het etiket moet of mag staan. Gelukkig lijken de etiketteringssystemen van de meeste landen zo op elkaar dat je maar een paar termen hoeft te onthouden om de wijnetiketten te begrijpen. De combinatie een druif en de herkomst kan je een indicatie geven van de meest waarschijnlijke smaak van deze wijn.
Samuel El Idrissi
Samuel El Idrissi
2025-08-01 22:16:50
Count answers : 37
0
Wijn wordt op verschillende manieren vermeld op etiketten. De naam van de producent en/of de specifieke wijn, het alcoholpercentage, de inhoud, 'contains sulphites' en land van botteling worden vermeld. Etiketten worden ingedeeld in drie categorieën: etiketten met appellaties als hoofdbestanddeel, met druivenrassen als hoofdbestanddeel en met een indicatie van de stijl. Frankrijk is een goed voorbeeld van etiketten met appellaties in de hoofdrol. In het AOC-systeem worden producten onderscheiden op basis van herkomst, kwaliteit en stijl. In de vorige eeuw zochten producenten buiten Europa naar een manier om op een heldere manier de stijl van een wijn te communiceren naar de consument. Ze vonden de oplossing in het vermelden van druivenrassen als indicatie van stijl. In Duitsland en Oostenrijk worden specifieke woorden gebruikt om de consument te informeren over de stijl van de wijn.

Lees ook

Hoe wijn vermelden op menukaart?

De ideale wijnkaart laat zich lezen en beleven als een ontdekkingsreis. Niet alleen de herkomst, de Lees meer

Hoe zet ik wijnnamen op het menu?

Een wijnkaartontwerp dat precies de juiste hoeveelheid informatie biedt, is van vitaal belang voor e Lees meer

Bastiaan Jdotte
Bastiaan Jdotte
2025-07-25 17:15:09
Count answers : 28
0
Wettelijk moet er een etiket op de wijnfles worden aangebracht waar op simpele wijze belangrijke informatie over de wijn opstaat. Verplichte aanduidingen op een wijnetiket Verkoopbenaming, zoals bijvoorbeeld, Vin Rouge, Cava of likeurwijn De termen BGA of BOB of een traditionele aanduiding zoals AOC of DO De naam van de BGA of BOB, bijvoorbeeld Bordeaux, Mosel of Piemonte Alcoholgehalte Naam gemeente en lidstaat van de bottelaar Bij mousserende wijn vermelden naam, gemeente en lidstaat bottelaar of producent, importeur en verkoper Het bedrijf, bijvoorbeeld Château, Domaine of Weingut Land van herkomst Aanduiding van het suikergehalte voor mousserende wijn, zoals brut of trocken Inhoud van de fles, bijvoorbeeld 75cl Verplichte aanduidingen die op het rugetiket mogen Het lot of partijnummer Bevat sulfieten plus eventueel een allergie logo Naam van importeur Vrij toe te voegen aanduidingen op een wijnetiket Het wijnoogstjaar Naam druivenras Vermelding aanduiding suikergehalte voor stille wijnen, bijvoorbeeld Sec of Trocken Specifieke productiemethoden, zoals spätlase of unoaked Aanvullende traditionele benamingen, zoals Riserva of Gran Reserva Naam van grotere of kleinere geografische eenheid, bijvoorbeeld een gemeentenaam zoals Pauillac in de Haut-Médoc Omschrijving Crémant De kleine letter “e” geeft aan dat de verpakking de juiste hoeveelheid bevat, die op het etiket is aangegeven. Symbool van de BOB of BGA
Julia de Bruijn
Julia de Bruijn
2025-07-25 15:50:30
Count answers : 18
0
Wijn wordt vermeld met een aantal aanduidingen die op iedere fles terug te vinden zijn, zoals de naam van de producent en/of de specifieke wijn, het alcoholpercentage, de inhoud, 'contains sulphites' of hetzelfde in een andere taal, land van botteling. Er zijn drie verschillende manieren van informatie die op etiketten wordt gegeven: etiketten met appellaties als hoofdbestanddeel, etiketten met druivenrassen als hoofdbestanddeel en etiketten met een indicatie van de stijl. Bij etiketten met appellaties in de hoofdrol, wordt zelden het druivenras vermeld, met name wanneer het om de hogere cuvées van een wijnhuis of producent gaat. De beste voorbeelden hiervan vinden we in de Bourgogne, waar een kaleidoscoop aan sub-appellaties te vinden is die onder het beschermd systeem van Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) vallen. Bij etiketten met druivenrassen als hoofdinformatie, wordt het druivenras vermeld als indicatie van de stijl, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Bij etiketten met een indicatie van de stijl, worden specifieke woorden gebruikt om de consument duidelijk te maken wat hij in het glas zal krijgen, zoals Trocken, Halbtrocken, Feinherb, Federspiel en Smaragd.

