:

Wat aten ze vroeger veel?

Nout van Wijk
Nout van Wijk
2025-08-22 09:49:26
Count answers : 30
0
Mocht een welgestelde familie toch naar een restaurant gaan, dan aten zij daar meestal brood, gekookte aardappels, en seizoensgroente. Als je écht geld had, dan kon je er zelfs een stuk vlees bij bestellen. Bijna alle restaurants zetten ruwweg dezelfde dingen op tafel: huzarensalade, schelvislever, kippen- of champignonsoep, en friet met vlees. In de restaurants kookte men namelijk ook massaal met etenswaren uit blik of uit de vriezer.
Merle Bave
Merle Bave
2025-08-12 07:24:58
Count answers : 32
0
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Zo’n driekwart van het voedsel werd verzameld (bessen, noten, zaden, knollen), een kwart was afkomstig van de jacht. Dit deden ze voor het vlees en de huid.

Lees ook

Wat is een culinair historicus?

Lizet Kruyff is culinair historicus en schrijver van boeken over de geschiedenis van onze eetcultuur Lees meer

Wat aten mensen vroeger?

Ontbijt: Bruinbrood of ‘wittebrood’ met roggebrood met spek, magere kaas of ei. Aangeraden wordt hi Lees meer

Maud Merckx
Maud Merckx
2025-08-12 05:42:25
Count answers : 35
0
We aten veel gevarieerder dan tegenwoordig. Nu eten we kip, maar toen aten we veel meer vogelsoorten, denk aan reigers, zwanen of fazanten. We aten toen veel papsoorten, brood, vleesgerechten met saus, taarten en pasteien. Belegd platbrood aten wij hier ook, dat werd door heel Europa gegeten, zelfs al in het oude Egypte. Uit dat onderzoek blijkt dat veel wilde planten werden gegeten - denk aan zaadjes van waterlelies die we soms massaal terugvonden in de poep.
Isabella van der Heyden
Isabella van der Heyden
2025-08-12 05:31:16
Count answers : 36
0
Brood en vlees werden in de Middeleeuwen veel gegeten. De gewone man at roggebrood, meelpap, spek, eieren, gezouten vis of haring, erwten en bonen. Rijke lieden hadden veel meer keus in gerechten en aten allerlei soorten vlees. De rijken gebruikten dure specerijen als peper en nootmuskaat en dronken bier en wijn van hoge kwaliteit. Zo weten we dat mensen ook appels, bramen, bosbessen, bosaardbeitjes, druiven en vijgen aten.

Lees ook

Wat is de geschiedenis van de horeca?

Veel horecaopleidingen zijn in de afgelopen jaren, door de ontwikkelingen in de Nederlandse horeca, Lees meer

Wat is de geschiedenis van koken?

De meeste mensen in de oudheid en middeleeuwen waren sterk afhankelijk van producten uit het seizoen Lees meer

Nienke le Guellec
Nienke le Guellec
2025-08-12 03:51:43
Count answers : 30
0
Boeren aten veel brei van granen zoals rogge en haver, tarwe was een luxeproduct. Vis en vlees werd geroosterd boven het vuur. Vis en vlees werd gewikkeld in bladeren, om het pakketje werd leem of klei gewikkeld en dit pakket werd in het vuur gelegd om te garen. Het paleodieet of holbewoners-dieet bestaat uit ingrediënten die bekomen worden uit jacht en visvangst, zoals vlees en vis, en voeding dat kan worden ‘verzameld’ zoals eieren, noten, fruit, groenten en kruiden. Over het algemeen aten Europeanen in de middeleeuwen voor ons bekende groenten, zoals komkommer, (kikker)erwten, selder, wortelen, kool, prei, sla, knoflook, uien en kruiden zoals munt, salie, komijn, anijs, peterselie en koriander.
Amber Şahin
Amber Şahin
2025-08-12 03:40:24
Count answers : 21
0
Mensen aten andere voedingsmiddelen die rijk waren aan energie en voedingsstoffen. Granic RH Peulvruchten Groenten Vlees en vis Een typische boerentafel uit de 17e eeuw kon bestaan uit een stevig stuk roggebrood met spek, een stoofpot van bonen of peulvruchten, en seizoensgebonden groenten. Een typische maaltijd bestond uit brood, groenten en soms vlees of vis, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Lees ook

Wat kan je doen als historicus?

Als historicus ben je breed inzetbaar en kun je dus op veel verschillende plekken terechtkomen. De m Lees meer

Wat wil culinair zeggen?

Het woord culinair stamt af van het Latijnse woord culina wat “de kookkunst” betekent. Aan de ene ka Lees meer

