Hoe wijn vermelden op menukaart?

Amber Schouten
2025-07-15 09:59:23
Count answers
: 5
De ideale wijnkaart laat zich lezen en beleven als een ontdekkingsreis. Niet alleen de herkomst, de druivensoorten en het jaartal worden beschreven, maar ook relevante wetenswaardigheden, zoals smaakstijl en beproefde combinaties van de betreffende wijn met bepaalde gerechten. Dit maakt kiezen gemakkelijker.
Wit: Wordt de druif (druiven) vermeld? Mooi, want dat zegt tenminste wat over de mogelijke smaakstijl. Een Pinot Blanc en een Sauvignon Blanc zijn frisse, droge witte wijnen en passen bij ‘strakke’ voorgerechten. Een Chardonnay is wat voller en begeleidt een gerecht met een romige saus prima. Een gerecht met veel aroma en smaak, vraagt om een aromatische wijn zoals een Grüner Veltliner, Albarino of een Viognier.
Rood: Wordt op de wijnkaart een smaakimpressie gegeven, dan wordt kiezen gemakkelijker. Want de regel is dat de smaak van het gerecht (bv. een volle, rijke smaak) moet harmoniëren met de smaak van de wijn (dus ook een volle, rijke smaak). Ontbreekt de smaakimpressie in de beschrijving, maar wordt wel de druif (druiven) vermeld? Dan kan het kiezen op smaak weer beginnen. Wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon (veel Bordeauxwijnen), de Tempranillo of Nebbiolo (Italiaanse druif uit bv. de Piemonte) zijn stevig, intens en vol. Wijnen gemaakt van de druiven Merlot, Argentijnse Malbec of de Shiraz/Syrah, zijn rond en zacht. Bij lichtere gerechten (voorgerechten, maar ook hoofdgerechten) kan de druif Gamay (uit de Beaujolais) of Spätburgunder gekozen worden. Deze zijn lichter en fruitiger.

Max Özer
2025-07-15 04:39:15
Count answers
: 3
Een wijnkaart stel je pas samen zodra de menukaart klaar is. Je kunt de wijnen dan afstemmen op de gerechten die je serveert. Kies bij voorkeur voor wijnen die de smaken van de gerechten aanvullen of versterken. Als een wijn hier goed bij smaakt, moet het wel een goede wijn zijn. Helaas is dit niet altijd het geval, want de wijn kan juist ‘vloeken’ met bijgerechten of sauzen. Houd hier dan ook rekening mee bij het samenstellen van een wijnkaart.

Joy Martens
2025-07-15 04:11:52
Count answers
: 3
Gebruik je kwaliteitsingrediënten in de keuken, zet dan ook enkele klassewijnen op de kaart. Bereid je voornamelijk de Italiaanse keuken, voorzie dan ook Italiaanse wijnen. Rangschik je wijnen niet op basis van hun prijs op de wijnkaart. Laat eurotekens achterwege. Geef je op de wijnkaart een beschrijving van de wijnen, wees dan kort en bondig. Probeer vooral aan te geven welke soort wijn past bij welk gerecht. Ontwikkelt je chef een maand- of weekmenu, dan loont het de moeite om bijpassende wijnen te voorzien. Je kan een wijn per gang aanbieden of wijnen adviseren voor het hele menu. Ook wanneer je suggestiegerechten toont, kan je deze laten vergezellen door wijnsuggesties.
Lees ook
- Hoe zet ik wijnnamen op het menu?
- Hoe kies ik de juiste wijn?
- Hoe presenteer ik wijn op een menu?
- Hoe beschrijf je wijn op een menu?
- Wat zijn de 5 regels die gelden voor een goed menu?
- Hoe wordt wijn vermeld?
- Hoe staat wijn op de menukaart?
- Wat is de 80/20-regel voor wijn?
- Waar moet je op letten bij het kopen van wijn?