Lees ook

Hoe kies ik de juiste wijn?

De keuze voor de juiste wijn is essentieel voor de complete smaakbeleving. Hoe kiest u wijn uit een Lees meer

Hoe presenteer ik wijn op een menu?

La présentation du vin au client est une étape importante dans le service du vin. Si l’on souhaite s Lees meer

Fabian Smits
Fabian Smits
2025-07-15 07:36:18
Count answers : 23
0
Al voordat de fles geopend is, vertelt het etiket veel over de wijn. Een wijnetiket biedt een rijkdom aan informatie die een beetje ervaren wijnliefhebber al veel kan vertellen. Het etiket moet de consument informatie geven over bepaalde kenmerken van de wijn. Een wijnetiket moet een aantal verplichtingen hebben en mag aangevuld worden met andere specificaties. In de meeste landen bepaalt de overheid of een andere instantie welke informatie er op het etiket moet of mag staan. In Europa zetten de meeste wijnmakers veel informatie op hun flessen in tegenstelling tot de wijnboeren in de Nieuwe Wereld (wijnlanden buiten Europa). Gelukkig lijken de etiketteringssystemen van de meeste landen zo op elkaar dat je maar een paar termen hoeft te onthouden om de wijnetiketten te begrijpen. De combinatie een druif en de herkomst kan je een indicatie geven van de meest waarschijnlijke smaak van deze wijn. Als je meerdere wijnen hebt geproefd en de link kan leggen met alles wat op een etiket vermeld wordt, weet je vaak ook wat voor een smaak je kan verwachten.
Jesse van den Bosch
Jesse van den Bosch
2025-07-15 07:06:56
Count answers : 22
0
Wettelijk moet er een etiket op de wijnfles worden aangebracht waarop simpele wijze belangrijke informatie over de wijn opstaat. Verplichte aanduidingen op een wijnetiket zijn: Verkoopbenaming, zoals bijvoorbeeld, Vin Rouge, Cava of likeurwijn, De termen BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) of BOB (Beschermde Oorsprongbenaming) of een traditionele aanduiding zoals AOC of DO, De naam van de BGA of BOB, bijvoorbeeld Bordeaux, Mosel of Piemonte, Alcoholgehalte, Naam gemeente en lidstaat van de bottelaar, Bij mousserende wijn vermelden naam, gemeente en lidstaat bottelaar of producent, importeur en verkoper, Het bedrijf, bijvoorbeeld Château, Domaine of Weingut, Land van herkomst, Aanduiding van het suikergehalte voor mousserende wijn, zoals brut of trocken, Inhoud van de fles, bijvoorbeeld 75cl. Op het rugetiket mogen het lot of partijnummer, Bevat sulfieten plus eventueel een allergie logo, Naam van importeur worden vermeld. Vrij toe te voegen aanduidingen op een wijnetiket zijn: Het wijnoogstjaar, Naam druivenras, Vermelding aanduiding suikergehalte voor stille wijnen, zoals Sec of Trocken, Specifieke productiemethoden, zoals spätlase of unoaked, Aanvullende traditionele benamingen, zoals Riserva of Gran Reserva, Naam van grotere of kleinere geografische eenheid, bijvoorbeeld een gemeentenaam zoals Pauillac in de Haut-Médoc, Omschrijving Crémant, De kleine letter “e” geeft aan dat de verpakking de juiste hoeveelheid bevat, die op het etiket is aangegeven, Symbool van de BOB of BGA.

Lees ook

Hoe beschrijf je wijn op een menu?

Beschrijving Sommige sommeliers schrijven hele boeken over hun wijnen. Geef je op de wijnkaart een Lees meer

Wat zijn de 5 regels die gelden voor een goed menu?

Goede menu’s moeten worden ontworpen om te passen bij specifieke groepen gasten, mensen met diepere Lees meer