Bastiaan Douglas tot Springwoodpark
Bastiaan Douglas tot Springwoodpark
2025-08-12 02:44:03
Count answers : 34
0
Graan was eigenlijk de basis van vrijwel elke middeleeuwse maaltijd. Tarwe, gerst of rogge werden gebruikt om in de koolhydraatbehoeften te voorzien – in broodvorm, maar ook in allerlei papjes. Voor hun dagelijkse eiwitbehoefte vielen middeleeuwers terug op vis en vee zoals varkens, koeien en schapen. Appels en peren groeiden hier gewoon, en daarnaast werd er in vruchten gehandeld met bijvoorbeeld Frankrijk en de Baltische gebieden. Bovendien aten middeleeuwers allerlei knollen en groenten en werd er veel gefermenteerd.
Livia Dirksen
Livia Dirksen
2025-08-12 02:36:21
Count answers : 24
0
Ontbijt: Bruinbrood of ‘wittebrood’ met roggebrood met spek, magere kaas of ei. Aangeraden wordt hier melk bij te drinken. Pannenkoeken van grutte- en tarwemeel met volle melk of karnemelkPap. Bijvoorbeeld karnemelksepap van gort, bloem, maizena, rijst of havermout met melk en voor afwisseling stroop, pruimen of rozijnen. Lunch: Stamppot van aardappel, groenten en spek. Eventueel aangevuld met witte bonen, kaasErwten- of bonensoep met prei en ui, aangevuld met zout en een paar lepels vet. In de zomer wordt groentesoep aangeraden. Bonenschotel met spek, aardappel, appel en speksaus. Bieten met aardappelen en ‘blikvleesch’ of spek. Op zondag kip met aardappelen en sla, appeltjes of peertjes. Avondmaaltijd: Brood met stroopvet, magere kaas, zelfgemaakte zure kaas van zure melk met kruiden. Zelfgemaakte appelmoes of rabarberjam wordt ook als broodbeleg aangeraden. Of aardbeien, bessen, bramen en frambozen. Op zondag als broodbeleg: cacao en suiker of eigengemaakte jam. Pap van ondermelk ‘Lammetjespap’ van bloem met melk, suiker, rabarber, kruisbessen, rode bessen of aardbeien in de zomer. De voeding is vrij eenzijdig, 2x per dag brood of pap en 1x een warme maaltijd met aardappel, groenten en vlees. Vis en vleesvervangers als peulvruchten, kaas en noten daar word niet over gesproken. Aan iedere warme maaltijd wordt aangeraden vlees toe te voegen. Vrijwel altijd is dit spek. Rijst was in die tijd kennelijk wel beschikbaar. Het werd echter alleen gebruikt als pap, niet zo zeer bij de warme maaltijd. Grappig vind ik dat er wel gericht advies wordt gegeven wat betreft voedingsvezels. Witbrood wordt af en toe geadviseerd, maar daarbij staat dat bruinbrood de voorkeur heeft. Of dat in die tijd automatisch volkorenbrood was, weet ik niet. Ook lees ik dat tarwemeel of gruttemeel beter is dan bloem, vanwege het vezelgehalte.

Lees ook

Wat aten de oermensen vroeger?

Men leefde voornamelijk van de jacht op groot wild, zoals mammoeten. Pas tegen het einde van de stee Lees meer

Waar staan de letters re voor in het woord horeca?

Het woord horeca is een lettergreepwoord, gevormd uit de woorden hotel, restaurant en café. De lett Lees meer

Lindsey van Eck
Lindsey van Eck
2025-08-03 06:57:33
Count answers : 32
0
Waar er eerder altijd brood, aardappels, groenten en vlees op het menu stond, met op woensdag gehaktballen en op vrijdag vis, was dit nu ineens anders. Toetjes werden voorheen altijd zelf gemaakt, denk aan watergruwel en hangop, maar ook havermout, Brinta, griesmeelpudding, rijstebrij en Haagse bluf. Het eerste voorverpakte fabrieksbrood was King Corn. Ook kwam Bona in 1966 op de markt. Verder was ook de Tiktak koffie en thee erg populair.
Johanna Marchal
Johanna Marchal
2025-07-30 01:30:31
Count answers : 28
0
Wat aten wij toen ik een kind was? Ontbijt en avondeten: bruin- of witbrood met margarine, met kaas, jam of pindakaas en een mok thee of melk. Warme maaltijd: heel kort gezegd aardappels, vlees met jus en groenten. Welke groenten? Bloemkool, boerenkool, rode kool, spruitjes, sperziebonen, komkommer, tomaten, andijvie, sla, spinazie, witlof, rode bieten, bospeen, winterpeen, koolraap, rabarber, ui, prei. Meestal aten we gekookte groenten en werd alles met de aardappels door elkaar geprakt met een kuiltje voor de zeer vetarme jus. Als er een nagerecht was, dan waren dit stoofpeertjes of zelf gekookte gele vla. Het vlees was of runderlap - mijn vader sneed het vlees en we kregen allemaal een eetlepel vlees - of we aten gehaktballen.

Lees ook

Wat is het eerste restaurant ter wereld?

Het oudste restaurant ter wereld bevindt zich in de Cuchillerosstraat in Madrid en heet Casa Botín. Lees meer

Mustafa Peeters
Mustafa Peeters
2025-07-21 07:50:16
Count answers : 21
0
Mijn ouders begonnen hun dag om een uur of 5 - 6 uur met een pan vol vet en kaantjes en spek. Dat werd heet op tafel gezet en daar werd dik boerenbrood in gesopt. Om een uur of 10 was er koffie met dikke boterhammen met echte boter en kaas en ham. Om een uur of een was er soep, aardappelen met vette jus, groente, vlees en een bak hangop of iets anders van zuivel. Om vier uur thee met peperkoek. Om 7 uur weer koffie en boterhammen met spek of balkenbrij of bloedworst.
Boaz Janssen
Boaz Janssen
2025-07-10 18:36:49
Count answers : 27
0
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit ‘oervoer’ was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond. Onze voorouders bewogen dagelijks dan ook veel meer dan de huidige mens: ze zochten naar bessen in het bos, gingen op jacht voor een stuk vlees, etc.